Όχι στα βαθιά παιδί μου! - AllYou.gr

Search

Όχι στα βαθιά παιδί μου!

Το κολύμπι, εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα παιδιά. Να τι πρέπει να προσέχεις. 

> ΠΑΙΔΙ ::
28 Ιουνίου 2014

Όχι μόνο ισχύει, αλλά επιβεβαιώνεται και με τον χειρότερο τρόπο: η χώρα μας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στα ατυχήματα που συμβαίνουν στο νερό, σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, "μετρά" κατά μέσο όρο 300 πνιγμούς κάθε καλοκαίρι, την τελευταία 20ετία! Να πώς μπορείς να προστατέψεις το παιδί σου! 

 

1. Μάθε το παιδί να κολυμπά, με τη συνδρομή εξειδικευμένων γυμναστών, σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία (2,5-3 ετών)

 

2. Μην το αφήνεις ποτέ μόνο του κοντά σε κάποιο σημείο με νερό, ιδιαίτερα αν είναι κάτω των 7 ετών.

 

3. Φρόντισε να ελέγχεις αν το νερό είναι ρηχό, αν η περιοχή είναι οριοθετημένη και φυλασσόμενη (αν υπάρχει, δηλαδή, ναυαγοσώστης) κι αν ο βυθός κρύβει «παγίδες». Ακόμα κι αν πρόκειται για μικρή πισίνα, ο έλεγχος πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικός. 

 

4. Παίξε μαζί του στην ακτή, μέχρι να εξοικειωθεί πλήρως με τη θάλασσα. Μην επιμένεις να έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο αν νιώθει ανασφάλεια ή φοβάται.

 

5. Επισήμανέ του τους πιθανούς κινδύνους και επανέλαβε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως να μην απομακρύνεται, να μην κάνει βουτιές σε άγνωστες θάλασσες και να μην κολυμπά ποτέ αν δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το φαγητό.

 

6. Μην του επιτρέπεις να κρατάει την ανάσα του για πολλή ώρα μέσα στο νερό ή να σπρώχνει τους άλλους.

 

7. Μην εμπιστεύεσαι τα μπρατσάκια ή τις «κουλούρες» (θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι στο σωστό μέγεθος για την ηλικία του και να είναι από ανθεκτικό, εγκεκριμένο από την Ε.Ε., υλικό). Και αυτό γιατί εμποδίζουν το παιδί να χρησιμοποιεί σωστά τα χέρια και τα πόδια του. Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, πολύ πιο χρήσιμα είναι τα χέρια των γονιών.

 

8. Μην εμπιστεύεσαι τα στρώματα, τα παιχνίδια ή τα βοηθήματα επίπλευσης. Φόρεσε απαραιτήτως στο παιδί σωσίβιο τύπου «τζάκετ» όταν μπαίνει σε βάρκα ή κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ. Να θυμάσαι ότι το σωσίβιο έχει τοποθετηθεί σωστά όταν, αφού ασφαλιστεί, δεν χωράει να βγει από το κεφάλι. Αν το παιδί είναι κάτω των 5 ετών, καλό είναι το κεφάλι του να κρατιέται.. 

 

9. Έχε πάντα πρόχειρο ένα σωσίβιο δεμένο με σκοινί. Παιδιά υπερκινητικά, με έλλειψη συγκέντρωσης, ειδικά προβλήματα ή μεταβολικά νοσήματα, αλλά και όσα λαμβάνουν οποιαδήποτε φάρμακα (τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, ναυτία κ.τ.λ.), κινδυνεύουν περισσότερο από πνιγμό.  

 

10. Διατήρησε την ψυχραιμία σου αν έρθεις αντιμέτωπη με ένα περιστατικό «εκτάκτου ανάγκης», Μία δυνατή φωνή ή μια εκδήλωση πανικού μπορεί να τρομοκρατήσουν το παιδί και να γυρίσουν μπούμερανγκ.

 

 

 

 

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΜΟΔΑ

Το total black look που θα θέλεις να φορέσεις τώρα

Θες να αντιγράψεις το πιο κομψό outfit της fashion blogger Sara Donaldson; Σε καταλαβαίνουμε.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 υλικά για να κάνεις γρήγορες και γευστικές σούπες

Τώρα που ο καιρός κρυώνει, πες ναι στις σούπες! Δε χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να τις ετοιμάσεις.
ΠΑΙΔΙ

Η θεατρική παράσταση για το bullying που πρέπει να δει κάθε παιδί

Η οικογενειακή κωμδιά «ΟΛΟγυρα, ΟΛΟτελα, ΟΛΟιδιοι» ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Άνεσις.
FASHION TRENDS

Κεφάλαιο μπότες: Τι θα φορεθεί φέτος και τι όχι;

Εάν έχεις σκοπό να κάνεις μια νέα αγορά μπότας, τότε φρόντισε να είσαι ενημερωμένη!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Αυτές είναι οι ξανθές αποχρώσεις που πρέπει να δοκιμάσεις

Οι αγαπημένες σου σταρ σου δείχνουν διαφορετικούς τρόπους για να τολμήσεις και εσύ στα μαλλιά σου το ξανθό.
ΥΓΕΙΑ

6 απλοί τρόποι να κάνεις τη ζωή σου πιο ποιοτική

Μικρές αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σου.