Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί θέλουμε εκείνους που δε μας θέλουν

Η απόρριψη είναι... εγκεφαλική διεγερτική και άκρως ε(ρε)θιστικη, υποστηρίζουν οι ειδικοί.


Φύλλις Νικολάου

Ναι, σίγουρα γνωρίζεις τη μεγάλη «λαϊκή» ρήση που παρομοιάζει τους άντρες και τις γυναίκες με γραμματόσημα απλά και μόνο επειδή κολλάνε όταν τους φτύνει το υποκείμενο του πόθου τους. Και η αλήθεια είναι ότι όλη την έχουμε πάθει αυτή τη –μικρότερη ή μεγαλύτερη- ζημιά που μας θέλει να κυνηγάμε μάταια εκείνους που δεν μας θέλουν καθόλου ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο εμείς.

Και αν μετά τη θλίψη και σε περιόδους ανάρρωσης από το «φτύσιμο» έχεις πιάσει τον εαυτό του να αναρωτιέται γιατί σου συνέβη αυτό το... κακό, σου έχουμε νέα: νέα έρευνα, που Journal of Neurophysiology, έρχεται να ρίξει φως στις κρυφές πτυχές του ερωτικού «μαζοχισμού» μας.

Σύμφωνα με αυτήν, μάλιστα, ο λόγος που η ρομαντική απόρριψη μας εξιτάρει είναι ότι διεγείρει τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιβράβευση, τον εθισμό και τον πόθο. Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 15 άντρων και γυναίκων που είχαν πρόσφατα «φάει χυλόπιτα» και δήλωναν πληγωμένοι και ακόμα ερωτευμένοι. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι συμμετέχοντες κοιτούσαν τη φωτογραφία του ατόμου που τους είχε απορρίψει. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να κάνουν ένα μικρό τεστ μαθηματικών και τέλος του ζήτησαν να κοιτάξουν φωτογραφίες των φίλων τους.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Πολύ απλά ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν συμπεριφορές όπως η επιβράβευση, ο πόθος και εθισμός ήταν εξαιρετικά ενεργές και δραστήριες όταν οι συμμετέχοντες κοιτούσαν την φωτογραφία του προσώπου που τους είχε απορρίψει ερωτικά.

Με άλλα λόγια,η απόρριψη φαίνεται να δημιουργεί στον εγκέφαλο συνθήκες αντίστοιχες με εκείνες που δημιουργεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών, γεγονός που, κατά τους ερευνητές, δικαιολογεί και την αυτοκαταστροφική διάθεση που ξυπνά σε όλους μας η «καψούρα».  Ωστόσο, οι επικεφαλής της μελέτης τονίζουν ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο «κολλάμε» με όσους μας απορρίπτουν.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς μπορεί η τοξική θετικότητα να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σου

6 «τοξικά θετικές» συμπεριφορές που καταστρέφουν τις ερωτικές σου σχέσεις χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι

ΣΧΕΣΕΙΣ

10 συμπεριφορές που απωθούν τον άλλον και χαλάνε μια σχέση

Αναγνωρίζεις κάποια από αυτές τις συμπεριφορές σε σένα ή στον σύντροφό σου;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;