Skip to main content

ΕΙΔΙΚΟΙ

Η Κατερίνα Καλογεροπούλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, σου προτείνει...

...έξυπνους τρόπους για να αδυνατίσεις και να χωράς στο μικρό καλοκαιρινό φόρεμά σου!


Κατερίνα Καλογεροπούλου

Καθώς μεγαλώνουμε συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στον οργανισμό μας, όπως στη ρύθμιση της ενέργειας, οι οποίες επηρεάζουν την σύνθεση του σώματος. Αυτό εξηγεί εν μέρει και για ποιο λόγο αυξάνεται το σωματικό λίπος και μειώνεται η μυϊκή μας μάζα. Όμως όσο μειώνεται η μυϊκή μάζα μειώνεται και αυτό που εμείς οι διαιτολόγοι αποκαλούμε «Βασικός Μεταβολισμός».  

Με απλά λόγια ο βασικός μεταβολισμός δείχνει το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καλύψει όλες τις λειτουργίες που μας κρατούν στη ζωή (π.χ. η λειτουργία της καρδιάς κ.λπ). Στον κάθε άνθρωπο ο μεταβολισμός διαφέρει. Το μυστικό είναι να βρούμε τι τον κάνει να δουλεύει σαν τούρμπο και τι τον σαμποτάρει.

Έχετε ακούσει πως μετά τα 30 πολλοί παίρνουν πιο εύκολα βάρος. Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός μεταβολισμός είναι φυσιολογικό να μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, κυρίως στις γυναίκες οι οποίες έχουν μπει στην εμμηνόπαυση. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά μικρά μυστικά που μας βοηθούν να προστατέψουμε τη μυϊκή μάζα και να ενισχύσουμε το βασικό μεταβολισμό ώστε να έχουμε όμορφο κορμί σε κάθε ηλικία.  

Πώς φτιάχνουμε το μεταβολισμό

1. Σταματήστε να κάνετε διαρκώς δίαιτες: Ακούγεται αντιφατικό, αλλά η συνεχής ενασχόληση με δίαιτες αυξάνει το σωματικό λίπος! Αυτό συμβαίνει επειδή η  επαναλαμβανόμενη αυξομείωση βάρους καταπονεί τον οργανισμό. Όταν χάνουμε βάρος συνήθως χάνουμε και μυϊκή μάζα, ενώ όταν αυξάνεται το βάρος η μυϊκή μάζα μένει ίδια και αυξάνεται μόνο το σωματικό λίπος. Χαμηλότερη μυϊκή μάζα οδηγεί σε μείωση του βασικού μεταβολισμού. Επίσης οι αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες επιτυγχάνουν μια γρήγορη απώλεια βάρους αλλά όχι απαραίτητα και την επιθυμητή απώλεια λίπους. Συνήθως καταπονούν τον οργανισμό, λόγω της απώλειας μεγάλου ποσοστού μυϊκής μάζας και υγρών. Το κλειδί είναι να ακολουθήσετε τη διατροφή που σας ταιριάζει. Υπάρχει ειδική εξέταση που μετρά το μεταβολισμό και ανάλογα με το αποτέλεσμα προτείνουμε λύσεις.

2. Κάντε γυμναστική: Παράγοντες όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης, λειτουργούν ως επιβαρυντικοί όσον αφορά τη μείωση μυϊκής μάζας. Η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας σε συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα επί 1 ώρα τη φορά, μπορεί να προστατέψει τη μυϊκή μάζα και να καθυστερήσει την εξέλιξη του φυσιολογικού αυτού μηχανισμού. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η μακροπρόθεσμη μυϊκή ενδυνάμωση, που με τη σειρά της διατηρεί το βασικό μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα και προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση. 

3. Πίνετε αφεψήματα: Τα βότανα αυξάνουν το ρυθμό του βασικού μεταβολισμού και μάλιστα σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες, τοποθετούνται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, συνεπώς συστήνεται η καθημερινή τους κατανάλωση. Εμπλουτίστε λοιπόν το μενού σας με χαμομήλι, πράσινο τσάι κ.ά. ενδιάμεσα στα γεύματα και βάλτε φωτιά στο μεταβολισμό σας!

4. Ποντάρετε στις έξυπνες τροφές: Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να αδυνατίσουμε. Οι καυτερές πιπεριές τύπου τσίλι και τα μπαχαρικά, ναι μεν αυξάνουν το μεταβολισμό, αλλά από μόνα τους, αν δηλαδή δεν εντάσσονται σε ένα καλό διαιτολόγιο, δεν προσφέρουν πολλά. Επίσης η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει συνέπειες στο έντερο. Γι’ αυτό, μπορείτε μεν να ποντάρετε σε τέτοιου είδους τροφές αλλά με μέτρο.

5. Πίνετε νερό: Η κατανάλωση άφθονου νερού ανεβάζει τα επίπεδα του μεταβολισμού κατά 30% αυξάνοντας και τις καύσεις. Με αυτό τον τρόπο μας βοηθά να αδυνατίσουμε. 

Η Κατερίνα Καλογεροπούλου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος στην Cosmetic Derma Medicine (www.cosmeticdermamedicine.gr/).

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΙΔΙΚΟΙ

Μεσογειακή Διατροφή ως τρόπος ζωής

Τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κατερίνα Καλογεροπούλου μάς εξηγεί γιατί πρέπει να την ακολουθήσουμε.  

ΕΙΔΙΚΟΙ

"Πώς θα απαλλαγώ από τα ψωμάκια και την κοιλίτσα;"

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα απαντά.

ΕΙΔΙΚΟΙ

Περί πρωινών meetings και άλλων δαιμονίων

Εργασία και... χαρά

Προτεινόμενα