ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Παστές σαρδέλες
Ο τέλειος συνοδευτικός μεζές για το ουζάκι σου!
1/2 κιλό σαρδέλες
1/2 κιλό αλάτι ημίχονδρο (το βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ)
Προσέχουμε οι σαρδέλες να είναι πολύ φρέσκιες και να έχουν παχύ λέπι.
Διαλέγουμε ένα σκεύος που θα τις χωράει άνετα και στρώνουμε τον πάτο με αλάτι.
Στρώνουμε σαρδέλες, τη μια δίπλα στην άλλη. Σκεπάζουμε με αλάτι.
Βάζουμε άλλη μια στρώση σαρδέλες, άλλη μια στρώση αλάτι και ούτω καθεξής.
Τελειώνουμε με μια παχιά στρώση αλατιού.
Τις αφήνουμε από 3 έως 6 ώρες στο ψυγείο, ανάλογα το γούστο μας πόσο "ψημένες" τις θέλουμε. Εγώ τις προτιμώ προς το ωμό τους και τις αφήνω 3 ώρες.
Στη συνέχεια πετάμε το αλάτι και ξεφλουδίζουμε το δέρμα της σαρδέλας μαζί με το λέπι, ενώ κόβουμε το κεφάλι και αφαιρούμε τα εντόσθια.
Ξεπλένουμε τις σαρδέλες και τις σερβίρουμε με ελαιόλαδο και ξύδι. Διατηρούνται στο ψυγείο για μια βδομάδα σε δοχείο που να κλείνει με καπάκι και σκεπασμένες με σπορέλαιο.