Σχέση μπαμπά-γιου: Ανταγωνιστική ή απλώς διαφορετική;

Search

Σχέση μπαμπά-γιου: Ανταγωνιστική ή απλώς διαφορετική;

Η σχέση του αγοριού με τον πατέρα του περνά από πολλά στάδια και έχει πολλές διακυμάνσεις. Ας τις δούμε μαζί!

30 Ιουνίου 2014

Ένταση, αποστασιοποίηση, αντιζηλία, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που περιλαμβάνει αυτή η σχέση, που τις περισσότερες φορές καθορίζει όλη την υπόλοιπη ζωή του παιδιού. 

Μετά τη γέννηση, το παιδί αναπτύσσει μια πιο στενή σχέση με τη μητέρα του και έτσι, εκ των πραγμάτων δημιουργείται μια πιο δυνατή επαφή μεταξύ τους. Η ουσιαστική σχέση του αγοριού με τον πατέρα του, ξεκινά μετά το 1 έτος, που έτσι κι αλλιώς αρχίζει να αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας του παιδιού με το περιβάλλον. Από εκεί και μετά, τεράστια σημασία έχει το πως θα εξελιχτεί η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι: 

* Αν η σχέση του μπαμπά και της μαμάς παραμένει δυνατή και ικανοποιητική, ο πατέρας αισθάνεται «ασφαλής» στο ρόλο του στην οικογένεια και δημιουργείται μια πολύ ζεστή και τρυφερή σχέση με το αγόρι. Σ' αυτή την περίπτωση, μετά τα 6-7 έτη, το αγόρι εξιδανικεύει τον πατέρα του και προσπαθεί να του μοιάσει όσο περισσότερο γίνεται. Σε αυτή την ηλικία, αρχίζει να μαθαίνει την «αντρική» συμπεριφορά και να περιμένει την επιβεβαίωση του μπαμπά για κάθε του επίτευγμα.

* Αντίθετα, αν η σχέση του ζευγαριού έχει υποβαθμιστεί μετά τη γέννηση του παιδιού, ειδικά από τη μητέρα, τότε ο πατέρας αισθάνεται παραγκωνισμένος και υποσυνείδητα δημιουργούνται αισθήματα «ανταγωνιστικότητας» με το μικρό αγόρι. Αυτά τα αισθήματα θα αυξηθούν όταν το αγόρι μεγαλώσει και αρχίσει και το ίδιο να αισθάνεται «αντίζηλος» του μπαμπά για την αγάπη και την προσοχή της μαμάς. Τεράστιας σημασίας σε αυτό το σημείο, είναι η συμπεριφορά και η ψυχολογία της μητέρας, η οποία πρέπει να έχει ξεκάθαρα μέσα της το ρόλο του κάθε ατόμου στην οικογένεια.

Σε κάθε περίπτωση, υποσυνείδητα, όλοι οι άντρες ζητούν για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους αυτό το «μπράβο» από τον πατέρα τους. Ο μπαμπάς, από την πλευρά του, πρέπει να επιβεβαιώνει το αγόρι ότι είναι περήφανος για αυτό, άσχετα αν τα καταφέρνει πάντα ή όχι. Το παιδί πρέπει από μικρό να κατανοήσει ότι δεν κρινόμαστε μόνο από τις επιτυχίες μας, ενώ περισσότερη σημασία έχει η συμπεριφορά μας προς τους άλλους και η προσπάθεια που καταβάλλουμε. Αυτή άλλωστε είναι η βάση της «αντρικής» συμπεριφοράς.

 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι περιέχει ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τα θρεπτικά συστατικά της αγαπημένης φρεσκοστυμμένης πορτοκαλάδας;
ΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή matis υμνεί το σύγχρονο urban glam

Αυτή τη σεζόν, η matis προσεγγίζει τις πιο θηλυκές πτυχές του μπαρόκ και τις μετατρέπει σε υπέροχα κομμάτια και σύνολα.
INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
BEAUTY TIPS

3+1 τρικ για να κάνεις το δέρμα σου να φαίνεται ξεκούραστο

Mάθε τι πρέπει να κάνεις εκείνες τις ημέρες που η επιδερμίδα χρειάζεται έξτρα προσοχή!
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.