Skip to main content

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε



Οι ανοιχτοί πόροι που είναι διάστικτοι στη μύτη και στα μάγουλά μας είναι ένα από τα πιο επίμονα παράπονα της ομορφιάς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το «πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους φυσικά» έχει πάνω από 155 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Αλλά η αλήθεια του θέματος είναι ότι δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τους πόρους. Ούτε πρέπει να νιώθετε ότι χρειάζεται να το κάνετε. Οι πόροι παίζουν μια σημαντική λειτουργία βοηθώντας το δέρμα μας να απελευθερώσει το σμήγμα –το φυσικό λάδι του σώματος– για να το αφήσει φυσικά ελαστικό και ενυδατωμένο.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι πόροι δεν ανοίγουν και δεν κλείνουν σαν πόρτες. Είναι απλώς ανοίγματα στο δέρμα μας και, το σημαντικότερο, δεν έχουν μύες συνδεδεμένους με αυτούς.

Ωστόσο, οι πόροι μπορεί μερικές φορές να φαίνονται μεγαλύτεροι από το κανονικό. Τεντώνονται όταν βουλώνουν και λόγω απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης ως αποτέλεσμα γήρανσης ή βλάβης από τον ήλιο.

Υπάρχει επίσης κάποιο πλεονέκτημα στην εφαρμογή ζεστού νερού ή ατμού για να χαλαρώσετε τους πόρους προκειμένου να αφαιρέσετε πιο εύκολα τη βρωμιά, το σμήγμα ή το μακιγιάζ. Και κρύο νερό για να φαίνονται λιγότερο έντονα.

Φυσικά, το δέρμα μας είναι όμορφο –με τους πόρους και όλα αυτά– αλλά αν μειώνουν την αυτοπεποίθησή σας, έχουμε μερικές συμβουλές ειδικών που θα σας βοηθήσουν.

Τι είναι οι ορατοί πόροι;

Μπορεί να φαίνονται ως μικροσκοπικές κουκκίδες στην επιφάνεια του δέρματός μας, αλλά οι πόροι είναι στην πραγματικότητα τα μικρά ανοίγματα στους θύλακες των τριχών μας.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι πόρων. Το ένα είδος απελευθερώνει σμήγμα (το φυσικό έλαιο του σώματος) και το άλλο απελευθερώνει τον ιδρώτα. Οι πόροι επιτρέπουν στο λάδι, τον ιδρώτα και το σμήγμα να πάνε από τους αδένες μας στην επιφάνεια του δέρματός μας, κάτι που είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα.

Είναι μόνιμοι οι πόροι;

Αν και μπορεί να μην είναι η απάντηση που θέλετε, ναι, οι πόροι είναι μόνιμοι. Επειδή είναι ανοίγματα τριχοθυλακίων στο δέρμα, δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε και δεν μπορείτε να τα «κλείσετε», καθώς είναι απαραίτητα συστατικά του δέρματος.

Πόσοι πόροι είναι φυσιολογικοί;

Ο μέσος ενήλικας θα έχει περίπου πέντε εκατομμύρια πόρους στο σώμα του και 20.000 στο πρόσωπό του. Όμως, «γενικά δεν μπορούμε να δούμε πόρους στο δέρμα. Μόνο όταν μεγεθύνονται γίνονται ορατoί.

Τι προκαλεί μεγάλους, ορατούς πόρους;

1. Γενετική

Άτιμη κληρονομικότητα, επηρεάζει τα πάντα.

2.  Υπερπαραγωγή σμήγματος

Εάν το λάδι, οι τοξίνες, η βρωμιά και το μακιγιάζ συγκεντρωθούν στον πόρο, αυτό μπορεί να τον βαρύνει και να τον τεντώσει, κάνοντας τους πόρους μας να φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι είναι στην επιφάνεια του δέρματος.

3. Γήρανση του δέρματος και βλάβες από τον ήλιο

Η μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και η απώλεια κολλαγόνου καθιστούν το υποκείμενο δέρμα λιγότερο σφριγηλό και η δομή υποστηρίζει χαλάρωση.

4. Ζεστός καιρός

Σε πιο ζεστό καιρό, το δέρμα που περιβάλλει τους πόρους έχει επίσης την τάση να διογκώνεται και να διαστέλλεται – και με την εφίδρωση παράγεται περισσότερο σμήγμα, συμβάλλοντας και πάλι σε μεγαλύτερους πόρους.

5. Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Το να μην καθαρίζετε αρκετά καλά το δέρμα σας και το αποφρακτικό (ή υπερβολικά παχύ) μακιγιάζ μπορεί επίσης να συμβάλει.

Υπάρχουν ερεθίσματα που κάνουν τους πόρους πιο ορατούς;

Το φως του ήλιου παίζει ρόλο στο να φαίνονται πιο ορατοί», οπότε αν βρίσκεστε έξω σε έντονο, καθαρό φως του ήλιου, είναι πιθανό να εμφανίζονται περισσότερο.

Το μακιγιάζ μπορεί επίσης να κάνει τους πόρους να φαίνονται μεγαλύτεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Οι πούδρες και το foundation μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις μικροσκοπικές τρύπες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνοντάς τες να φαίνονται μεγαλύτερες.

