Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε γονιός καθώς το παιδί μεγαλώνει

Ο ρόλος του γονέα είναι μια συνεχής περιπέτεια που εκτός από απολαυστικές στιγμές και έντονα συναισθήματα, προσφέρει και μικρές (ή και μεγαλύτερες!) αγωνίες.



Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τις ανάγκες των μικρών τους. Αυτές οι δυσκολίες είναι διαφορετικές σε κάθε στάδιο της ηλικίας του παιδιού και συνεπώς απαιτούν διαφορετικές δεξιότητες και προσεγγίσεις.

Παρακάτω λοιπόν θα εξετάσουμε τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς καθώς το παιδί τους μεγαλώνει και θα δούμε τί χρειάζεται να κάνουν για να εξελίσσουν συνεχώς τη μεταξύ τους σχέση.

Ανεξαρτησία

Η ανεξαρτησία των παιδιού είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς καθώς βλέπουν το μωρό τους να μεγαλώνει. Καθώς λοιπόν αυτό αναπτύσσεται, αρχίζει να εκδηλώνει επιθυμία για αυτονομία και ανεξαρτησία. Η αλλαγή αυτή συχνά τρομάζει και αγχώνει τους γονείς, καθώς βλέπουν το μικρό τους άγγελο να τους έχει όλο και λιγότερη ανάγκη.

Είναι αλήθεια ότι τα ανεξάρτητα παιδιά είναι και τα πιο ευτυχισμένα. Αυτό όμως ισχύει και για εσάς. Μπορεί να βιώνετε ίσως και τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή σας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χάσατε τους υπόλοιπους. Αφιερώστε λοιπόν παραπάνω χρόνο στον εαυτό σας και στο άλλο σας μισό και προγραμματίστε μικρές αποδράσεις από το ρόλο του γονέα. Αν δεν έχετε κάποιον άνθρωπο να μείνει μαζί με το μικρό σας, μπορείτε να βρείτε την ιδανική για εσάς κοπέλα για τη φύλαξη του παιδιού σας και να περάσετε μερικές ξέγνοιαστες στιγμές.

Ποιοτικός χρόνος

Όσο το παιδί μεγαλώνει και δεν έχει την απόλυτη ανάγκη σας, τόσο ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάτε μαζί. Αυτή είναι μία πολύ λογική συνθήκη, καθώς οι ηλικίες αλλάζουν, όπως και οι ανάγκες. Καλό θα ήταν λοιπόν να εξασφαλίσετε ότι ο χρόνος που περνάτε ως οικογένεια είναι ποιοτικός και ευχάριστος.

Αυτός ο χρόνος δεν έχει να κάνει με τις δραστηριότητες που πραγματοποιείτε, αλλά με το πόσο παρόντες είστε σε αυτές και κατά πόσο ασχολείστε ουσιαστικά με το παιδί σας. Αν το μυαλό σας ταξιδεύει συνεχώς στην απαιτητική καθημερινότητα και στις άπειρες δουλειές, τότε δεν είστε πλήρως προσηλωμένοι στη σχέση που χτίζετε με την οικογένειά σας. Να θυμάστε πάντα ότι ο ρόλος του γονέα δεν μπορεί να μπει στον αυτόματο πιλότο και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για να μάθετε και να σας μάθει το μικρό σας.

Κοινωνικοποίηση

Η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι κρίσιμο στοιχείο κατά την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς θα το συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή του. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορες κοινωνικές συνθήκες, όπως δραστηριότητες, σχολείο κ.ά., και όλο και απομακρύνονται από το οικογενειακό πλαίσιο. Δημιουργούν σχέσεις και λειτουργούν ως ξεχωριστές προσωπικότητες με τη δική τους μοναδική ταυτότητα.

Εσείς λοιπόν ως γονείς οφείλετε να στηρίζετε και να παρακινείτε το παιδί σας να αναπτύξει σχέσεις και να μάθει να υπάρχει μέσα σε αυτές. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι είμαστε μιμητικά όντα. Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα και δημιουργήστε υγιείς σχέσεις με τους γύρω σας, θέτοντας ως κύριο γνώμονα την επικοινωνία και το σεβασμό.

Εκπαίδευση

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει, τόσο θέλετε να του προσφέρετε όλα τα εφόδια του κόσμου. Το αγγελούδι σας κάνει συνεχώς ερωτήσεις και εσείς γεμάτοι περηφάνεια διακρίνετε ένα νέο μικρό Αινστάιν να γεννιέται. Η εκπαίδευσή του σας απασχολεί ιδιαίτερα και ψάχνετε να βρείτε το κατάλληλο περιβάλλον που θα προάγει τη μάθηση και την ανάπτυξη.

Είναι γεγονός ότι η επένδυση στην εκπαίδευση των παιδιών από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους αποτελεί κλειδί για την προετοιμασία τους για μια επιτυχημένη ενήλικη πορεία. Κάντε λοιπόν όση έρευνα χρειάζεται, συζητήστε με άλλους γονείς και μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύσσει όλες του τις δεξιότητες.

Επικοινωνία

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η επικοινωνία μεταξύ σας συνεχώς διαμορφώνεται και εξελίσσεται. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, η επικοινωνία μπορεί να είναι πιο διευκρινιστική και καθοδηγητική. Καθώς όμως το παιδί μεγαλώνει και γίνεται πιο ανεξάρτητο, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενθαρρύνετε τη δημιουργία ενός κλίματος, το οποίο θα επιτρέπει την ήρεμη ανταλλαγή απόψεων και συναισθημάτων.

Εκεί το παιδί θα νιώθει ότι ακούτε αυτά που έχει να πει και ότι η αξία του είναι αντίστοιχη με αυτή των μεγαλύτερων σε ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο θα μεγαλώσετε ένα παιδί γεμάτο ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση, ικανό να επικοινωνεί αποτελεσματικά με εσάς και τους γύρω του και να χτίζει ισχυρές και ουσιαστικές σχέσεις.

Καθώς τα χρόνια περνάνε, ο κάθε γονιός αποκτά αυτήν τη γλυκόπικρη χαρμολύπη, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι της παιδικής ηλικίας φτάνει προς το τέλος του και ακολουθούν άλλες νέες περιπέτειες. Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις που ακολουθούν το ρόλο του γονέα μπορεί να είναι πολλές, αλλά η αγάπη και η υποστήριξη είναι αυτά που δένουν μια οικογένεια και δημιουργούν αναμνήσεις που θα μείνουν ανεξίτηλες στο χρόνο!

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καρκίνου στις 4/2 ξαναβλέπουμε το “Hair Love”

Τη μικρού μήκους animation ταινία που κέρδισε το Όσκαρ αλλά και την καρδιά μας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στον αστερισμό των μαμάδων!

Τι είδους μαμά είσαι, με βάση το ζώδιό σου

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στολίσατε; Πείτε ναι χωρίς τύψεις ή δείτε γιατί μας κάνει καλό το να στολίζουμε νωρίς...

Και τώρα που κρύωσε λίγο κι ο καιρός δεν έχουμε κανέναν λόγο να απολογηθούμε!

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική