Skip to main content

SINGLES

6 μύθοι για το στρες που πρέπει να σταματήσεις να αγνοείς

Όλα όσα ήξερες για τον εχθρό της ψυχικής ισορροπίας σου μπορεί να μην είναι αλήθεια.


Φύλλις Νικολάου

Είναι γεγονός ότι η γενικότερη οικονομική ανασφάλεια, διάφορα οικογενειακά προβλήματα αλλά και η αιωρούμενη απειλή μίας πιθανής εργασιακής «τραγωδίας» (βλ. απόλυση) αποτελούν αιτίες ικανές ώστε να μην κοιμάσαι ήσυχα τα βράδια. Αρκεί άλλωστε να σκεφτείς πόσο συχνά θυσιάζεις τη ψυχική ηρεμία και τον ύπνο σου στο βωμό του στρες καθώς αναλογίζεσαι το μέλλον. Αν το παραπάνω σενάριο σου φαίνεται κάτι παραπάνω από γνώριμο, η λύση είναι μία, υποστηρίζουν οι ειδικοί: να μάθεις τι είναι πραγματικά το στρες και πόσο σε απειλεί και στη συνέχεια να βρεις τους σωστούς τρόπους για να το διαχειριστείς. Γι' αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον αόρατο εχθρό και να τα αντιμετωπίζεις όλα χαλαρά.

Μύθος 1ος. Στο στρες και το άγχος είναι το ίδιο πράγμα

Οι λέξεις άγχος και στρες συγχέονται, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες. Το άγχος αποτελεί μία έντονη, συνήθως αρνητική, συναισθηματική κατάσταση που προκαλείται από διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Αντίθετα, το στρες σχετίζεται με οτιδήποτε απειλεί και διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός αντιδρά προκειμένου να επανακτήσει την ισορροπία του και, έτσι, να επανέλθει σε κατάσταση ηρεμίας. Με αυτή την έννοια, το χρόνιο στρες μπορεί να εξελιχθεί σε άλλες ψυχικές διαταραχές (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, ανορεξία).

Μύθος 2ος. Το στρες προκαλεί έλκος

Κι όμως μέχρι το 1983, οι ειδικοί υποστήριζαν την παραπάνω άποψη. Ωστόσο, η ανακάλυψη του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού τους ανάγκασε να αλλάξουν γνώμη. Πλέον, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το στρες μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά το έλκος στομάχου.

Μύθος 3ος. Το στρες δεν αποτελεί σοβαρή υπόθεση

Μπορεί να μπερδεύεις την λέξη «στρες» με την αγωνία ή την ανησυχία που σου δημιουργούν ορισμένα πράγματα (π.χ. μια πιεστική προθεσμία στη δουλειά). Ωστόσο, το στρες αφορά σε ένα σύνολο αρνητικών συναισθημάτων που σου δημιουργεί μία πληθώρα καταστάσεων: από την απογοήτευση που σου προκαλεί ένα λάθος στη δουλειά σου μέχρι τις σκέψεις που κάνεις για την υγεία, τα οικονομικά και το μέλλον σου.

Μύθος 4ος. Το στρες «γεννά» τον καρκίνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρες δεν φαίνεται να προκαλεί καρκίνο. Σχετίζεται, όμως, με την εν λόγω ασθένεια στο επίπεδο ότι περιορίζει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και, έτσι, επηρεάζει την ικανότητά του οργανισμού να σταματήσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Μύθος 5ος. Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν το στρες με τον ίδιο τρόπο

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός τόσο σε ό,τι αφορά τόσο τη βιολογική δομή του όσο και σε ό,τι αφορά στις εμπειρίες και το περιβάλλον στο οποίο έχει μεγαλώσει. Επίσης, έχει διαφορετικές αντοχές και έχει μάθει να αντιμετωπίζει το στρες με άλλο τρόπο. Με άλλα λόγια, ο καθένας μας «απαντά» διαφορετικά απέναντι στο στρες, ενώ, καθώς εξελίσσεται και αλλάζει αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με την περίσταση.

Μύθος 6ος. Αν δεν έχεις ψυχολογικά συμπτώματα, δεν έχεις στρες

Η έλλειψη ψυχολογικών συμπτωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα απουσία στρες. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα οργανικά προβλήματα που έχουν, αντιστοιχούν σε κάποια αμιγώς ιατρική κατάσταση (π.χ. έλκος) και, έτσι, καταφεύγουν σε φάρμακα για την αντιμετώπισή τους. Παρ’όλα αυτά, πολλά σωματικά συμπτώματα αποτελούν συνήθη «σημάδια» άγχους (π.χ. δύσπνοια, αϋπνία) και απαιτούν ειδικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

«Ταμπέλες» και δεδομένα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε να σας καθορίζουν

Το ποιος είστε δεν έχει να κάνει με νούμερα, ιδιότητες ή επιτεύγματα

SINGLES

7 βασικές συμβουλές ώστε το dating να οδηγήσει σε σχέση

Το να μπεις σε μια σχέση δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα ικανότητας.

SINGLES

11 διακριτικά σημάδια ότι είστε πιο θυμωμένοι από όσο νομίζετε

Πώς να καταλάβετε ότι ο θυμός σας επηρεάζει περισσότερο απ’ ό,τι αντέχετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;