Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πως να μιλήσεις στο παιδί σου για τη διαφορετικότητα

Έτσι θα το βοηθήσεις να γίνει ανοιχτόμυαλος ενήλικας.



«Μαμά γιατί αυτό το παιδάκι είναι μαύρο;», «Γιατί αυτή η κυρία φοράει μαντήλα;», «Γιατί ο κύριος είναι σε καροτσάκι;». Ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει το παιδί σας (ή σας έχει ήδη κάνει) και ενδεχομένως σκέφτεστε ότι θα σας φέρουν ή σας έχουν ήδη φέρει σε αμηχανία.

Τα παιδιά δείχνουν πάντα ενδιαφέρον για κάτι που είναι διαφορετικό και με τις ρωτήσεις τους προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους, χωρίς να έχουν επικριτική διάθεση.

Αν λοιπόν, σας κάνουν μία τέτοια ερώτηση απαντήστε τους αρχικά αντικειμενικά, π.χ. ότι «ο κύριος έχει κάποιο πρόβλημα στα πόδια του» ή «το παιδί έχει μαύρο δέρμα γιατί έχουν και οι γονείς του».

Αργότερα, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μιλήσετε στα παιδιά και να τα βοηθήσετε να καταλάβουν αλλά και να σέβονται το διαφορετικό, είτε πρόκειται για χρώμα δέρματος, θρησκεία, φυλή, έθνος, κουλτούρα, γλώσσα, θρησκεία, αναπηρία ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μιλώντας στα παιδιά από μικρά για το διαφορετικό και για το πώς άνθρωποι που προέρχονται από άλλες χώρες, θρησκείες, κλπ μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά μεταξύ τους, βάζετε τα θεμέλια για να γίνουν ενήλικες με κατανόηση, αποδοχή, σεβασμό και συμπόνια για το διπλανό τους, σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου όλα δείχνουν ότι αυξάνεται ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Πώς θα τους μιλήσετε για όλα αυτά; Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

1. Μιλήστε τους για τη δική σας άποψη και δώστε το παράδειγμα

Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Εξηγήστε τους γιατί εσείς ως άνθρωποι αποδέχεστε το διαφορετικό και σέβεστε το διπλανό σας, ανεξαρτήτως προέλευσης και προτιμήσεων. Μιλήστε τους για τους διαφορετικούς τρόπους που οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους και βάλτε το πρώτο λιθαράκι για ένα παιδί που θα είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες και νέους ανθρώπους.

2. Πάρτε ένα χάρτη ή μία υδρόγειο

Αν ακούσετε για κάτι που συνέβη στον κόσμο ή τα παιδιά σας κάνουν μία σχετική ερώτηση για κάποια άλλη χώρα ή πολιτισμό, μπορείτε να τους δείξετε που είναι στο χάρτη και να συζητήσετε ακόμα περισσότερο για άλλες περιοχές του πλανήτη, μοιράζοντας τις γνώσεις σας ή μαθαίνοντας μαζί με τα παιδιά σας.

3. Δοκιμάστε διαφορετικές γεύσεις

Ένα καλός τρόπος για να γνωρίστε έναν άλλο πολιτισμό ή κουλτούρα είναι μέσα από την κουζίνα του. Δοκιμάστε συνταγές από άλλα μέρη του κόσμου και αδράξτε την ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά σας για αυτά. Έξτρα πρόταση: συνοδεύστε το γεύμα σας με την ανάλογη μουσική από τη χώρα προέλευσης του φαγητού που δοκιμάζετε.

4. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν ερωτήσεις

Μην αποπαίρνετε τα παιδιά σας όταν εκφράζουν απορίες για άλλους ανθρώπους ή κουλτούρες. Θυμηθείτε, δεν έχουν επικριτική διάθεση και η ανοιχτή συζήτηση για τις διαφορές τα μαθαίνει ότι δεν είναι κακό να παρατηρούν το διαφορετικό και να μιλούν για αυτό.

5. Εκμεταλλευτείτε τις γιορτές

Κάντε μία σχετική έρευνα και πάρτε την ευκαιρία τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τις απόκριες, κλπ, να γνωρίσετε μαζί με τα παιδιά σας τις παραδόσεις και τους εορτασμούς άλλων χωρών. Για παράδειγμα, στα γενέθλιά τους μπορείτε να φτιάξετε για το παιδικό πάρτι μία πινιάτα γεμάτη με γλυκά και καραμέλες.

6. Διασκεδάστε σαν πολίτες του κόσμου

Αναζητήστε εκδηλώσεις και γιορτές που διοργανώνουν σύλλογοι και ομάδες από άλλες χώρες, events που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα, πάρτι με κουζίνες άλλων χωρών κλπ, για να πάρετε κυριολεκτικά και μεταφορικά μία γεύση από άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς.

7. Ταινίες ή βιβλία που σας ταξιδεύουν

Από το «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες» μέχρι τη «Μαδαγασκάρη» ή το «βιβλίο της Ζούγκλας», μπορείτε να δείτε μαζί με τα παιδιά ταινίες που τα ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου ή να διαβάσετε βιβλία μου μιλούν για τη διαφορετικότητα.

8. Πολεμήστε τη μισαλλοδοξία

Αν θέλετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν και να μάθουν το σεβασμό και την ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό, δεν μπορείτε εσείς η ίδια να δείχνετε απάθεια σε κάθε είδους ρατσισμό. Αν για παράδειγμα, είστε με τα παιδιά σας και κάποιος κάνει ένα σχόλιο για κάποιον σε καροτσάκι, μιλήστε και δείξτε στα παιδιά ότι κακεντρεχή σχόλια τέτοιου είδους δεν είναι σωστά.

Διδάξετε στα παιδιά ότι όλοι οι άνθρωποι νιώθουν τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες επιθυμίες, τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες ανησυχίες. Μιλήστε τους για τα θετικά στοιχεία του να ζούμε σε έναν πολύχρωμο κόσμο μαζί με πολλές διαφορετικές κουλτούρες και φυλές.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;