Skip to main content

SINGLES

Πώς να είσαι μόνη χωρίς να νιώθεις μοναξιά

Ώρα να κάνεις πράξη το «περνάω και μόνη μου καλά»



Το να είσαι μόνος και το να νιώθεις μοναξιά ή να είσαι μοναχικός δεν είναι συνώνυμα. Μπορείς να είσαι single και απόλυτα ολοκληρωμένος ως άνθρωπος ή να βρίσκεσαι σε μια σχέση και να νιώθεις ένα τεράστιο κενό στη ζωή σου. Ωστόσο, μερικές φορές το να είσαι single όταν έχεις συνηθίσει να είσαι με έναν σύντροφο μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς. Κι αυτό είναι εντάξει. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε ικανοποιημένοι όταν δεν είστε σε σχέση. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να απολαύσετε τη σόλο πλοήγηση στον κόσμο χωρίς να αφήσετε τη δυστυχία να σας κυριεύσει.

Βρείτε ένα πάθος που σας φωτίζει.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι μια σχέση είναι ο σκοπός τους. Το να είναι σύζυγος ή γονιός είναι αυτό που τους σηκώνει από το κρεβάτι το πρωί, και αυτό είναι εντάξει. Αλλά το να μην έχεις αυτά τα πράγματα δεν σημαίνει ότι η ζωή σου δεν έχει νόημα. Στην πραγματικότητα, η εύρεση και η επιδίωξη του πάθους σας μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητική. Ο κόσμος φαίνεται πολύ λιγότερο μοναχικός όταν έχεις μια δημιουργική διέξοδο ή κάποιο άλλο πάθος που σε καθοδηγεί. Βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε, κάτι που σας ταιριάζει. Ίσως κάποιο μουσικό όργανο. Ίσως το γράψιμο. Ίσως τη μαγειρική. Βρείτε κάτι που αξίζει τον κόπο για να πιάσει χώρο στη ζωή σας.

Προσθέστε ποικιλία στη ρουτίνα σας.

Είναι εύκολο να νιώθεις μοναξιά όταν κάνεις το ίδιο πράγμα μέρα με τη μέρα. Η προσθήκη λίγης ποικιλίας στη ρουτίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να κολλήσετε σε μια αποτελμάτωση που οδηγεί σε κατάθλιψη και μοναξιά. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να έχετε μια ρουτίνα που λειτουργεί για εσάς, αλλά προσπαθήστε να εμπλουτίζετε τα πράγματα κάθε τόσο. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να μαγειρέψετε κάτι κάπως διαφορετικό για δείπνο. Ή μπορεί να είναι το να βγαίνετε σε μια αυθόρμητη έξοδο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ανεβάστε λίγο τα πράγματα με μικρές αλλαγές κάθε τόσο για να αποφύγετε να αισθάνεστε απομονωμένοι και μόνοι.

Περάστε χρόνο στη φύση.

Πιθανότατα το γνωρίζατε ήδη, αλλά η φύση είναι πραγματικά εξαιρετική για εσάς! Πέρα από τα οφέλη του καθαρού αέρα και της αφαίρεσης χρόνου από το βλέμμα στην οθόνη, το να περνάτε τακτικό χρόνο με τη φύση μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετικό για την ψυχική σας υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature.com έδειξε ότι το να περνάτε μόνο 30 λεπτά την εβδομάδα στη φύση θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το να πάτε μια βόλτα σε ένα πάρκο ή στην παραλία μπορεί να σας βοηθήσει να τονώσετε τη διάθεσή σας όταν αισθάνεστε πεσμένοι και μόνοι.

Προσφέρετε τον χρόνο σας εθελοντικά.

Είναι ωραίο να βοηθάς τους άλλους. Ακόμα κι αν είστε single ή δεν έχετε πάρα πολλές δυνατές φιλίες για να στραφείτε σε αυτές, μπορείτε να απολαύσετε μια σύνδεση με άλλα άτομα προσφέροντας εθελοντικά τον χρόνο σας. Αυτό είναι επίσης πιθανό να σας βοηθήσει να δώσετε μια αίσθηση σκοπού και εκπλήρωσης. Είναι λίγο πιο εύκολο να κοιμάστε το βράδυ γνωρίζοντας ότι έχετε κάνει μια θετική συνεισφορά στον κόσμο. Ευτυχώς, δεν υπάρχει έλλειψη ευκαιριών εθελοντισμού. Υπάρχουν ατελείωτα προβλήματα που μαστίζουν τον κόσμο αυτή τη στιγμή, από την έλλειψη στέγης μέχρι τον εθισμό στα ναρκωτικά και τη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Βρείτε έναν σκοπό και προσφέρετε τη βοήθειά σας.

Χρησιμοποιήστε τα social media με φειδώ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα δίκοπο μαχαίρι όταν πρόκειται για τη μοναξιά. Από τη μία πλευρά, πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram σάς επιτρέπουν να συνδεθείτε με άλλους όταν είστε μόνοι. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτοί οι ιστότοποι προωθούν επίσης σύγκριση, καυχησιολογία και ανθυγιεινές αντιλήψεις. Μπορούν πραγματικά να πλήξουν την αυτοεκτίμησή σας. Για να αποφύγετε τη μοναξιά, χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φειδώ. Με κάθε τρόπο, συνδεθείτε με την οικογένεια και τους φίλους που δεν μένουν κοντά. Αλλά μην ξοδεύετε ώρες χαζεύοντας εικόνες ευτυχισμένων ζευγαριών. Και αν κάνετε κύλιση, να θυμάστε πάντα ότι οι άνθρωποι δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο αυτό που θέλουν να δείτε. Παρακαλώ μην συγκρίνετε τον εαυτό σας.

