"Είναι 5 χρονών, αλλά ακόμα δεν μπορεί να πει το σίγμα. Να ανησυχήσω;" - AllYou.gr

Search

"Είναι 5 χρονών, αλλά ακόμα δεν μπορεί να πει το σίγμα. Να ανησυχήσω;"

Να μην ανησυχήσεις, να βοηθήσεις. 

> ΠΑΙΔΙ ::
03 Φεβρουαρίου 2015

Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, οι γονείς συνήθως παρατηρούν πως δεν μιλάει όπως τα υπόλοιπα παιδιά αντίστοιχης ηλικίας.

Αρχικά, αυτός ο τρόπος ομιλίας του παιδιού τους μοιάζει να είναι χαριτωμένος και όλοι σκέφτονται, πως το παιδί θα μιλήσει κάποια στιγμή σωστά.

Γιατί το παιδί μου δεν λέει καθαρά το σίγμα;

Οι αρθρωτικές δυσκολίες δεν έχουν ακριβή αίτια, μπορεί να οφείλεται σε ανωριμότητα του φωνολογικού συστήματος ή απλώς το παιδί μπορεί να έχει μάθει λανθασμένα τα φωνήματα από το περιβάλλον του. Το παιδί δυσκολεύεται ή δεν ξέρει πώς να τοποθετήσει την γλώσσα, τα δόντια και τα χείλη ώστε να παράγει σωστά ένα φώνημα. Διαταραχές όπως η απώλεια ακοής, χαμηλό νοητικό ή καταστάσεις όπως δομικές, ορθοδοντικές ή νευρολογικές ανωμαλίες μπορούν να επηρεάσουν την άρθρωση.

Εάν το παιδί είναι σε ηλικία 4,5-5 ετών, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες και παρόλα αυτά δυσκολεύεται να πει το "σ" τότε είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε έναν ειδικό για αξιολόγηση.

Θα μάθει να λέει σωστά το σίγμα και πόσο καιρό θα χρειαστεί;

Η θεραπεία για την εκμάθηση του φωνήματος σίγμα, αν βέβαια δεν συνυπάρχουν άλλες διαταραχές, με την βοήθεια λογαθεραπευτή είναι πάντα επιτυχής. Δεν μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε ακριβώς το πόσο καιρό θα χρειαστεί.

Η διάρκεια ενός θεραπευτικού προγράμματος για την εκμάθηση του σίγμα ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

- Την εμπειρία του λογοθεραπευτή

- Την καλή σχέση - συνεργασία λογοθεραπευτή και παιδιού

- Την προσπάθεια που κάνει το ίδιο το παιδί

- Την ενίσχυση – βοήθεια που προσφέρουν οι γονείς στο σπίτι

Τι να κάνω όταν το παιδί μου δεν λέει το σίγμα;

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει παίζοντας. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια, εικόνες, αντικείμενα, τραγούδια και βάλτε φαντασία σε ότι κάνετε. Το παιδί σας θα διασκεδάσει και εσείς θα έχετε περάσει μαζί του δημιουργικό χρόνο, βοηθώντας το να μιλήσει σωστά. Επισκεφτείτε άμεσα έναν ειδικό και ζητήστε τη γνώμη του. Όσο πιο νωρίς το παιδί σας ξεκινήσει λογοθεραπεία τόσο καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα θα έχει.

Πηγή: familylife.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!