Skip to main content

BEAUTY TIPS

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσεις τη ρετινόλη;

Το ενεργό συστατικό που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα έχει και αυστηρές οδηγίες χρήσης.



Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται ευρέως στην περιποίηση του δέρματος για τα μοναδικά της οφέλη στη βελτίωση της υφής του, στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ακμή και η υπερμελάγχρωση. Η ηλικία στην οποία μπορείς να ξεκινήσεις τη χρήση της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο της επιδερμίδας σου, τις ανησυχίες του δέρματός σου, όπως και τις ατομικές σου προτιμήσεις.

Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες για το πότε και για ποιους λόγους μπορείς να εξετάσεις την ενσωμάτωση της ρετινόλης στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, δίνοντας πάντα προσοχή στους κανόνες χρήσης του ενεργού συστατικού.

Early 20s μέχρι και late 20s

Μερικά άτομα ξεκινούν τη χρήση ρετινόλης στις αρχές των 20s τους ως τα τέλη τους, ως ξεκάθαρα προληπτικό μέτρο. Σε αυτή την ηλικία, η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών σημαδιών γήρανσης. Συχνά χρησιμοποιείται για την προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου και την αντιμετώπιση δευτερευόντων δερματικών προβλημάτων.

Late 20s μέχρι και early 30s

Στο ξεκίνημα χρήσης της ρετινόλης στα late 20s μέχρι και τα early 30s είναι που αρχίζουν να εμφανίζονται και τα πρώτα ουσιαστικά σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ήπιες ρυτίδες. Η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση αυτών των πρώιμων ενδείξεων και στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας.

Από τα 30 και μετά

Η ρετινόλη χρησιμοποιείται συνήθως σε όλη τη δεκαετία των 30s και μετά για να αντιμετωπίσει πιο ορατά σημάδια γήρανσης και να διατηρήσει την υγεία του δέρματος. Μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, των κηλίδων ηλικίας και στη βελτίωση του τόνου και της υφής του δέρματος.

Για την ακμή

Η ρετινόλη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από άτομα με επιδερμίδα με τάση ακμής, συνήθως ξεκινώντας από τα τέλη της εφηβείας τους και μετά από σύσταση γιατρού. Βοηθά στην αποσυμφόρηση των πόρων, στη μείωση των εξανθημάτων και των σπυριών ακμής και στη βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος. Ορισμένα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή είναι διαθέσιμα για σοβαρές περιπτώσεις ακμής.

Είναι ωστόσο απαραίτητο να έχεις κατά νου ότι η ρετινόλη είναι ισχυρή ως δραστική ουσία και μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο δέρμα, ερυθρότητα, ξηρότητα ή ξεφλούδισμα, ειδικά όταν αρχίσεις να τη χρησιμοποιείς για πρώτη φορά. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να τη βάλεις σταδιακά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Επιπλέον, το αντιηλιακό είναι ζωτικής σημασίας όταν χρησιμοποιείς ρετινόλη, καθώς μπορεί να κάνει το δέρμα σου πιο ευαίσθητο στις βλάβες από τον ήλιο (αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που χρησιμοποιείται αποκλειστικά τις βραδινές ώρες).

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε λυγμούς στην εκπομπή Στούντιο 4

Όταν αναφέρθηκε στον θάνατο του πατέρα της

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου