Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ναι, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το νήπιό σας να έχει λιγότερα ξεσπάσματα – και μάλιστα μέσα από το παιχνίδι

Δείτε πώς να αναπτύξετε τις 5 κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζεται το παιδί σας για να τιθασεύσει τις εκρήξεις.



Ας το παραδεχτούμε – οι εκρήξεις είναι δύσκολες για όλους τους εμπλεκόμενους. Το να καταλάβετε πώς να μειώσετε τα ξεσπάσματα είναι σαν να προσπαθείτε να αποκρυπτογραφήσετε ένα παζλ ενώ οδηγείτε ένα τρενάκι του λούνα παρκ. Η Renee Jordan καταλαβαίνει: με ένα παιδί 6 και 3 ετών, θέλει να ξέρει ότι δεν είστε μόνοι. Ως ειδικός στην ανάπτυξη παιδιών με σπουδές στην Κολούμπια, δάσκαλος και ιδρυτής της Earlybird, μοιράστηκε τις ιδέες και τις στρατηγικές παιχνιδιού που βασίζονται στην έρευνα όλων αυτών των χρόνων ενώ εργαζόταν με οικογένειες σε όλη τη Βόρεια Αμερική (και με τα δικά της παιδιά στο δικό της σπίτι). Ο στόχος της, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της στο mothery, είναι να σας βοηθήσει να ομορφύνετε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να μειώσετε τις εκρήξεις, μέσα από το παιχνίδι.

Όταν χτυπούν τα ξεσπάσματα, μπορεί να νιώθετε ότι κάθε μέρα ελλοχεύει κάποιο είδος καταιγίδας – και ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να χτυπήσει ο κεραυνός. Αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχουν λύσεις για τη μείωση των θυμών στα νήπια σας. Θα μπορούσε να είναι είδηση ​​για πολλούς γονείς που μπορεί να πίστευαν ότι η καταστολή των θυμών ήταν μια λύση που ταιριάζει σε όλους. Ωστόσο, οι ερευνητές του Κέντρου Συναισθηματικής Νοημοσύνης του Γέιλ ανακάλυψαν ένα σύνολο πέντε δεξιοτήτων που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να περιηγούνται στα μεγάλα συναισθήματα και να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους ανεξάρτητα. Τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν τις δεξιότητες για να αναγνωρίζουν, να κατανοούν, να επισημαίνουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους προτού αρχίσουν να κατακτούν την τέχνη της αυτορρύθμισης, γνωστή και ως στρατηγική ηρεμίας. Λοιπόν, γονείς, δεν εξημερώνουμε απλώς τις εκρήξεις εδώ. Βάζουμε γερά θεμέλια και αναθρέφουμε συναισθηματικά έξυπνα παιδιά που είναι εξοπλισμένα να έχουν υγιείς σχέσεις με άλλους.

Πότε όμως διδάσκετε αυτές τις 5 δεξιότητες στα παιδιά σας;

Ο χρόνος έχει σημασία: Είναι δύσκολο να διδάξετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια εκρήξεων. Όταν το μικρό σας βρίσκεται στη μέση ενός εκρηκτικού ξεσπάσματος –δάκρυα, απογοήτευση, όλη την γκάμα–, δεν είναι η ιδανική στιγμή για να βουτήξετε σε μαθήματα ζωής. Γιατί; Λοιπόν, η τρέχουσα κατανόησή μας για τη νευροεπιστήμη μάς λέει ότι κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, ο εγκέφαλος των παιδιών βρίσκεται λίγο σε φρενίτιδα – κατακλύζεται και ξεσπάει από συναισθήματα. Αυτή δεν είναι μια ιδανική κατάσταση για διδασκαλία και μάθηση.

Λοιπόν τι κάνετε; Αξιοποιείτε τη μάθηση μέσω παιχνιδιού! Το να διδάξετε το παιδί σας μέσα από παιχνίδια, ιστορίες και δραστηριότητες σε στιγμές ηρεμίας είναι το κλειδί για την οικοδόμηση αυτών των ζωτικών απαραίτητων κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων. Τα παιδιά είναι πιο δεκτικά ενώ είναι ήρεμα και παίζουν. Είναι έτοιμα να μάθουν και πραγματικά απορροφούν αυτό που τους διδάσκετε. Χρησιμοποιήστε λοιπόν αυτές τις στιγμές για να εξερευνήσετε τα συναισθήματα, να συζητήσετε αιτίες και αποτελέσματα, να ονομάσετε συναισθήματα, να παίξετε σενάρια και να εξασκηθείτε στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Αυτό θα εξοπλίσει το παιδί σας με εργαλεία στην εργαλειοθήκη του, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την επόμενη φορά που θα χτυπήσει ο θυμός.