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους

Δεν είναι δυνατό να σβήσεις την ύπαρξη ενός πόρου. Δυστυχώς, όταν οι πόροι έχουν τεντωθεί, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο αρχικό τους μέγεθος.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να τους κάνουμε να φαίνονται μικρότεροι. Οι μεγάλοι πόροι μπορούν να συνεχίσουν να διευρύνονται εάν τους επιτρέψετε να τεντωθούν και να φράξουν με λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα, σμήγμα και βρωμιά.

Το ζεστό νερό και ο ατμός μπορούν να χαλαρώσουν το σμήγμα και τα υπολείμματα μέσα στους πόρους, επιτρέποντάς τους να αφαιρεθούν πιο εύκολα (αυτό πρέπει να αφεθεί σε έναν επαγγελματία).

Το κρύο νερό μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, κάνοντας τους πόρους να φαίνονται μικρότεροι για το σύντομο χρονικό διάστημα που είναι δροσερό πριν επιστρέψουν στο κανονικό τους μέγεθος.

Πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση των πόρων;

Γίνετε πιο αποτελεσματικοί με τον καθαρισμό σας

Κάντε διπλό καθαρισμό το βράδυ χρησιμοποιώντας λάδι καθαρισμού ή βάλσαμο πρώτα για να διασπάσετε το αντηλιακό και το μακιγιάζ με βάση το λάδι (το λάδι έλκει το λάδι), ακολουθούμενο από ένα πλύσιμο προσώπου με gel για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα βρωμιάς.

Ακόμα καλύτερα, για το δεύτερο βήμα επενδύστε σε ένα πλύσιμο προσώπου με σαλικυλικό οξύ, καθώς αυτό το ισχυρό συστατικό διαλύει υπολείμματα λιπαρότητας, υπολείμματα μακιγιάζ και νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορούν να κάνουν τους πόρους να φαίνονται πιο εμφανείς.

Κάντε τακτικά απολέπιση

Η τακτική απολέπιση θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των υπολειμμάτων βρωμιάς που το καθαριστικό σας δεν μπορεί να μετατοπίσει. Κάντε απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε το λάδι, τη βρωμιά, το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα, καθώς διαφορετικά θα προκαλούσαν μπλοκαρίσματα και σκοτεινά βύσματα στους πόρους.

Ελαχιστοποιήστε την έκθεση στον ήλιο

Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία με τη σειρά τους διευρύνουν το μέγεθος των πόρων, έτσι η χρήση SPF 40+ κάθε μέρα είναι ζωτικής σημασίας.

Επενδύστε στη ρετινόλη

Η ρετινόλη κάνει τρία πράγματα για να καθαρίσει τους πόρους: βοηθά στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής λαδιού, επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων για να μειώσει τα μπλοκαρίσματα και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, κάτι που είναι σημαντικό εάν οι πόροι σας έχουν αρχίσει να τεντώνονται.

Λάβετε λίγη επιπλέον βοήθεια

Οι μάσκες αργίλου μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση της περίσσειας λιπαρότητας και να συσφίξουν προσωρινά τους πόρους. Επιπλέον ένα primer όχι μόνο βοηθά το μακιγιάζ σας να παραμείνει στη θέση του, αλλά λειαίνει και γεμίζει την επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης διευρυμένων πόρων.

Εξειδικευμένες θεραπείες

Εάν θέλετε να προσθέσετε μερικές θεραπείες στο κομμωτήριο στη ρουτίνα σας για την εξάλειψη των πόρων στο σπίτι, υπάρχουν τρόποι που θα μειώσουν την εμφάνιση των πόρων. Το χημικό πίλινγκ που εκτελείται από δερματολόγο μπορεί να προσφέρει βαθύτερη απολέπιση και να βελτιώσει την υφή του δέρματος. Οι θεραπείες microneedling μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου που μπορεί να κάνει τους πόρους να φαίνονται μικρότεροι και ορισμένες θεραπείες με λέιζερ, όπως η θεραπεία με fractional laser ή το IPL (έντονο παλμικό φως) μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υφή και το πόσο μεγάλοι φαίνονται οι πόροι.

Σκεφτείτε επίσης τα Hydrfacials και Microtox: Αυτή είναι η στιγμή που το Botox εγχέεται επιφανειακά στο δέρμα για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του μεγέθους των πόρων και στην καταπολέμηση του λιπαρού δέρματος συρρικνώνοντας τους αδένες που παράγουν ιδρώτα και λιπαρότητα. Όπως το Botox, δεν είναι μόνιμο, έτσι θα πρέπει να επαναληφθεί για να διατηρηθούν τα οφέλη.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Μακιγιάζ: 2 κόλπα που λεπταίνουν το πρόσωπο

Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα

BEAUTY TIPS

Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο

Δώστε στην επιδερμίδα σας αυτή την έξτρα υγρασία

BEAUTY TIPS

3 tips για μεταξένια μαλλιά

Όπως τα προτείνουν οι hair experts

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Μακιγιάζ: 2 κόλπα που λεπταίνουν το πρόσωπο

Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα

CELEBS

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Πάσχα στην Πάρο με τους γιους της

Ποιοι φίλοι τους βρίσκονται μαζί τους στο νησί;

SELF-LOVE

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή

Συνέχισε να διαβάζεις αν νιώθεις να απολαμβάνεις πολύ λίγα και αναρωτιέσαι γιατί η ζωή δεν είναι πιο διασκεδαστική;