Skip to main content

BEAUTY TIPS

Πώς ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος επηρεάζει το δέρμα σας

Και πώς να συγχρονίσετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας.



Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε συναντήσει «πρόσωπο περιόδου» με τη μια ή την άλλη μορφή. Γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες του μηνιαίου κύκλου μας μπορούν να κάνουν τρελά πράγματα στην επιδερμίδα μας, γι' αυτό, όταν τελειώσουμε, θα διαπιστώσουμε συχνά ότι τα αδίστακτα σπυράκια εμφανίζονται στο πηγούνι μας.

Όμως, πέρα από τα προεμμηνορροϊκά σημεία, πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια του δέρματός μας κατά τη διάρκεια του μήνα; Ακριβώς όπως η άμπωτη και η ροή των ορμονών μας μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη συνολική μας ενέργεια, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση του δέρματός μας. Είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας είναι υγιές και ενυδατωμένο μερικές φορές, αλλά ξηρό και ιδιότροπο κάποιες άλλες.

Οι ορμόνες ασκούν τεράστια δύναμη στο δέρμα σας. Όμως, δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες. Αντίθετα, η αφθονία τους στο σώμα σας μπορεί να καθοδηγήσει στο πόσο ήρεμο νιώθει το δέρμα σας. Είναι μια κοινή παρανόηση ότι μια ορμόνη συγκεκριμένα προκαλεί υπερβολική λιπαρότητα και εξάρσεις. Είναι στην πραγματικότητα μια ορμονική ανισορροπία. Οι ανισορροπίες της προγεστερόνης, των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης έχουν όλες μια επίδραση στο δέρμα σας, είτε το κάνουν να γίνει εξαιρετικά ξηρό είτε υπερβολικά λιπαρό. Συγκεκριμένα, οι ορμόνες των ανδρογόνων [ή του φύλου] όπως η τεστοστερόνη μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή σμήγματος, ενώ η υψηλή προγεστερόνη μπορεί να φράξει τους πόρους.

Το να κατανοήσετε σε ποιο σημείο βρίσκεται το δέρμα σας στον κύκλο του και να συγχρονίσετε ανάλογα την περιποίηση της επιδερμίδας σας μπορεί να κρατήσει τα πράγματα σε καλό δρόμο. Παρακάτω, έχουμε περιγράψει τις τέσσερις φάσεις που περνά το δέρμα μας σε έναν κύκλο 30 ημερών (αν και μπορείτε να προσαρμοστείτε στην ακριβή διάρκεια του κύκλου σας).

Η εμμηνορροϊκή φάση

Ημέρες 1-6:

Το δέρμα σας μπορεί να περιμένει: Ξηρότητα και φλεγμονή

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μας, μπορούμε να νιώθουμε σε αρκετά επίπεδα ταλαιπωρημένη, όπως είναι βασικά και το δέρμα μας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, της εμμηνορροϊκής φάσης, υπάρχει χαμηλό επίπεδο τόσο της προγεστερόνης όσο και των οιστρογόνων. Χαμηλή προγεστερόνη σημαίνει χαμηλή παραγωγή ελαίου, ενώ τα χαμηλά οιστρογόνα σημαίνει χαμηλή λειτουργία δερματικού φραγμού. Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη κατακράτηση υγρασίας, επομένως το δέρμα μπορεί να αισθάνεται ξηρό, σφιχτό ή αφυδατωμένο. Το σώμα σας θα δείξει πού βρίσκεστε. Μπορεί να εμφανίσετε «κράμπες» ή συσπάσεις. Αυτά προκαλούνται από ορμόνες – όπως ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες ενεργοποιούν τους μυς στη μήτρα σας να συστέλλονται. Αλλά επειδή οι προσταγλανδίνες είναι σε υψηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δέρμα σας είναι πολύ επιρρεπές σε φλεγμονή.

Όσο για το πώς να συγχρονίσετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας, προσπαθήστε να εστιάσετε στην αύξηση της περιεκτικότητας σε νερό στο δέρμα, χρησιμοποιώντας ενυδατικά προϊόντα και συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, πολυγλουταμινικό οξύ και ουρία. Θα θελήσετε επίσης να δώσετε λίγη αγάπη στον φραγμό του δέρματός σας, χρησιμοποιώντας κεραμίδια και πανθενόλη και αποφύγετε την υπερβολή με την απολέπιση, καθώς αυτό θα βλάψει τον (ήδη αδύναμο) φραγμό του δέρματος σας.

Η θυλακιώδης φάση

Ημέρες 7-14

Το δέρμα σας μπορεί να περιμένει: Ισορροπία

Καθώς εισέρχεστε στη φάση των ωοθυλακίων, τα πράγματα θα αρχίσουν να ηρεμούν και να ισορροπούν ξανά. Το επόμενο στάδιο στον κύκλο σας είναι ουσιαστικά η προετοιμασία του σώματός σας για την ωορρηξία. Τα επίπεδα οιστρογόνων θα αυξηθούν (όπως και η λειτουργία του δερματικού φραγμού σας) και το δέρμα σας εξισορροπείται. Η σύνθεση του υαλουρονικού οξέος και του κολλαγόνου αυξάνεται επίσης αυτή τη στιγμή, οπότε το δέρμα σας είναι στον δρόμο για να δείχνει και να αισθάνεται το καλύτερο.

Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ενυδάτωση του δέρματος χρησιμοποιώντας προϊόντα πλούσια σε υαλουρονικό οξύ ή πολυγλουταμινικό οξύ, καθώς και ενθαρρύνοντας τη σύνθεση κολλαγόνου ενσωματώνοντας κρέμες ή ορούς με πεπτίδια. Επίσης, ηβιταμίνη C είναι εξαιρετική για αυτό το διάστημα.

Η φάση της ωορρηξίας

Ημέρα 14-16

Το δέρμα σας μπορεί να περιμένει: Το δέρμα σας να είναι στα καλύτερά του

Το κορυφαίο, λαμπερό, θεϊκό δέρμα είναι μια υπέροχη (αν και φευγαλέα) στιγμή που συμβαίνει περίπου στα μέσα του κύκλου σας, κατά τη φάση της ωορρηξίας σας. Τα επίπεδα οιστρογόνων είναι στο αποκορύφωμά τους, επομένως ο φραγμός του δέρματος σας είναι ισχυρός, το δέρμα σας είναι ενυδατωμένο και σφριγηλό. Τα επίπεδα προγεστερόνης είναι χαμηλά, άρα και η παραγωγή λαδιού.

Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να πάτε λίγο πιο σκληρά με τα ενεργά προϊόντα σας σε αυτό το σημείο (αλλά όπως πάντα, δώστε προσοχή στο τι απολαμβάνει και τι μπορεί να ανεχθεί το δέρμα σας). Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να αυξήσετε τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, να μειώσετε την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης και να διατηρήσετε μια υγιή λάμψη. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε συστατικά όπως ρετινόλη, PHA (πολυυδροξυοξέα) και γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ – αλλά όχι όλα στην ίδια ρουτίνα – στο σχήμα σας.

Η Ωχρινική Φάση

Ημέρα 16-30

Το δέρμα σας μπορεί να περιμένει: Εξάρσεις

Η ωχρινική φάση είναι όπου τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται λίγο δύσκολα, δυστυχώς. Οι δύο τελευταίες εβδομάδες του κύκλου σας μπορεί να σας προκαλέσουν κάποιο χάος στην επιδερμίδα. Αυτή η φάση είναι όπου τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι το δέρμα σας παράγει υψηλό επίπεδο λιπαρότητας. Θα είστε πιο επιρρεπείς σε ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, επομένως είναι σημαντικό να εστιάσετε στον έλεγχο της λιπαρότητας και στην πρόληψη των εξάρσεων της ακμής. Και, καθώς τα επίπεδα των ορμονών μετατοπίζονται, οι δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα και η ροδόχρου ακμή μπορεί να επιδεινωθούν σε αυτό το στάδιο.

Όσον αφορά τον τρόπο φροντίδας του «προσώπου περιόδου», υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τις εξάρσεις. Για τον έλεγχο της παραγωγής σμήγματος, η νιασιναμίδη είναι ο καλύτερος φίλος σας και το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με μια μεγάλη γκάμα άλλων συστατικών, όπως BHA's, AHA's, ρετινοειδή και βιταμίνη C. Για να καθαρίσετε τυχόν λιπαρότητα και βρωμιά που συσσωρεύονται στους πόρους, αποτρέποντας έτσι τα σπυράκια, χρησιμοποιήστε ένα σαλικυλικό οξύ στη ρουτίνα σας. Για να εξισορροπήσετε την περίσσεια λιπαρότητας με διπλό καθαρισμό – ένα καθαριστικό που αφρίζει είναι μια ιδιαίτερα καλή λύση εδώ και, αν παρατηρήσετε επιπλέον ευαισθησία στο δέρμα σας βάλτε πολλά καταπραϋντικά κεραμίδια και πεπτίδια στη ρουτίνα σας.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο

Δώστε στην επιδερμίδα σας αυτή την έξτρα υγρασία

BEAUTY TIPS

3 tips για μεταξένια μαλλιά

Όπως τα προτείνουν οι hair experts

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα