Εσύ δε θα πάρεις μέρος στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων; - AllYou.gr

Search

Εσύ δε θα πάρεις μέρος στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων;

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα. Ώρα, δηλαδη, να γράψεις γράμμα.

> ΕΓΩ ::
10 Δεκεμβρίου 2017

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. 

Άραγε τι θα έλεγαν σήμερα οι εμπνευστές της για τον δικό μας κόσμο; Για τους πολέμους, το φόβο, τη δουλεία, το δουλεμπόριο, την έλλειψη ελευθερίας, την καταπάτηση των δικαιωμάτων; 

Και, το κυριότερο, τι λέμε εμείς; Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι «κάποιες φορές ένα απλό μήνυμα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου». 

Και αυτή είναι η βάση της εκστρατείας της, «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων», η οποία υλοποιείται εδώ και 15 χρόνια και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμια.

Τι είναι ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων;

Κάθε Δεκέμβρη, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες της παγκόσμια να γράψουν δύο γράμματα για τις ίδιες υποθέσεις ατόμων που κινδυνεύουν. 

Το ένα γράμμα είναι με τη μορφή έκκλησης και απευθύνεται σε θεσμικές αρχές – μπορεί να είναι Υπουργός Δικαιοσύνης ή πρωθυπουργός ή Αρχηγός Αστυνομίας – οι οποίοι έχουν την εξουσία να βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων. 

Το άλλο γράμμα είναι υποστηρικτικό προς το άτομο ή την ομάδα ατόμων για των οποίων τα δικαιώματα αγωνιζόμαστε, με σκοπό να τους δώσει δύναμη να συνεχίσουν και να κρατήσουν την ελπίδα τους ζωντανή.

Και δεν χρειάζεται να είναι γράμματα! Μπορεί να είναι υπογραφές σε εκκλήσεις, e-mail, δημοσίευση στο Facebook, Twitter, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ. 

Οι λέξεις σου ενώνονται μαζί με εκατομμύρια άλλες και μπορούν να αλλάξουν ζωές – και όντως τις αλλάζουν.

«Σας ευχαριστώ πολύ κάθε έναν από εσάς. Όχι μόνο γιατί απαιτήσατε την απελευθέρωσή μου, αλλά και γιατί κρατήσατε την ελπίδα μας και την πίστη μας ζωντανή» έγραψε η Phyoe Phyoe Aung, φοιτήτρια από τη Μιανμάρ, η οποία απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 2016, ενώ ήταν μία από τις υποθέσεις του Παγκόσμιου Μαραθωνίου το προηγούμενο έτος.

Αν για σένα αυτή η Κυριακή δεν είναι απλά μια μέρα ξεκούρασης αλλά κάτι πιο σημαντικό, μπες εδώ:
https://www.amnesty.gr/action/campaigns/21158/pagkosmios-marathonios-grammaton-2017
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!