Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

10 συμβουλές για να αποβάλετε το άγχος στις σχέσεις σας

Πώς να μην αφήσετε το άγχος να επηρεάζει και να καταστρέφει την επαφή σας



Σήμερα περισσότερο από ποτέ νιώθουμε την πίεση και το στρες να κάνουν το ένα limit up μετά το άλλο. Εάν υποφέρετε από διαταραχή άγχους, τότε γνωρίζετε ήδη πόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθάνεστε στη δουλειά, όταν βρίσκεστε με φίλους ή ακόμη και όταν (προσπαθείτε) να χαλαρώσετε στο σπίτι. Επιπλέον, το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σχέση σας, συνήθως δημιουργώντας άγχος, αμφιβολία και ανησυχία – όλα τα πράγματα που μπορούν να διαταράξουν τη σύνδεσή σας, καθώς και την εξέλιξη της ζωής σας ως ζευγάρι.

10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος της σχέσης σας:

Δεσμευτείτε στην προσπάθεια για μια υγιή σχέση ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Εξαλείψτε τις υποχωρήσεις και τα εμπόδια στη θεραπεία και την οικειότητα. Το να το βάλετε στα πόδια δεν είναι επιλογή.

Να σέβεστε ακόμα κι όταν δεν νιώθετε σεβασμό. Η ασέβεια βλάπτει μακροπρόθεσμα κάθε σχέση. Δεν υπάρχει δικαιολογία για κακή συμπεριφορά.

Να προσέχετε τον εαυτό σας. Δεν μπορείς να δώσεις αυτό που δεν έχεις. Αναπτύξτε ένα μικρό αλλά ισχυρό σύστημα υποστήριξης. Βρείτε διασκέδαση, πάθος και έμπνευση σε κάτι έξω από την τεταμένη σχέση. Μην περιμένετε ένα άτομο να είναι αυτό για εσάς.

Κάντε τακτικές συναισθηματικές καταθέσεις. Επικυρώστε, ενθαρρύνετε, χαϊδέψτε και εκτιμήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε ποσοστό πέντε θετικών σε κάθε αρνητικό σχόλιο ή αίτημα.

Συνδεθείτε καθημερινά με οπτική επαφή, προσοχή και στοργή και δημιουργήστε ειδικές ευκαιρίες για βαθύτερη σύνδεση, όπως βραδιά παιχνιδιού, γέλιο, βόλτες, διακοπές ή να αφιερώσετε ατομικό χρόνο.

Αποδεχτείτε τους άλλους όπως είναι και αγνοήστε τις αδυναμίες. Σε στρεσογόνες στιγμές, οι σχέσεις μπορεί να είναι τεταμένες και κρίσιμες. Μετατοπίστε την εστίασή σας μακριά από τα ελαττώματα και προς τις ιδιότητες που σας αρέσουν και εκτιμάτε. Η αγάπη είναι μια επιλογή και θα επιστρέφει κάθε φορά που συνειδητά αναζητάτε τα καλά πράγματα στους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν.

Διατηρήστε υγιή όρια για να προστατεύσετε την οικογένεια και τις σχέσεις σας από κοινούς εισβολείς όπως δουλειές, υπερβολική δραστηριότητα, παρεμβατικά μέλη της οικογένειας ή φίλοι, τηλέφωνο, υπολογιστής, τηλεόραση κ.λπ.

Σχέδιο για οικείες συναντήσεις. Μην περιμένετε απλώς να συμβεί. Η εμβάθυνση των σχέσεων απαιτεί προγραμματισμό και προσπάθεια. Αναλάβετε την ευθύνη για τη δημιουργία του περιβάλλοντος καθώς και της ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης που θα βελτιώσει τη σύνδεσή σας.

Φροντίστε για εξοικονόμηση ενέργειας. Παρακολουθήστε την ενέργειά σας με τον τρόπο που το κάνετε για τα οικονομικά σας. Υπάρχει περιορισμένη προσφορά και πρέπει να αποφασίσετε πώς θα την ξοδέψετε. Χωρίς όρια, η ενέργεια σπαταλάται σε λιγότερο σημαντικά πράγματα και σε ανθρώπους που δεν αποτελούν προτεραιότητα. Εάν εκτιμάτε τις σχέσεις σας, πρέπει να εξοικονομείτε ενέργεια για εσάς και τους αγαπημένους σας καθημερινά.

Ζήστε την αλήθεια σας. Έχετε μια δήλωση αποστολής για τη ζωή σας και την οικογένειά σας και επαναξιολογήστε την κάθε χρόνο. Αναρωτηθείτε: «Αυτή είναι η ζωή που θέλουμε να ζούμε;» Εάν δεν είναι, κάντε ένα σχέδιο για σταδιακή αλλαγή σε οποιονδήποτε τομέα χρειάζεται. Ζητήστε βοήθεια όταν αισθάνεστε κολλημένοι. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του