Κάντε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, φροντίστε τον εαυτό σας, κακομάθετε τον εαυτό σας: αυτό πρέπει να είναι ο κανόνας, ακόμα κι αν δεν παλεύετε με τη μοναξιά. Ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι πρέπει να θέτουμε την αυτο-φροντίδα προτεραιότητα, οπότε ήρθε η ώρα να το κάνετε πράξη. Όταν κάνεις την αυτοφροντίδα προτεραιότητα, ενισχύεις το γεγονός ότι πραγματικά αξίζεις να σε νοιάζεσαι. Είσαι άξιος αγάπης. Αυτή η υπενθύμιση μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν νιώθετε μοναξιά. Ακριβώς επειδή δεν είστε σε σχέση, δεν σημαίνει ότι δεν είστε αξιαγάπητοι.

Θέστε προσωπικούς στόχους προς επίτευξη.

Είναι εύκολο να γλιστρήσετε σε συναισθήματα θλίψης και μοναξιάς όταν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να αφιερώνετε χρόνο για αυτοφροντίδα, είναι επίσης καλή ιδέα να κρατάτε τον εαυτό σας αρκετά απασχολημένο και παραγωγικό. Από προσωπική εμπειρία, η ευτυχία έρχεται πιο εύκολα όταν εργάζεστε για έναν στόχο, όσο μικρός κι αν είναι. Προσπαθήστε να θέσετε κάποιους προσωπικούς στόχους για να πετύχετε. Μπορεί να είναι τεράστιες φιλοδοξίες που προκαλούν πεταλούδες στο στομάχι σου, όπως η έκδοση ενός βιβλίου. Ή μπορεί να είναι μέρος μιας σειράς μικρών βημάτων, όπως η εκμάθηση μαγειρικής ή μιας ξένης γλώσσας. Έχετε κάτι για να εργαστείτε για να μην έχετε χρόνο να λυπηθείτε τον εαυτό σας.

Βγες έξω και δες τον κόσμο.

Ποιος είπε ότι πρέπει να βγεις ραντεβού για να βγεις ραντεβού; Ως μέρος των προσπαθειών σας για αυτοφροντίδα και αγάπη για τον εαυτό σας, προγραμματίστε μερικές διασκεδαστικές σόλο εξόδους στο ημερολόγιό σας. Βγείτε εκεί έξω και κάντε πράγματα που θέλετε να κάνετε. Ο κόσμος είναι το στρείδι σου! Υπάρχει μια κοινή και προβληματική λανθασμένη αντίληψη ότι πρέπει να χάσετε ορισμένες δραστηριότητες επειδή είστε single. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να χάσετε τίποτα επειδή δεν έχετε σύντροφο. Ταξιδέψετε. Πηγαίνετε σε εκείνο το εστιατόριο που θέλατε να δοκιμάσετε. Πηγαίνετε να δείτε μια ταινία. Επισκεφθείτε αυτό το ιδιόμορφο μουσείο. Ξεχάστε τι σκέφτονται οι άνθρωποι και χαρίστε στον εαυτό σας μικρές απολαύσεις και όμορφες στιγμές.

Έχετε ένα καλό σύστημα υποστήριξης στη θέση του.

Δεν χρειάζεται απολύτως να έχετε έναν ρομαντικό σύντροφο για να είστε ευτυχισμένοι. Ωστόσο οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα, επομένως είναι καλή ιδέα να έχετε τουλάχιστον ένα μικρό δίκτυο ανθρώπων για να συνδεθείτε και να εμπιστευτείτε. Αυτά μπορεί να αποτελούνται από μέλη της οικογένειας, φίλους από το σχολείο, φίλους από την εργασία ή οποιονδήποτε άλλον αξίζει τον χρόνο σας. Καλλιεργήστε τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους που έχουν μια θέση στη ζωή σας. Έχετε κάποιον να συνομιλήσετε όταν αισθάνεστε αγχωμένοι ή λυπημένοι. Εργαστείτε για να έχετε ένα σύστημα υποστήριξης - ακόμα κι αν δεν έχετε σύντροφο, δεν χρειάζεται να αναλάβετε μόνοι σας όλα τα βάρη της ζωής.

Εστιάστε στις θετικές πτυχές του να είστε μόνοι.

Το να είσαι σε μια σχέση μπορεί να έχει πολλά θετικά, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το να είσαι μόνος. Όταν νιώθετε απογοητευμένοι για το ότι είστε μόνοι σας και εύχεστε να μην είστε single, προσπαθήστε να εστιάσετε σε πράγματα που πρέπει να εκτιμήσετε στην εργένικη ζωή. Είναι σίγουρα θετικό το ότι πρέπει να απαντήσετε μόνο στον εαυτό σας. Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε χωρίς να χρειάζεται να σκεφτείτε τις ανάγκες ενός συντρόφου. Όταν έχετε όρεξη να κουλουριαστείτε στον καναπέ και να παρακολουθήσετε την επανάληψη των Friends με ένα κομμάτι σοκολάτας, μπορείτε χωρίς κρίση. Έχετε περισσότερο χρόνο να δουλέψετε για τον εαυτό σας και τους στόχους σας. Η ζωή σου είναι απρόβλεπτη με τρόπο που δεν θα ήταν αν ήσουν σε σχέση. Και η λίστα συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινές δημιουργίες από τα χεράκια τους

Απολαμβάνουμε τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνοντας τα πιο όμορφα διακοσμητικά