Skip to main content

SINGLES

Φράσεις που φανερώνουν ότι κάποιος στερείται ενσυναίσθησης

Πώς να καταλάβετε ότι δεν παίρνετε την κατανόηση που σας αξίζει 



Μερικές φορές, δεν είναι αυτό που λέτε, αλλά το πώς το λέτε που μπορεί πραγματικά να δείξει έλλειψη ενσυναίσθησης. Μερικές φράσεις, όταν ρίχνονται σε μια συζήτηση, μπορεί πραγματικά να προκαλέσουν ένα τσίμπημα. Αυτά είναι τα είδη των παρατηρήσεων που διακόπτουν την κατανόηση και την υποστήριξη, κάνοντας τους ανθρώπους να νιώσουν ότι έχουν άδικο που έχουν συναισθήματα. Δεν ισχύει αυτό ωστόσο – το άτομο που λέει αυτά τα πράγματα δεν έχει απλώς κατανόηση.

«Δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση».

Όταν κάποιος αποκρούει τις ανησυχίες σας με αυτή τη φράση, είναι σαφές σημάδι έλλειψης ενσυναίσθησης. Βασικά λένε ότι τα συναισθήματα ή τα προβλήματά σας δεν είναι σημαντικά ή άξια προσοχής. Μπορεί να νιώθετε ότι ελαχιστοποιούν τις εμπειρίες σας. Μια προσέγγιση με μεγαλύτερη ενσυναίσθητη θα ήταν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά σας και να σας προσφέρουν υποστήριξη.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις αναστατωθεί τόσο».

Αυτή η φράση είναι άλλη μια ένδειξη αδύναμης ενσυναίσθησης. Λέγοντας αυτό, απορρίπτουν τα συναισθήματά σας ως υπερβολικές αντιδράσεις ή ως αδικαιολόγητα. Είναι σαν να αμφισβητούν την εγκυρότητα του πώς νιώθετε αντί να προσπαθούν να κατανοήσουν την προοπτική σας. Η ενσυναίσθηση περιλαμβάνει το να μπαίνει κανείς στη θέση του άλλου, χωρίς να αναρωτιέται γιατί νιώθει έτσι.

«Έτσι είναι η ζωή».

Η χρήση αυτής της φράσης είναι ένας τρόπος για να ξεπεράσουν τις ανησυχίες κάποιου ως ασήμαντες ή συνηθισμένε. Είναι σαν να λένε ότι όλοι το περνούν, οπότε γιατί να το κάνετε θέμα; Ωστόσο, η ενσυναίσθηση απαιτεί να αναγνωρίσουμε ότι, ακόμα κι αν ένα πρόβλημα είναι κοινό, μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για το άτομο που το αντιμετωπίζει.

 «Έχω περάσει χειρότερα».

Αυτή η φράση στρέφει την εστίαση από την εμπειρία σας στη δική τους, δημιουργώντας έναν ανταγωνισμό για το ποιος περνάει χειρότερα. Είναι ένας τρόπος να υποτιμήσουν τα προβλήματά σας συγκρίνοντάς τα με τα δικά τους – και πάντα βρίσκουν τα δικά τους μεγαλύτερα. Η αληθινή ενσυναίσθηση είναι να ακούς και να παρέχεις υποστήριξη, όχι να συγκρίνεις τον πόνο.

 «Σταμάτα να είσαι τόσο ευαίσθητος/η».

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συχνά για να ακυρώσει τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις κάποιου. Υπονοεί ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά η αντίδρασή σας σε αυτό. Αλλά σε μια συνομιλία με ενσυναίσθηση, δεν υπάρχει χώρος για να πείτε σε κάποιον ότι είναι πολύ ευαίσθητος. Έχει να κάνει με το σεβασμό των συναισθημάτων και την προσφορά ενός ασφαλούς χώρου για να τα εκφράσουν.

«Θα το ξεπεράσεις».

Αν και αυτό μπορεί να προορίζεται ως καθησυχαστικό, μπορεί να θεωρηθεί απορριπτικό. Υποδηλώνει ότι το θέμα δεν αξίζει να σταθούμε και ότι πρέπει απλώς να προχωρήσουμε. Ωστόσο, η ενσυναίσθηση περιλαμβάνει την αναγνώριση του πόνου και την παροχή παρηγοριάς ή βοήθειας για την αντιμετώπισή του, χωρίς να προσπαθούμε να βιάσουμε τη διαδικασία για να ξεμπερδεύουμε.

«Λοιπόν, αυτή είναι απλώς η γνώμη σου».

