Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Υπόθεση γιο-γιο: Πώς θα πείτε "αντίο" στις πάνες

6 συμβουλές για να χαράξετε τη στρατηγική σας και να ξεφορτωθείτε την πάνα.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Υπάρχουν διάφορες κατακτήσεις στη ζωή ενός παιδιού και των γονιών του και σίγουρα μία από τις πιο σημαντικές είναι η χρήση της τουαλέτας ή του γιο-γιο. Το να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του είναι από τους πιο βασικούς σταθμούς στην ανάπτυξη ενός παιδιού, όπως και το περπάτημα ή η ομιλία, καλό είναι όμως να μην το πιέσετε.

Τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα, από άποψη ικανοτήτων, να αποχαιρετήσουν την πάνα κοντά στα 2,5 και συνήθως τα κορίτσια προηγούνται των αγοριών. Ωστόσο, κάποια παιδιά μπορεί να φτάσουν 4 ετών πριν σταματήσουν οριστικά να χρησιμοποιούν πάνες.

Το σίγουρο είναι ότι εσείς θα γλιτώσετε χρήματα από τις πάνες και το βάρος του να κουβαλάτε όλη την τσάντα με τα απαραίτητα κάθε φορά που είστε εκτός σπιτιού.

Για το παιδί είναι μία κατάκτηση που το βοηθά να χτίσει την αυτοπεποίθησή του και να πειστεί ότι είναι στα αλήθεια «μεγάλο παιδί» πια!

Για να προετοιμαστείτε σιγά σιγά, καθώς ο καιρός θα αρχίσει να ζεσταίνει, οπότε είναι συνήθως πιο κατάλληλη εποχή να ξεκινήσετε την εκπαίδευση, λάβετε υπόψιν σας τα εξής:

1. Εκτιμήστε πόσο έτοιμο είναι

Όπως είπαμε τα παιδιά είναι έτοιμα από άποψη ψυχολογική, γνωσιακή και δεξιοτήτων να κόψουν την πάνα συνήθως κοντά στα 2,5 χρόνια τους. Προσπαθήστε να μην πιέσετε το παιδί. Αναζητήστε σημάδια που θα σας δείξουν ότι μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση, όπως, π.χ., αν γκρινιάζει όταν βρέχει την πάνα ή αν κρύβεται για να κάνει τις ανάγκες του.

2. Καταστρώστε σχέδιο

Σύμφωνα με τις δεξιότητες και το χαρακτήρα του παιδιού, αποφασίστε αν θα επιλέξετε την άμεση εφαρμογή του γιο-γιο, δίνοντας στο παιδί κάποιες μέρες για να αποχαιρετήσει κατευθείαν τις πάνες ή τη σταδιακή προσέγγιση, όπου θα περιμένετε να εκφράσει το παιδί την επιθυμία να δοκιμάσει το γιο-γιο.

3. Συνέπεια
Ασχέτως της στρατηγικής που θα επιλέξετε, φροντίστε να την τηρήσετε με συνέπεια για να καταλάβει το παιδί ποιοι είναι οι νέοι «κανόνες» και τι πρέπει να κάνει. Σιγουρευτείτε ότι και όποιος άλλος προσέχει το παιδί, όπως ο παππούς και η γιαγιά, τηρούν το σχέδιο.

4. Επαινέστε τις επιτυχίες του

Τα μπράβο και οι έπαινοι είναι το καλύτερο κίνητρο για να κάνουν κάτι τα μικρά παιδιά. Μπορείτε ακόμα, εκτός από τα μπράβο, να χρησιμοποιείτε και κάποια άλλη επιβράβευση, όπως αυτοκόλλητα για κάθε πετυχημένη επίσκεψη στην τουαλέτα.

5. Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Προσπαθήστε να μην παρασύρεστε από την επιτυχία του παιδιού της φίλης σας, της δευτεροξαδέλφης ή της γειτόνισσας στο θέμα πάνα. Το κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και πρόγραμμα για αυτά τα πράγματα.

6. Επιστρατεύστε βιβλία ή παιχνίδια

Ίσως το παιδί δεν μπορεί να κάτσει αρκετή ώρα στο γιο-γιο για να επιτευχθεί ο στόχος. Δοκιμάστε να έχετε στο μπάνιο (ή όπου αλλού το έχετε τοποθετήσει) μερικά βιβλία ή παιχνίδια που του αρέσουν για να κάθεται μέχρι να έρθει το «κάλεσμα της φύσης»!

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;