Skip to main content

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.



Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να μπουν νωρίς στην εμμηνόπαυση σε σχέση με εκείνες που αναφέρουν ότι κάνουν κάποια μορφή σεξ λιγότερο από μηνιαία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του UCL.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εμμηνόπαυση σε οποιαδήποτε δεδομένη ηλικία από τις γυναίκες που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο από μηνιαία. Η σεξουαλική δραστηριότητα περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή, στοματικό σεξ, σεξουαλικό άγγιγμα και χάδι ή αυτοδιέγερση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science, βασίζεται σε δεδομένα από τη Μελέτη των ΗΠΑ για την Υγεία των Γυναικών στο Έθνος (SWAN). Είναι η μεγαλύτερη, πιο ποικιλόμορφη και πιο αντιπροσωπευτική μελέτη διαμήκους κοόρτης διαθέσιμη για την έρευνα πτυχών της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η υποψήφια διδάκτορας Megan Arnot (UCL Anthropology), δήλωσε: «Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι εάν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ και δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, τότε το σώμα “επιλέγει” να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς θα ήταν άσκοπο να υπάρχει μια βιολογική ενεργειακή ανταλλαγή μεταξύ της επένδυσης ενέργειας στην ωορρηξία και της επένδυσης αλλού, όπως η διατήρηση της δραστηριότητας με τη φροντίδα των εγγονιών.

«Η ιδέα ότι οι γυναίκες σταματούν τη γονιμότητα για να επενδύσουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους είναι γνωστή ως η υπόθεση της γιαγιάς, η οποία προβλέπει ότι η εμμηνόπαυση αρχικά εξελίχθηκε στους ανθρώπους για να μειώσει τις αναπαραγωγικές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών γενεών θηλυκών και να επιτρέψει στις γυναίκες να αυξήσουν τη φυσική τους κατάσταση χωρίς αποκλεισμούς. Επενδύοντας στα εγγόνια τους».

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η ανοσολογική λειτουργία της γυναίκας είναι μειωμένη, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Δεδομένου ότι μια εγκυμοσύνη είναι απίθανη λόγω έλλειψης σεξουαλικής δραστηριότητας, τότε δεν θα ήταν ωφέλιμο να κατανεμηθεί ενέργεια σε μια δαπανηρή διαδικασία, ειδικά εάν υπάρχει η επιλογή να επενδύσουμε πόρους σε υπάρχοντες συγγενείς.

Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 2.936 γυναίκες, που στρατολογήθηκαν ως η βασική κοόρτη για τη μελέτη SWAN το 1996/1997.

Η μέση ηλικία κατά την πρώτη συνέντευξη ήταν τα 45 έτη. Οι μη Ισπανόφωνες Καυκάσιες γυναίκες εκπροσωπούνταν περισσότερο στο δείγμα (48%) και η πλειονότητα των γυναικών ήταν μορφωμένες σε ανώτερο επίπεδο γυμνασίου. Κατά μέσο όρο είχαν δύο παιδιά, ήταν ως επί το πλείστον παντρεμένες ή σε σχέση (78%) και ζούσαν με τον σύντροφό τους (68%).

Ζητήθηκε από τις γυναίκες να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εάν είχαν κάνει σεξ με τον σύντροφό τους τους τελευταίους έξι μήνες, τη συχνότητα του σεξ, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν σεξουαλική επαφή, στοματικό σεξ, σεξουαλικό άγγιγμα ή χάδι τους τελευταίους έξι μήνες και αν είχαν εμπλακεί σε αυτοδιέγερση τους τελευταίους έξι μήνες. Το πιο συχνό πρότυπο σεξουαλικής δραστηριότητας ήταν εβδομαδιαία (64%).

Καμία από τις γυναίκες δεν είχε μπει ακόμη στην εμμηνόπαυση, αλλά το 46% ήταν σε πρώιμη περιεμμηνόπαυση (άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως αλλαγές στον κύκλο περιόδου και εξάψεις) και το 54% ήταν προεμμηνοπαυσιακό (με κανονικούς κύκλους και δεν παρουσίαζαν συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης).

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο παρακολούθησης δέκα ετών, κατά την οποία 1.324 (45%) από τις 2.936 γυναίκες βίωσαν μια φυσική εμμηνόπαυση σε μέση ηλικία 52 ετών.

Με τη μοντελοποίηση της σχέσης μεταξύ της σεξουαλικής συχνότητας και της ηλικίας της φυσικής εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας που έκαναν σεξ εβδομαδιαία είχαν αναλογία κινδύνου 0,72, ενώ γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας που έκαναν σεξ κάθε μήνα είχαν αναλογία κινδύνου 0,81.

Αυτό παρείχε μια πιθανότητα σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας που έκαναν σεξ κάθε εβδομάδα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν την εμμηνόπαυση σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν σεξ λιγότερο από κάθε μήνα. Ομοίως, όσες έκαναν σεξ κάθε μήνα είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εμμηνόπαυση σε οποιαδήποτε δεδομένη ηλικία σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν σεξ λιγότερο από κάθε μήνα.

Οι ερευνητές έλεγξαν χαρακτηριστικά όπως το επίπεδο των οιστρογόνων, η εκπαίδευση, ο ΔΜΣ, η φυλή, οι συνήθειες καπνίσματος, η ηλικία κατά την πρώτη εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως, η ηλικία κατά την πρώτη συνέντευξη και η συνολική υγεία.

Η μελέτη εξέτασε επίσης εάν η συμβίωση με έναν άνδρα σύντροφο επηρέαζε την εμμηνόπαυση ως υποκατάστατο για να ελεγχθεί εάν η έκθεση σε ανδρικές φερομόνες καθυστερούσε την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση, ανεξάρτητα από το αν ο σύντροφος ήταν παρών στο νοικοκυριό ή όχι. Η τελευταία συγγραφέας, η καθηγήτρια Ruth Mace (UCL Anthropology), πρόσθεσε: "Η εμμηνόπαυση είναι, φυσικά, αναπόφευκτη για τις γυναίκες και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση συμπεριφοράς που θα αποτρέψει την αναπαραγωγική διακοπή. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι μια αρχική ένδειξη ότι ο χρόνος της εμμηνόπαυσης μπορεί να προσαρμοστεί ως προς την πιθανότητα να μείνετε έγκυος».

 

Διαβάστε επίσης

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

SEX

Η επιστήμη της σεξουαλικής ικανοποίησης στα ζευγάρια: από την άνοδο στην… πτώση

Μια επιστημονική ματιά στο πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 κλειδιά για να νιώθετε ικανοποιημένοι στη σχέση σας

Χρήσιμες συμβουλές για έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια μακροχρόνια υγιή σχέση

CELEBS

Νικόλαος: Έτσι πέρασε το πρώτο του Πάσχα χωρίς την Τατιάνα Μπλάτνικ

Τα στιγμιότυπα που δημοσίευσε ο αδερφός του, Παύλος, από την Ανάσταση

CELEBS

Πάσχα 2024: Πού έκανε Ανάσταση η ελληνική showbiz;

Τα ελληνικά νησιά «ψήφισαν» και φέτος oi celebrities