Skip to main content

BEAUTY NEWS

Πώς να απαλλαγείς από τα μαύρα στίγματα, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Οι ειδικοί εξηγούν τι ακριβώς είναι τα μαύρα στίγματα και πως θα απαλλαγείς! 



Τα μαύρα στίγματα, είναι σαν τις κατσαρίδες, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα από αυτά με λάθος τρόπο, φαίνεται ότι βρίσκεις από πίσω δεκάδες άλλα. Αν σε παρηγορεί δεν είσαι μόνη στον αγώνα σου με τα μαύρα στίγματα. Είναι ένας τύπος ακμής που, επηρεάζει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Αναζητώντας απαντήσεις, οι κορυφαίοι δερματολόγοι προτείνουν τρόπους  για να μάθουμε πώς να απαλλαγούμε από τα μαύρα στίγματα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με επιλογές που κυμαίνονται από καλλυντικά προϊόντα αλλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα. 

Τι ακριβώς είναι τα μαύρα στίγματα;

Πριν προσπαθήσεις να απαλλαγείς από αυτά είναι σημαντικό να καταλάβεις τι είναι. Τα μαύρα στίγματα μοιάζουν με σκούρα εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζονται όταν το σμήγμα παγιδεύεται με νεκρό δέρμα στην επιφάνεια των πόρων. Είναι η έκθεση του σμήγματος στον αέρα που τα κάνει να οξειδώνονται και να μαυρίζουν.

Μερικοί άνθρωποι εσφαλμένα υποθέτουν ότι είναι βρωμιά, αλλά όπως αποδεικνύεται παραπάνω, αυτό δεν ισχύει. Το να έχεις μαύρα στίγματα δεν είναι σημάδι ότι είσαι βρώμικος. Αλλά αν βγάζεις συχνά, αξίζει να προσπαθήσεις να εντοπίσεις το γιατί.

Γιατί βγάζεις τόσα μαύρα στίγματα;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποιος δεν μπορεί να ξεφύγει από τα μαύρα στίγματα. Εκεί που γίνεται περίπλοκο, είναι η ίδια παθογένεια. Με απλούστερους όρους, τα ερεθίσματα που οδηγούν στο σχηματισμό μαύρων στιγμάτων σε ένα άτομο μπορούν επίσης να είναι υπεύθυνα για ακμή και λευκά στίγματα επίσης σε ένα άλλο. Ένας από τους κύριους λόγους που ευθύνονται για τα μαύρα στίγματα είναι η υπερβολική παραγωγή λαδιού, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. Τα άτομα με φυσικά λιπαρό δέρμα είναι πιο επιρρεπή σε ορατά μαύρα στίγματα λόγω του τύπου του δέρματός τους και των μεγαλύτερων πόρων τους.

Άλλες αιτίες που μπορεί να σας εκπλήξουν; Χρησιμοποιώντας αποφρακτικά προϊόντα στην περιποίηση δέρματος. Τα αποφρακτικά σκληρά προϊόντα δημιουργούν ένα αεροστεγές προστατευτικό φράγμα στο δέρμα για να διατηρηθεί η υγρασία, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φραγμένους πόρους σε λιπαρούς τύπους δέρματος.

Είναι εντάξει να πιέζεις τα μαύρα στίγματα;

Κάτι τέτοιο μπορεί να σπρώξει το σπυράκι πιο βαθιά ή ακόμα και να προκαλέσει ουλές που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερους πόρους. Ακόμη χειρότερη είναι η πιθανότητα μόλυνσης, γιατί ενδεχομένως να προσθέσεις βακτήρια στην περιοχή με τα χέρια σου.

Τα μαύρα στίγματα θα φύγουν από μόνα τους;

Εάν το σπυράκι είναι μικρό και κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί ενδεχομένως να υποχωρήσει από μόνο του, ωστόσο από την άλλη πλευρά, τα βαθιά μαύρα στίγματα συχνά απαιτούν επαγγελματική εξαγωγή. Συνήθως, όσο μεγαλύτερη είναι η μαύρη κουκίδα στην επιφάνεια, τόσο πιο βαθιά είναι το μαύρο στίγμα.

