Skip to main content

BEAUTY TIPS

Πώς ο ανεπαρκής ύπνος δημιουργεί διπλάσιες ρυτίδες

Η καλύτερη συμβουλή κορυφαίου αισθητικού για την ενίσχυση του κολλαγόνου: κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες



Τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι η καλύτερη συμβουλή ενός κορυφαίου αισθητικού για την ενίσχυση του κολλαγόνου ήταν εντελώς δωρεάν, δεν θα χρειαζόταν ένα ταξίδι σε σπα και δεν θα έβγαινε σε βάζο ή μπουκάλι; Λοιπόν, όπως η αισθητικός και σύμβουλος ομορφιάς Natasha V. Glasgow μοιράστηκε σε ένα πρόσφατο TikTok, η πιο σημαντική συμβουλή της για την παραγωγή κολλαγόνου είναι κάτι που κάνετε κάθε βράδυ: Ο ύπνος.

«Έτσι το δέρμα σας παράγει κολλαγόνο όταν κοιμάστε – αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης. Ο ύπνος μόνο 5 ωρών μπορεί να συμβάλει σε 2 φορές περισσότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες από ό,τι 7 ώρες ύπνου», μοιράζεται.

Ύπνος, κολλαγόνο και ρυτίδες: Τι λέει η έρευνα

Η έρευνα στην οποία αναφέρεται η Glasgow στο βίντεο ήταν μια κλινική δοκιμή που έγινε από το Skin Study Center στο University Hospitals Case Medical Center. Η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του ύπνου στο δέρμα 60 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας μεταξύ 30 και 49 ετών. Από τις συμμετέχουσες στην έρευνα, οι μισές έπεσαν στον κάδο των «φτωχών κοιμώμενων» και οι άλλες μισές θεωρούσαν τους εαυτούς τους ότι κοιμόντουσαν μέτρια έως καλά.

Ταξινόμησαν τα άτομα με βάση τη μέση διάρκεια του ύπνου τους, όπως αξιολογήθηκε από τον Δείκτη Ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ. Όσον αφορά την αξιολόγηση του δέρματος, τα άτομα συμμετείχαν σε πολλές μη επεμβατικές δοκιμές πρόκλησης δέρματος, όπως έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, διαταραχή του δερματικού φραγμού και το σύστημα βαθμολόγησης της γήρανσης του δέρματος SCINEXA.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές βρήκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην ποιότητα του δέρματος όσων κοιμόντουσαν καλά με όσες είχαν ανεπαρκή ύπνο. Για παράδειγμα, όταν εξέτασαν τα αποτελέσματα του συστήματος βαθμολόγησης της γήρανσης του δέρματος, τα άτομα με κακή ποιότητα ύπνου είχαν δύο φορές περισσότερες λεπτές γραμμές, αποχρωματισμό και χαλάρωση.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με κακής ποιότητας ύπνου χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από εγκαύματα από την υπεριώδη ακτινοβολία, υπονοώντας ότι το σώμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στη μείωση της φλεγμονής. Στη δοκιμή διαταραχής φραγμού, τα άτομα με κακής ποιότητας ύπνου είχαν 30% μείωση στην ικανότητα επιδιόρθωσης του δέρματος και αυξημένη διαεπιδερμική απώλεια νερού. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι το δέρμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο και ξηρό.

Αυτή δεν είναι η μόνη έρευνα που δείχνει τη σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της ηλικιωμένης εμφάνισης (στην πραγματικότητα, είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένη), αλλά φωτίζει τις πραγματικές επιπτώσεις της κακής ποιότητας ύπνου με πολύ απτές όρους.

Πώς να κοιμηθείτε πραγματικά – αφού είναι πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε.

Έτσι, αν ο ύπνος 8 ωρών κάθε βράδυ ήταν εύκολος και απλός, όλοι θα το έκαναν – χωρίς αντιρρήσεις. Αλλά προφανώς, δεν είναι. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο για αρχή.

Ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά εδώ είναι μερικές συμβουλές που τείνουν να λειτουργούν για τους περισσότερους ανθρώπους.

Απενεργοποιήστε το μπλε φως στο τηλέφωνό σας πριν κοιμηθείτε – ή ακόμα καλύτερα, περιορίστε εντελώς τον χρόνο οθόνης: Τα μήκη κύματος του μπλε φωτός μπορεί να εκτινάξουν τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και να αυξήσουν την προσοχή και όχι την υπνηλία, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

Ξανασκεφτείτε την ποσότητα καφεΐνης σας: Επειδή η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά σας6 για αρκετές ώρες, μπορεί να θέλετε να σταματήσετε να πίνετε ποτά με καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο.

Λάβετε το φως του ήλιου ακριβώς όταν ξυπνάτε: Η έκθεση των ματιών σας σε έντονο φως κατά τις ώρες της εγρήγορσης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την εστίασή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας τη νύχτα.

Δώστε προτεραιότητα στην κίνηση κάποια στιγμή της ημέρας: Η άσκηση μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Λάβετε επιπλέον υποστήριξη με ένα συμπλήρωμα ύπνου.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

Προτεινόμενα

CELEBS

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Οικογενειακή απόδραση στη Βενετία

Δείτε στιγμιότυπα από το ταξίδι τους

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

CELEBS

Olivia Hussey: Πώς είναι σήμερα η «Παναγία» από τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» 

Τη φλέρταρε ο «δικός» μας Γιώργος Βογιατζής