Skip to main content

SINGLES

Από Πιόνι, Βασιλιάς:  H μέθοδος που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σου

Η  ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ανδριάννα Γεροντή, μας εξηγεί τη μέθοδο που δημιούργησε.



Αν έχετε προσπαθήσει πολύ ν’ ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας, αλλά αυτή διαρκώς γλιστρά από τα χέρια σας, αν συνειδητοποιήσατε πως πολλές φορές βάλατε σε δεύτερη μοίρα τα «θέλω» σας για χατίρι κάποιου άλλου ή στο βωμό ενός «πρέπει», τότε η μέθοδος «Από Πιόνι, Βασιλιάς» μπορεί πράγματι να σας φανεί χρήσιμη.

Πρόκειται για μια μέθοδο που δημιούργησα συνδυάζοντας τα πιο «δυνατά» στοιχεία πολλών θεραπευτικών προσεγγίσεων και τεχνικών (συστημική αναπαράσταση, κλασική ψυχοθεραπεία, Body Mirror System κ.ά) καθώς και όλα όσα αποκόμισα από τα δεκαέξι χρόνια της έως τώρα επαγγελματικής μου πορείας. Στόχος της είναι να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και να αντιληφθεί την πραγματική του αξία. Με λίγα λόγια, να τον βοηθήσει να δομήσει την αυτοεκτίμησή του, η οποία δεν σχετίζεται απαραίτητα με όλα όσα έχει ή δεν έχει καταφέρει, αλλά με ένα σύνολο πεποιθήσεων που έχει για τη ζωή και τον εαυτό του.

Πώς εφαρμόζεται

Επιστρατεύοντας δυναμικές ασκήσεις και εφαρμόζοντας διάφορες θεραπευτικές τεχνικές η μέθοδος βοηθά το άτομο να απελευθερωθεί από περιοριστικές πεποιθήσεις, ν’ απαλλαγεί από ψυχοσωματικά, ενοχές και φόβους. Με οδηγό το «Από Πιόνι, Βασιλιάς» σκάβουμε βαθιά, εκεί που είναι οι ρίζες μας και ανακαλύπτουμε όλα τα καλά αλλά και βιώματα-βαρίδια που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Έπειτα, μαθαίνουμε πώς αυτή η γνώση μπορεί από εμπόδιο να μετατραπεί σε πολύτιμο σύμμαχο. Τοποθετούμε στην ουσία συναισθήματα όπως η αγάπη, η αποδοχή και η εκτίμηση του εαυτού μας ως βάση και έπειτα σ’ αυτό το γερό οικοδόμημα «χτίζουμε» την αυτοπεποίθησή μας.

Πόσο εύκολα μπορεί να την ακολουθήσει κάποιος;

Αν έλεγα πως η μέθοδος είναι απλή και εύκολη στην εφαρμογή της θα ήταν ψέμα. Φανταστείτε την ως ένα ταξίδι διάρκειας επτά ημερών (τόσο κρατά η μέθοδος) που χρειάζεται κανείς να είναι απόλυτα αποφασισμένος να το κάνει. Ένα ταξίδι στα άδυτα της ψυχής του, με τον προορισμό και τα κίνητρα να είναι γνωστά, αλλά οι ενδιάμεσες στάσεις όχι. Αυτό σίγουρα φοβίζει, όμως στο τέλος ένα είναι σίγουρο: το σακίδιό μας θα είναι γεμάτο εφόδια και πολύτιμες γνώσεις. Το σημαντικότερο είναι, επίσης, πως σ’ όλη αυτή τη διαδικασία κανείς δεν πρόκειται να νιώσει μόνος. Θα είμαστε ομάδα, θα δουλεύουμε με κοινούς στόχους και όραμα.

Ποιά είναι τα αποτελέσματα της μεθόδου;

Τα οφέλη της μεθόδου «Από Πιόνι, Βασιλιάς» μπορούμε να τα διακρίνουμε σ’ έναν άνθρωπο, ο οποίος πλέον:

- Είναι ολοκληρωμένος, γνωρίζει και είναι πραγματικός φίλος του εαυτού του και μαζί προχωρούν προς την εξέλιξη.

- Έχει διαχωρίσει τα δικά του «θέλω», από των άλλων.

- Ξέρει τι του αρέσει και τι όχι, και έχει μάθει να είναι ευγενικός με τον εαυτό του, να τον πιστεύει και να τον αγαπάει ακριβώς όπως είναι, για ό,τι μπορεί αλλά και για ό,τι δεν μπορεί να κάνει.

- Η λέξη απόρριψη δεν τον κάνει να παραλύει και η φράση «πιστεύω σε ‘μενα» είναι πλέον κεκτημένη και κανείς δεν μπορεί να του την αφαιρέσει.

- Επιτρέπει στον εαυτό του να κάνει λάθη και να έχει ατέλειες. Να έχει δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα που τον φοβίζουν, αφήνοντας τον να τα εκφράσει δυνατά, χωρίς να φοβάται πως θα κριθεί γι' αυτό.

- Γνωρίζει πλέον πως συναισθήματα όπως η θλίψη, η μοναξιά, ο πόνος, ο φόβος και η απόγνωση είναι και αυτά εξίσου δικά του κομμάτια, ακριβώς όπως είναι και η χαρά, η ικανοποίηση και η αισιοδοξία.

 

Ανδριάννα Γεροντή, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, συντονίστρια ομάδων του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ., www.kethesy.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

«Ταμπέλες» και δεδομένα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε να σας καθορίζουν

Το ποιος είστε δεν έχει να κάνει με νούμερα, ιδιότητες ή επιτεύγματα

SINGLES

7 βασικές συμβουλές ώστε το dating να οδηγήσει σε σχέση

Το να μπεις σε μια σχέση δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα ικανότητας.

SINGLES

11 διακριτικά σημάδια ότι είστε πιο θυμωμένοι από όσο νομίζετε

Πώς να καταλάβετε ότι ο θυμός σας επηρεάζει περισσότερο απ’ ό,τι αντέχετε

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της