Τι μαλακώνει τα μαύρα στίγματα για αφαίρεση;

Αν είσαι λάτρης των επαγγελματικών περιποιήσεων προσώπου, ίσως πιστεύεις ότι ο μόνος τρόπος για να διώξεις τα ενοχλητικά μαύρα στίγματα είναι η χειροκίνητη εξαγωγή. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές όπως  τα χημικά κερατολυτικά. Μεταξύ αυτών είναι το σαλικυλικό οξύ, η ρετινόλη, το γλυκολικό οξύ και άλλα. Αυτές οι απολεπιστικές ουσίες είναι οι προτιμώμενες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων στο σπίτι, επειδή στοχεύουν και διασπούν ομάδες κυττάρων του δέρματος που ευθύνονται για αυτά χωρίς τσιμπιδάκια ή επεμβατικά εργαλεία.

Πώς αντιμετωπίζουμε τα μαύρα στίγματα;

Όταν πρόκειται να απαλλαγείς από τα μαύρα στίγματα ή οποιαδήποτε ακμή, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις προϊόντα περιποίησης δέρματος που προτείνουν οι ειδικοί στο σπίτι και να δεις αν βοηθούν, αλλά ίσως η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο να είναι η πιο χρήσιμη. 

Οι καλύτερες θεραπείες για τα μαύρα στίγματα θα εξαρτηθούν τελικά από τον μοναδικό τύπο του δέρματός σου, αλλά αν ψάχνεις για έναν γενικό οδηγό, εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες θεραπείες χωρίς συνταγή .

1. Για ήπια μαύρα στίγματα, χρησιμοποίησε σαλικυλικό οξύ

Αν έχεις μαύρα στίγματα, το βασικό σου συστατικό θα πρέπει να είναι το σαλικυλικό οξύ, ένας τύπος βήτα-υδροξυοξέος (BHA). Αυτό το βήτα υδροξυ οξύ βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας και στην απολέπιση των κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσεις είναι να δοκιμάσεις ένα απαλό scrub προσώπου, το οποίο λειτουργεί για την καταπολέμηση των μαύρων στιγμάτων, παρέχοντας διπλάσιες δυνάμεις απολέπισης. Ο συνδυασμός φυσικής απολέπισης από το scrub και χημικής απολέπισης από το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι πόροι καθαροί.

2. Για πιο επίμονα μαύρα στίγματα, δοκίμασε τη ρετινόλη

Τα ρετινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων και των φραγμένων πόρων μειώνοντας την κολλώδη υφή των κυττάρων που φράζουν τους πόρους, καθώς και επιταχύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο το δέρμα αναγεννάται. Αν και υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη ρετινόλη, η υποκείμενη αλήθεια για το συστατικό είναι ότι το σωστό ποσοστό και η σωστή αγωγή μπορούν να μεταμορφώσουν το δέρμα σου συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στα μαύρα στίγματα.

3. Τέλος, μην ξεχνάς την ενυδάτωση

Το έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλάβουμε με χαρά. Η ενυδάτωση είναι ένα κρίσιμο βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης του δέρματος ακόμα κι αν έχεις δέρμα με τάση ακμής. Αυτό συμβαίνει επειδή όλες αυτές οι μέθοδοι μπορεί να αφαιρούν τα έλαια από το δέρμα και να το στεγνώνουν.Είναι σημαντικό να διατηρείς τη σωστή ισορροπία στο δέρμα καθώς η ενυδάτωση θα σου επιτρέψει να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς προϊόντα απολέπισης χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY NEWS

Θέλεις τέλεια φρύδια; Η Selena Gomez ξέρει το μυστικό

Δοκίμασε το trend που θέλει τα φρύδια καλοσχηματισμένα και πυκνά

BEAUTY NEWS

Ένα ταξίδι αισθήσεων στον τολμηρό κόσμο της συλλογής Cologne Intense του οίκου Jo Malone London

Μια ολοκληρωμένη συλλογή σαγηνευτικών αρωμάτων, που φέρει σπάνια στοιχεία από μακρινούς προορισμούς, αρχαία τελετουργικά και πολύτιμα συστατικά, ταξίδεψε αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

«Ξέρεις ότι έχεις βρει κάποιον ξεχωριστό. Όταν μπορείς να κλείσεις για ένα λεπτό τα μάτια και να απολαύσεις άνετα τη σιωπή» Ούμα Θέρμαν

Στα 54, έχει δώσει τις δικές της μάχες, όχι μόνο ενσαρκώνοντας ρόλους αλλά και με το παράδειγμά της

CELEBS

Πέθανε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τάκης Χατζόπουλος

Ήταν, μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, δημιουργός της σειράς «Παρασκήνιο»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες