Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μίνι οδηγός για να ξεπεράσεις ακόμα έναν καβγά με τον καλό σου

Προτού υψώσεις λευκή σημαία ή προδιαγράψεις το μέλλον της σχέσης σου, δοκίμασε αυτά τα τρικ.


Φύλλις Νικολάου

Τρεις μέρες τώρα εσύ και ο καλός σου λέτε να σταματήσετε να τσιτώνετε ο ένας τον άλλο: η αρχή έγινε με αφορμή το ποια σειρά θα παρακολουθήσετε απόψε και συνεχίστηκε με το ότι  δεν αντέχει να βγαίνει άλλο με τις κολλητές σου. Το αποτέλεσμα: εδώ και κάτι ημέρες σου οι συζητήσεις σας έχουν αλλάξει τόνο, επικεντρώνονται στο ότι έχει βαρεθεί να του γκρινιάζεις συνέχεια για τη δουλειά με εσένα να του ανταπαντάς με ύφος ότι δεν σε καταλαβαίνει καθόλου (τελικά). Προτού αποφασίσεις αν θα υψώσεις λευκή σημαία ή αν θα ρίξεις τίτλους τέλους στη σχέση σου, σου παρουσιάζουμε τους τρόπους που ξεπερνούν τους καβγάδες τους τα ευτυχισμένα ζευγάρια –κι όμως, έχουν κι αυτά τις διαφωνίες τους! Σε προειδοποιούμε: όλοι έχουν να κάνουμε με την μεταξύ τους επικοινωνία.

*Προσπάθησε να τον καταλάβεις. Το κλειδί στην επικοινωνία ανάμεσα σε σένα και το σύντροφό σου δεν είναι άλλο από την «ενσυναίσθηση». Με απλά λόγια, πρόκειται για την ικανότητα να «βλέπεις» τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου, να κατανοείς τα συναισθήματα και τη θέση του. Αυτό προϋποθέτει να έχεις μάθει να ακούς προσεκτικά όσα σου λέει. Προσπάθησε λοιπόν να κατανοήσεις από πού πηγάζει ο θυμός και η δυσθυμία του για τη σχέση σας. Πίσω από την επιθετικότητα που ίσως εκφράζει κάποιες φορές, καλό είναι να αναγνωρίσεις τις δικές του πίκρες, τα τραύματα και τις απογοητεύσεις. Θα συνειδητοποιήσεις έτσι ότι η ρίζα της αρνητικής του συμπεριφοράς δεν βρίσκεται στην κακή πρόθεση, αλλά στις αδυναμίες και τις ανάγκες του, οπότε, από τη μεριά σου, δεν υπάρχει πάντα λόγος να αναλώνεσαι σε στείρες ή λεκτικά βίαιες αντιπαραθέσεις.

* Πήγαινε πέρα από την επιφάνεια. Πολλές φορές, καβγαδίζουμε με στόχο να αποδείξουμε τι είναι αντικειμενικά λάθος ή σωστό. Αντί, λοιπόν, να εξετάζεις το «σωστό» και το «λάθος», είναι καλύτερο να ρωτάς το σύντροφό σου αν έχεις καταλάβει ακριβώς τι θέλει να πει ή τι σκέφτεται. Περιγράφοντας με δικά σου λόγια τα συναισθήματά του, δεν αποφεύγεις απλώς τις παρανοήσεις, αλλά τον βοηθάς να ακούσει αυτά που σου λέει και, συγχρόνως, του δείχνεις πως ενδιαφέρεσαι πραγματικά για ό,τι συμβαίνει σε εκείνον.

* Δείξε του σεβασμό. Όταν αισθάνεται ότι τον νοιάζεσαι και τον σέβεσαι, γίνεται πιο πρόθυμος δέκτης των «μηνυμάτων» που θέλεις να του μεταφέρεις ακόμα και υπό τις θυελλώδεις συνθήκες ενός καβγά.

* Η δύναμη της σιωπής. Είναι ίσως το πιο εποικοδομητικό στοιχείο του διαλόγου, καθώς σου προσφέρει το χρόνο να επεξεργαστείς τις φράσεις που μόλις άκουσες και να απαντήσεις με λέξεις όσο το δυνατόν πιο ακριβείς. Επίσης, μη συμφωνείς πρόχειρα με ό,τι λέει, μόνο και μόνο για… να τελειώνει η συζήτηση!

*Κράτα του… το χέρι. Η σωματική επαφή είναι, τέλος, η σημαντικότερη και πιο απαραίτητη μορφή επικοινωνίας ανάμεσα σε κάθε ζευγάρι. Αγγίζοντάς τον απαλά όταν του μιλάς, εκφράζεις το ενδιαφέρον σου και δυναμώνεις τη μεταξύ σας σχέση!

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς μπορεί η τοξική θετικότητα να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σου

6 «τοξικά θετικές» συμπεριφορές που καταστρέφουν τις ερωτικές σου σχέσεις χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;