Γιατί δεν πρέπει να μιλάς στο μωρό μπεμπεκίστικα - AllYou.gr

Search

Γιατί δεν πρέπει να μιλάς στο μωρό μπεμπεκίστικα


Όχι άλλο μαμ και άτα!

> ΠΑΙΔΙ ::
23 Νοεμβρίου 2017
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Πόσοι και πόσοι το κάνουμε! Έχουμε μπροστά μας ένα γλυκούλι μωράκι και μας βγαίνουν αυθόρμητα μπεμπεδίστικες λέξεις. Χωρίς να το εξηγούμε, μάλλον πιστεύουμε ότι λέγοντας "μαμ" το παιδί θα καταλάβει καλύτερα τι θέλουμε να του πούμε από το να λέγαμε "Έλα να φάμε!" ή "Ώρα για φαγητό!".

Κι όμως το μωρό καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζουμε και αναγνωρίζει λέξεις πριν καν ακόμα πει τις πρώτες δικές του.

Μια σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Duke επισημαίνει ότι η σωστή εκμάθηση λέξεων απαιτεί τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του λόγου και του κόσμου γύρω μας και την εκμάθηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών λέξεων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μωρά 6 μηνών για να διαπιστώσουν αν αυτές οι συνδέσεις ήταν γνωστές, σε αντίθεση με την απλή αναγνώριση των λέξεων μεμονωμένα.

Χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό παρακολούθησης των κινήσεων των ματιών, παρατήρησαν ότι τα βρέφη εστίασαν περισσότερο στις εικόνες αντικειμένων που συνοδεύονταν από ονομασία (π.χ. "αυτοκίνητο. 

Με οικιακές βιντεοσκοπήσεις, βρήκαν ακόμη ότι τα βρέφη έμαθαν να αναγνωρίζουν τις λέξεις καλύτερα όταν μπορούσαν να δουν τα αντικείμενα με τη χρήση των λέξεων. Για παράδειγμα, όταν τους είπαν "να το κουτάλι σου" και το κουτάλι ήταν όντως μπροστά τους.

"Η διαρκής λεκτική επικοινωνία με τα βρέφη και η εστίαση σε αυτό που περιεργάζονται ανά πάσα στιγμή σίγουρα δεν θα τα βλάψει. Μάλιστα, ίσως να τα βοηθήσει με την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη" λένε οι ειδικοί και προσθέτουν:

"Αντιμετωπίστε το μωρό σας σαν έναν κανονικό συνομιλητή. Ακόμα και τα μικρά βρέφη ακούνε και μαθαίνουν για τις λέξεις και τον κόσμο γύρω τους προτού καν αρχίσουν να μιλάνε. Οι άνθρωποι που τα φροντίζουν είναι εκείνοι που το κάνουν εφικτό αυτό".

Πάμε τώρα βόλτα αντί για άτα;Ακολούθησε το allyou στο Instagram!