Πώς να μειώσετε τις εκρήξεις μέσα από το παιχνίδι: 5 ιδέες για να δοκιμάσετε

Ακολουθούν μερικές παιχνιδιάρικες ιδέες από την εφαρμογή Earlybird που μπορείτε να δοκιμάσετε για να αναπτύξετε τις δεξιότητες του παιδιού σας σε αυτούς τους 5 βασικούς τομείς:

Αναγνώριση συναισθημάτων

Παίξτε με τα συναισθήματα όπου εσείς και το παιδί σας κάνετε διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου και κινήσεις της γλώσσας του σώματος για να μεταδώσετε ένα συναίσθημα, ενώ ο καθένας σας προσπαθεί να αναγνωρίσει ποιο συναίσθημα είναι.

Κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των συναισθημάτων

Όταν διαβάζετε ιστορίες με το παιδί σας το βράδυ, μιλήστε για τυχόν χαρακτήρες που βιώνουν μεγάλα συναισθήματα. Ρωτήστε το παιδί σας αν υπήρξε μια στιγμή που ένιωθε το ίδιο με τον χαρακτήρα, τι προκάλεσε το συναίσθημα αυτό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα του συναισθήματος.

Επισήμανση (ονομασία) συναισθημάτων

Δημιουργήστε διαφορετικά συναισθήματα από φρούτα και λαχανικά στο πιάτο σας και ζητήστε από το παιδί σας να ονομάσει το καθένα.

Εκφράζοντας σωστά τα συναισθήματα

Χρησιμοποιήστε δραματικό παιχνίδι δημιουργώντας ένα μαγαζί παιχνιδιών και υποδυόμενοι εναλλάξ χαρούμενους, λυπημένους ή τρελούς πελάτες. Μιλήστε για το πώς να εκφράσετε αυτά τα συναισθήματα με τρόπους που είναι ασφαλείς για εσάς και τους γύρω σας.

Ρύθμιση συναισθημάτων

Φτιάξτε έναν κάδο ηρεμίας για το παιδί σας. Αφήστε τα να παίξουν και να εξερευνήσουν τον κάδο και διδάξτε τα πώς να χρησιμοποιούν μια ποικιλία από διαφορετικές στρατηγικές ηρεμίας. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα μεγάλο συναίσθημα, ξέρουν ότι να αξιοποιήσουν κάποιες από τις στρατηγικές ηρεμίας στις οποίες εξασκήθηκαν μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες παιχνιδιού.

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια περιπέτεια και οι εκρήξεις είναι μόνο ένα μέρος του ταξιδιού. Αλλά διδάσκοντας το παιδί σας κατά τη διάρκεια των ήρεμων και δεκτικών περιόδων μέσω της μαγείας του παιχνιδιού, θα εξοπλίσετε τα παιδιά σας με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να κινηθούν μέσα από τα συναισθήματά τους - χωρίς να φαίνεται ο θυμός. 

Ναι, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το νήπιό σας να έχει λιγότερα ξεσπάσματα – και μάλιστα μέσα από το παιχνίδι - Childit - Τα πάντα για το παιδί

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Αναχώρησε για τη Σουηδία η ελληνική αποστολή της Eurovision

Η χώρα μας διαγωνίζεται στον δεύτερο ημιτελικό, στις 9 Μαΐου στο Μάλμε

FASHION RADAR

«Ξέρεις ότι έχεις βρει κάποιον ξεχωριστό. Όταν μπορείς να κλείσεις για ένα λεπτό τα μάτια και να απολαύσεις άνετα τη σιωπή» Ούμα Θέρμαν

Στα 54, έχει δώσει τις δικές της μάχες, όχι μόνο ενσαρκώνοντας ρόλους αλλά και με το παράδειγμά της