Αυτή η φράση μπορεί να κλείσει γρήγορα μια συνομιλία. Είναι σαν να λένε ότι η προοπτική σας δεν έχει σημασία ή δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Αντί να αναγνωρίσουν την άποψή σας, την απορρίπτουν εντελώς. Μια συμπονετική απάντηση θα συνεπαγόταν την εξέταση και τον σεβασμό της γνώμης σας, ακόμα κι όταν δεν συμφωνούν.

«Η ζωή δεν είναι δίκαιη».

Η χρήση αυτής της φράσης είναι ένας τρόπος να πουν ότι πρέπει απλώς να αποδεχτείτε ό,τι συμβαίνει, ανεξάρτητα από το πόσο άδικο είναι, και αυτό δείχνει μια σοβαρή έλλειψη ενσυναίσθησης. Είναι απορριπτικό και αποφεύγει την αντιμετώπιση του πραγματικού ζητήματος που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Η ενσυναίσθηση περιλαμβάνει την αναγνώριση ότι ενώ η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη, τα συναισθήματα απογοήτευσης ή λύπης που συνοδεύουν αυτό είναι έγκυρα.

 «Όλοι έχουν προβλήματα».

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συχνά για να ευτελίσει τους αγώνες κάποιου. Υπονοεί ότι εφόσον όλοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις, οι δικές σας δεν είναι ιδιαίτερες ή δεν αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μια προσέγγιση με ενσυναίσθηση αναγνωρίζει ότι ενώ όλοι έχουν προβλήματα, οι προκλήσεις κάθε ατόμου είναι μοναδικές και τον επηρεάζουν διαφορετικά.

«Πάντα αντιδράς υπερβολικά».

Το να πουν σε κάποιον ότι αντιδρά πάντα υπερβολικά είναι ένας τρόπος να ακυρώσουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του. Υποδηλώνει ένα μοτίβο συμπεριφοράς που μπορεί να μην είναι αληθινό και απορρίπτει τα τρέχοντα συναισθήματά τους ως απλώς μια ακόμη υπερβολική αντίδραση. Η ενσυναίσθηση έχει να κάνει με την κατανόηση και την επικύρωση των συναισθημάτων, όχι να τα χαρακτηρίζουν ως υπερβολική αντίδραση.

«Δεν πρέπει να νιώθεις έτσι».

Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα του να υπαγορεύεις σε κάποιον πώς πρέπει ή δεν πρέπει να νιώθει. Δεν είναι μόνο αντιπαθητικό αλλά και απορριπτικό. Τα συναισθήματα είναι προσωπικά και έγκυρα, ανεξάρτητα από το αν έχουν νόημα για κάποιον άλλο. Μια πιο ενσυναίσθητη απάντηση θα ήταν να ακούσουν και να προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί νιώθετε έτσι.

 «Απλώς ηρέμησε».

Αν και μπορεί να έχει σκοπό να βοηθήσει, το να πεις σε κάποιον να ηρεμήσει έχει συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι τα συναισθήματά σας δεν δικαιολογούνται ή είναι πολύ έντονα. Μια στοχευμένη απάντηση θα ήταν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ότι σας ακούνε και σας κατανοούν, κάτι που είναι πιο πιθανό να σας οδηγήσει σε ηρεμία.

«Θα μπορούσε να είναι χειρότερα».

Αυτή η φράση ελαχιστοποιεί τις εμπειρίες κάποιου υποδεικνύοντας ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες που δεν είναι πιο σοβαρό. Είναι μια προσπάθεια να τεθούν τα πράγματα σε μια προοπτική, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ότι υποτιμά τον πόνο ή τον αγώνα που περνάτε αυτή τη στιγμή. Η ενσυναίσθηση δεν συγκρίνει τις δυσκολίες, προσπαθεί να τις καταλάβει.

«Απλώς ξεπέρασέ το».

Αυτή η φράση είναι ένας ωμός τρόπος να πεις σε κάποιον να ξεπεράσει το πρόβλημά του χωρίς να προσφέρει καμία πραγματική υποστήριξη ή κατανόηση. Υπονοεί ότι το πρόβλημά σας είναι κάτι που θα πρέπει να μπορείτε να επιλύσετε γρήγορα, κάτι που μπορεί να ακούγεται απορριπτικό και ασυμπαθές. Η αληθινή ενσυναίσθηση περιλαμβάνει την αναγνώριση της δυσκολίας να προχωρήσετε και προσφέρει υποστήριξη σε όλη τη διαδικασία – χωρίς χρονόμετρο.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου: Τα αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο μετά τον χωρισμό της

Τι πιστεύει η γνωστή ηθοποιός για τα κακεντρεχή σχόλια στα social

BLOGS

«Όσο μπορείς» ένα ποιητικό πρότζεκτ της ποιήτριας-καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση και των μαθητών του ΓΕΛ Νυρεμβέργης

“Όσο μπορείς” ένα video που τρέχει… δεν σταματά… και συνομιλεί με το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη