5 τρόποι να μιλήσεις στο παιδί για μια κακή είδηση - AllYou.gr

Search

5 τρόποι να μιλήσεις στο παιδί για μια κακή είδηση

Να πώς θα του εξηγήσεις κάτι δυσάρεστο.

> ΠΑΙΔΙ ::
20 Οκτωβρίου 2017
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Ένας πατέρας σκότωσε την κόρη του, ένα παιδάκι έπεσε από τον 7ο όροφο, μια τρομοκρατική επίθεση ή μια φυσική καταστροφή είχε αναρρίθμητα θύματα... Πόσα δυσάρεστα νέα μαθαίνουμε κάθε μέρα. 

Και δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε. Πόσω μάλλον όταν φτάνουν στα αυτιά ενός μικρού παιδιού που στέκεται έντρομο και σε ρωτά «Μαμά, τι έγινε; Θα το πάθουμε και εμείς;». 

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να του εξηγήσεις κάτι τόσο δυσάρεστο;

1. Μίλησέ του ειλικρινά.

Μην τα μπαλώνεις, μην λες άλλα αντί άλλων, μην το παραπληροφορείς. Εξήγησέ του με πολύ απλά λόγια, κατάλληλα για την ηλικία του, τι συνέβη. Στις τρυφερές ηλικίες ορισμένες αποτροπιαστικές λεπτομέρειες καλό είναι να αποφεύγονται.  

2. Ρώτησε το παιδί τι ξέρει.

Τι έχει ακούσει αλλά και το τι θέλει να μάθει ουσιαστικά. Και δώσε του τις απαντήσεις. 

3. Αναγνώρισε τα συναισθήματά του. 

Φόβος, ανησυχία, άγχος, πώς να νιώθει ένα παιδί όταν ακούει μια δυσάρεστη είδηση; Μην κρίνεις το πώς νιώθει, απλά δείξτου ότι είσαι δίπλα του.

4. Μίλησέ του για τις πιθανότητες να συμβεί.

Αυτό που σίγουρα σκέφτεται ένα παιδί είναι «Και αν συμβεί και σε μένα;». Το γεγονός ότι κάποιος πατέρας σκότωσε το παιδί του, ανοίγει στο μυαλό του την πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και σε αυτό, ακόμα κι αν στην οικογένειά του όλα είναι υπέροχα. Ένα τσουνάμι ή ένας ανεμοστρόβιλος στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί κάλλιστα να έρθει έξω από την πόρτα σας. 

Εξήγησε στο παιδί ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό που άκουσε, και γέμισέ το με αισιοδοξία και δύναμη να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.

Επειδή η παραπληροφόρηση είναι τεράστια και μια είδηση μπορεί να ξεχειλωθεί υπερβολικά, καλό είναι να μην αφήνεις το παιδί με απορίες, αλλά ούτε και να το εκθέτεις σε δυσάρεστες ειδήσεις.      Ακολούθησε το allyou στο Instagram!