Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί δεν πρέπει να μιλάς στο μωρό μπεμπεκίστικα


Όχι άλλο μαμ και άτα!



Πόσοι και πόσοι το κάνουμε! Έχουμε μπροστά μας ένα γλυκούλι μωράκι και μας βγαίνουν αυθόρμητα μπεμπεδίστικες λέξεις. Χωρίς να το εξηγούμε, μάλλον πιστεύουμε ότι λέγοντας "μαμ" το παιδί θα καταλάβει καλύτερα τι θέλουμε να του πούμε από το να λέγαμε "Έλα να φάμε!" ή "Ώρα για φαγητό!".

Κι όμως το μωρό καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζουμε και αναγνωρίζει λέξεις πριν καν ακόμα πει τις πρώτες δικές του.

Μια σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Duke επισημαίνει ότι η σωστή εκμάθηση λέξεων απαιτεί τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του λόγου και του κόσμου γύρω μας και την εκμάθηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών λέξεων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μωρά 6 μηνών για να διαπιστώσουν αν αυτές οι συνδέσεις ήταν γνωστές, σε αντίθεση με την απλή αναγνώριση των λέξεων μεμονωμένα.

Χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό παρακολούθησης των κινήσεων των ματιών, παρατήρησαν ότι τα βρέφη εστίασαν περισσότερο στις εικόνες αντικειμένων που συνοδεύονταν από ονομασία (π.χ. "αυτοκίνητο. 

Με οικιακές βιντεοσκοπήσεις, βρήκαν ακόμη ότι τα βρέφη έμαθαν να αναγνωρίζουν τις λέξεις καλύτερα όταν μπορούσαν να δουν τα αντικείμενα με τη χρήση των λέξεων. Για παράδειγμα, όταν τους είπαν "να το κουτάλι σου" και το κουτάλι ήταν όντως μπροστά τους.

"Η διαρκής λεκτική επικοινωνία με τα βρέφη και η εστίαση σε αυτό που περιεργάζονται ανά πάσα στιγμή σίγουρα δεν θα τα βλάψει. Μάλιστα, ίσως να τα βοηθήσει με την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη" λένε οι ειδικοί και προσθέτουν:

"Αντιμετωπίστε το μωρό σας σαν έναν κανονικό συνομιλητή. Ακόμα και τα μικρά βρέφη ακούνε και μαθαίνουν για τις λέξεις και τον κόσμο γύρω τους προτού καν αρχίσουν να μιλάνε. Οι άνθρωποι που τα φροντίζουν είναι εκείνοι που το κάνουν εφικτό αυτό".

Πάμε τώρα βόλτα αντί για άτα;

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;