Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Κουράστηκες να σε ποδοπατούν; Δες πώς να απαιτήσεις τον σεβασμό που σου αξίζει

10 απλές συμπεριφορές που θα κάνουν τους άλλους να σε σέβονται όπως πρέπει



Εάν νιώθεις ότι όλοι σε προσπερνούν και έχεις βαρεθεί να σας εκμεταλλεύονται, ήρθε η ώρα να αναστρέψεις το σενάριο και να απαιτήσεις τον σεβασμό που σου αξίζει. Δες πώς μπορείς να σταματήσεις να παίζεις τον ρόλο του χαλιού που σκουπίζουν οι άλλοι τα πόδια τους και να αρχίσεις να κάνεις τους ανθρώπους να σου συμπεριφέρονται σωστά.

Ξεκαθάρισε τα όριά σου.

Ποιες συμπεριφορές ή καταστάσεις δεν θα ανεχτείς άλλο; Καθόρισε τα όριά σου – με τον εαυτό σας και με τους άλλους ανθρώπους. Είναι αδύνατο να υπερασπιστείς τον εαυτό σου αν δεν ξέρεις πού είναι η γραμμή. Η γνώση των ορίων σου σε βοηθά να εντοπίσεις αυτές τις παραβιάσεις των ορίων στην πράξη, ώστε να μπορείς να κάνεις κάτι για αυτές.

Εξασκήσου στο να λες «όχι» πιο συχνά.

Άρχισε από τα μικρά, αν είναι δύσκολο, φυσικά, αλλά εξασκήσου στο να απορρίπτεις προσκλήσεις που σε κουράζουν ή δεν ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητές σου. Το να λες απευθείας στους ανθρώπους όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι ή ότι δεν λειτουργεί για σένα μπορεί να είναι πολύ ισχυρό. Δεν χρειάζεσαι πάντα μια περίτεχνη δικαιολογία. Όσο περισσότερο λες «όχι», τόσο πιο εύκολο γίνεται.

Μίλα ήρεμα αλλά σταθερά.

Όταν κάποιος ξεπερνά τα όριά σου, μην το καταπίνεις σιωπηλά. Μίλα και πες ξεκάθαρα και ήρεμα ποιο είναι το θέμα. Για παράδειγμα, το «Παρακαλώ μη μου μιλάς κατά τη διάρκεια των meetings» δεν θα μπορούσε να είναι πολύ πιο άμεσο. Αυτή η προσέγγιση θα σου δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την παθητική-επιθετικότητα. Δείχνει επίσης ότι δεν φοβάσαι να αντιμετωπίσεις τα ζητήματα κατά μέτωπο, ανεβάζοντάς σε ένα νέο επίπεδο σεβασμού.

Δώσε αξία στον δικό σου χρόνο.

Σταμάτα να είσαι πάντα το άτομο που θα προσαρμόζει το πρόγραμμά του, θα βιάζεται ή θα επιλέγει τη χαλάρωση για άλλους ανθρώπους. Μπορείς να πεις ΟΧΙ; Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος! Αντιμετώπισέ τον έτσι, και (οι περισσότεροι) άλλοι άνθρωποι θα το κάνουν επίσης. Όταν εκτιμάς τον δικό σου χρόνο, δείχνει στους άλλους ότι περιμένεις να κάνουν το ίδιο.

Δώσε προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες μία στο τόσο.

Δεν είναι εγωιστικό να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο, είναι απαραίτητο. Να κοιμάσαι αρκετά, να πηγαίνεις σε αυτό το μάθημα προπόνησης, πες «όχι» στην επιπλέον δουλειά… γιατί δεν μπορείς να δώσεις ό,τι δεν έχεις. Όταν έχεις ξεκουραστεί κι αποσυμπιεστεί και νιώθεις ότι σε φροντίζεις, εμφανίζεσαι στους άλλους με περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση. Η ιεράρχηση του εαυτού σου δείχνει επίσης στους γύρω σου ότι οι ανάγκες σου είναι έγκυρες και αδιαπραγμάτευτες.

Μη ζητάς συγγνώμη χωρίς λόγο.

Σταμάτα να λες ότι λυπάσαι που έχεις απόψεις, ανάγκες ή πιάνεις χώρο. Επιτρέπεται να υπάρχεις και να εκφράζεσαι χωρίς να νιώθεις ότι ενοχλείς κανέναν. Η υπερβολική συγγνώμη μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι αβέβαιη για τον εαυτό σου και σίγουρα δεν είναι η εντύπωση που θέλεις να δώσεις. Διαχειρίσου τον χώρο και τις επιλογές σου με αυτοπεποίθηση.

Δεν χρειάζεται να ευχαριστείς τους πάντες

Δεν μπορείς και δεν θα αρέσεις σε όλους. Το να προσπαθείς να ευχαριστήσεις ανθρώπους που δεν σε σέβονται είναι χάσιμο χρόνου. Εστίασε την ενέργειά σου στις σχέσεις όπου νιώθεις ότι σε εκτιμούν και σε βλέπουν. Το να προσπαθείς να κάνεις τους πάντες χαρούμενους είναι κουραστικό. Δώσε προτεραιότητα στους ανθρώπους που βλέπουν τον πραγματικό σου εαυτό και σε εκτιμούν για αυτό που είσαι.

Αν απογοητεύονται οι άλλοι είναι δικό τους θέμα.

Μερικοί άνθρωποι θα αναστατωθούν όταν σταματήσεις να δίνεις όλη την προσοχή σου σε αυτούς. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό σου. Οι υγιείς σχέσεις μπορεί να ξεπεράσουν περιστασιακά «όχι» και να χρειάζονται διαφορετικά πράγματα. Εστίασε στο να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που καταλαβαίνουν και σέβονται τα όριά σου.

Λάβε υποστήριξη από άτομα που εμπιστεύεσαι.

Η αλλαγή των συνηθειών της ζωής είναι δύσκολη! Μίλησε με έμπιστους φίλους, την οικογένεια ή ακόμα και έναν θεραπευτή. Μπορούν να σε επευφημήσουν και να σου προσφέρουν ένα reality check όταν το χρειάζεσαι. Η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης κάνει το ταξίδι λιγότερο τρομακτικό και σου υπενθυμίζει ότι δεν είσαι μόνη.

Μάθε από τις εμπειρίες σου.

Δώσε προσοχή στο πώς αισθάνεσαι όταν υπερασπίζεστε τον εαυτό σου. Υπερήφανη; Νευρική; Επίσης, παρατήρησε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι. Αυτό σε βοηθά να βελτιώσεις την προσέγγισή σου με την πάροδο του χρόνου. Αντιμετώπισε κάθε αλληλεπίδραση ως μια ευκαιρία μάθησης για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της