Skip to main content

BEAUTY TIPS

Γιατί δεν πρέπει να φοράς μακιγιάζ στο γυμναστήριο

Τι λέει μια νέα μελέτη για το μακιγιάζ εν ώρα προπόνησης



Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology διαπίστωσε ότι η χρήση foundation κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα του δέρματος, προκαλώντας ξηρότητα ενώ ταυτόχρονα φράζει τους πόρους μέσω της αυξημένης παραγωγής σμήγματος.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές στρατολόγησαν 43 υγιείς φοιτητές σε ηλικία κολεγίου, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και γυναικών. Εφάρμοσαν foundation στο μισό πρόσωπο κάθε συμμετέχοντος, αφήνοντας το άλλο μισό γυμνό. Μετά την εφαρμογή, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια άσκηση 20 λεπτών σε διάδρομο για να προκαλέσουν λίγη παραγωγή ιδρώτα.

Πριν και μετά την προπόνηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή για να μετρήσουν τους πόρους, την ελαστικότητα, το σμήγμα και την παραγωγή λιπαρότητας του δέρματος. Ενώ το υπερβολικό σμήγμα (δηλαδή: λάδι που φράζει τους πόρους) αυξήθηκε σε περιοχές με βάση, άλλα έλαια στο δέρμα μειώθηκαν, οδηγώντας σε ξηρότητα.

Βρήκαν επίσης μια αύξηση υγρασίας μετά την άσκηση τόσο στις ζώνες μακιγιάζ όσο και στις ζώνες μη μακιγιάζ, αλλά η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στη ζώνη του μακιγιάζ, πιθανώς λόγω του αποφρακτικού μακιγιάζ που εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας.

Μην υποτιμάτε τη σημασία αυτού του τελευταίου σημείου, καθώς η εξάτμιση της υγρασίας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του ιδρώτα από το σώμα. Ο ιδρώτας βοηθά στην ψύξη του σώματος… Καθώς εξατμίζεται, ο ιδρώτας χρησιμοποιεί ενέργεια με τη μορφή θερμότητας για να βοηθήσει στην ψύξη του σώματος. Εάν αυτή η διαδικασία δεν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση, κάτι που δεν είναι καλό ούτε για το δέρμα.

Γιατί χρειάζεται περισσότερη έρευνα

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια βάση με βάση το νερό, χωρίς λάδια, αλλά πρότεινε τη διερεύνηση διαφορετικών τύπων foundation σε μελλοντικές μελέτες. Εξάλλου, πολλά foundation αυτές τις μέρες περιέχουν συστατικά που βελτιώνουν το δέρμα (νιασιναμίδη, πεπτίδια χαλκού κ.λπ.), οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν αυτά τα υβρίδια περιποίησης δέρματος-μακιγιάζ έχουν ελαφρώς διαφορετικό αποτέλεσμα.

Γιατί αυτό έχει σημασία για τη γήρανση του δέρματος

Αυτά τα ευρήματα επαναλαμβάνουν τη σημασία μιας εξαιρετικής ρουτίνας περιποίησης δέρματος πριν από την άσκηση (συμπεριλαμβάνεται το ντεμακιγιάζ), ειδικά για εκείνες που είναι επιρρεπείς στην ξηρότητα και γήρανση του δέρματος.

Καθώς μεγαλώνετε, τα φυσικά έλαια και οι παράγοντες υγρασίας, όπως τα κεραμίδια και το υαλουρονικό οξύ, στο δέρμα αρχίζουν να μειώνονται. Έτσι, η διατήρηση αυτών των ενυδατικών παραγόντων γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Όλα όσα πρέπει να πούμε: Η παράλειψη του foundation στο γυμναστήριο δεν ισχύει μόνο για το δέρμα με τάση ακμής.

Πώς να προετοιμάσετε το δέρμα σας για μια προπόνηση

Ακόμα κι αν δεν φοράτε foundation στο γυμναστήριο, θα πρέπει να είστε προσεκτικές σχετικά με τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που χρησιμοποιείτε πριν από την εφίδρωση. Θα ήταν σοφό να έχετε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα για αυτές τις περιπτώσεις (το πάθος μας είναι εδώ) και να παραλείψετε τις βαριές κρέμες και τα έλαια προσώπου, καθώς φράζουν το δέρμα, αποτρέποντας πιθανώς την εξάτμιση του ιδρώτα παρόμοια με ένα foundation.

Εάν αποφασίσετε να ασκηθείτε κάτω από το φως του ήλιου, εφαρμόστε SPF πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας και εφαρμόστε ξανά εάν είστε έξω για περισσότερες από δύο ώρες.

Αφού ασκηθείτε, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό καθαριστικό προσώπου πριν συνεχίσετε με την υπόλοιπη ρουτίνα σας. Εάν το δέρμα σας είναι επιρρεπές σε έξαψη μετά την προπόνηση (κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό), φροντίστε να το ξεπλύνετε με δροσερό νερό.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

5 κατηγορίες εσωρούχων στις οποίες αξίζει να επενδύσεις

Must-haves που πρέπει να αποκτήσεις στη συλλογή σου.

FITNESS

Πόσο καιρό θα σου πάρει για να δεις τα πρώτα αποτελέσματα της συστηματικής άσκησης στο σώμα σου;

Να πόσος καιρός χρειάζεται για τις πρώτες αλλαγές στη φυσική σου κατάσταση

CELEBS

Μαρία Μενούνος - Κέβιν Αντεργκάρο: Βάφτισαν την κόρη τους Αθηνά - Αλεξάνδρα

Το ελληνικό γλέντι και οι λαμπεροί καλεσμένοι