Skip to main content

INTERVIEW

Στο …πνεύμα των ημερών με τον Γιάννη Κοροβέση

Στο μυαλό του ταλαντούχου και πολυπράγμονα Γιάννη Κοροβέση για να μπει η χρονιά μεθυστικά!



Γοητευτικός, δημιουργικός, αεικίνητος, πολυάσχολος και πετυχημένος. Founder-Editor in Chief στο BitterBooze.com, Marketing Communication Manager στις εκδόσεις Οξύ, ζητήσαμε τις γνώσεις του για να μπει η χρονιά με ανεβασμένη διάθεση και μεθυστικά!

Ποια ποτά μας βάζουν στο… πνεύμα των εορτών; Ποια κοκτέιλ θα παίξουν αυτές τις μέρες στα μπαρ της Αθήνας;
Το eggnog είναι το παραδοσιακό ποτό των Χριστουγέννων, το οποίο παρασκευάζεται κατ’ οίκον και καταναλώνεται συνήθως απογεύματα. Από εκεί και πέρα, σαφέστατα η σαμπάνια έχει την τιμητική της, κυρίως στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ποια ποτά θα πρέπει να περιλαμβάνει το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και ποια του ρεβεγιόν της Παραμονής Πρωτοχρονιάς;
Τρία ποτά φροντίζω να μη λείπουν ποτέ από τα δύο ρεβεγιόν, άφθονο κρασί με το γεύμα, ουίσκι και κονιάκ.

Ως ειδικός στο κονιάκ, ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να το απολαμβάνουμε;

Πάντα σε θερμοκρασία δωματίου –σας παρακαλώ, μην ζεσταίνετε ούτε το ποτήρι ούτε το ίδιο το κονιάκ–, σε ένα καλό ποτήρι γευσιγνωσίας, σαφώς χωρίς πάγο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και το άρωμα του αυτοκράτορα των αποσταγμάτων.

Τι σημαίνει olive oil sommelier και τι μπορείς να μας συμβουλέψεις για τις χρήσεις του ελαιόλαδου στην κουζίνα, ποια είναι η αγαπημένη σου ποικιλία;

Olive oil sommelier είναι ο εκπαιδευμένος –συνήθως επαγγελματίας– που μπορεί να αναγνωρίσει και να αξιολογήσει οργανοληπτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Όσο για ποικιλίες, νομίζω πως είναι 3 βήματα μπροστά η κουβέντα αυτή. Θεωρώ πως πρώτα θα πρέπει να βάλουμε το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο στην κουζίνα και στο νοικοκυριό μας, όπως και να μάθουμε να ξεχωρίζουμε από την ετικέτα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από όλα τα υπόλοιπα, κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδα, και μετά να αρχίσουμε να μιλάμε για ποικιλίες ελιάς, για οξύτητες και φαινόλες.

https://www.instagram.com/p/CWxt9LWq-W3/

Ποια είναι τα αγαπημένα σου ελληνικά κρασιά και ποια σε παγκόσμιο επίπεδο;

Δεν έχω αγαπημένα κρασιά, ούτε αγαπημένα ποτά. Επιλέγω πάντα κατά περίσταση.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου χώρες/πόλεις και με ποιο ποτό τις συνδέεις;

Σαν Φρανσίσκο, η αγαπημένη πόλη όλων, μία από τις παραδοσιακές μητροπόλεις στις οποίες άνθισε η κουλτούρα των κλασικών κοκτέιλ. Η πόλη που ανά πάσα ώρα και στιγμή βρίσκεται πενήντα χρόνια μπροστά από κάθε άλλη.

Από εκεί και πέρα, αγαπημένες μου πόλεις, από αυτές που έχω επισκεφθεί: Χο Τσι Μινχ, Βερόνα, Ιστάνμπουλ, Αντίς Αμπέμπα. Αλλά σε καμία από αυτές δεν χάρηκα το ποτό, εκτός από τη Βερόνα.

Ποια «συστατικά» πρέπει να διαθέτει ένα πετυχημένο μπαρ και ποια ένας πετυχημένος μπαρτέντερ;

Ως πελάτης θα σου απαντήσω. Επιτυχημένο μπαρ θεωρώ εγώ πως είναι αυτό που έχει καταφέρει να δημιουργήσει θαμώνες, να γίνει στέκι. Και για να γίνει στέκι για μένα θα πρέπει να έχει μεθυστική μουσική, νόστιμα ποτά, ζεστή εξυπηρέτηση, ευγενικούς υπαλλήλους, καθαρές τουαλέτες και πάντα ένα σκαμπό διαθέσιμο.

Ο επιτυχημένος μπάρμαν οφείλει να είναι προσηνής, καθαρός, ενημερωμένος, διακριτικός, εργατικός, να έχει καλλιεργημένη γεύση και όσφρηση, άντε, να είναι και δημιουργικός.

Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στο Sherry ώστε να ασχοληθείς μαζί του;

Το ότι κανείς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με αυτό στην Ελλάδα. Μια ολόκληρη κατηγορία κρασιών που κανείς δεν ήξερε να τα αξιολογήσει, να τα δοκιμάσει και να τα χρησιμοποιήσει.

Πώς συνδυάζεται η αγάπη σου για τα ποτά με την αγάπη σου για τα βιβλία;

Αν περιμένεις να σου πω πως αρκετοί συγγραφείς ήταν αλκοολικοί, ατύχησες. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ούτε στο πως κατάφερα να τα συνδυάσω και επαγγελματικά αυτά τα δύο.

https://www.instagram.com/p/COAr058L0Wg/

Ποια βιβλία θα έκανες δώρο αυτές τις γιορτές στους αγαπημένους σου;

Συνήθως κοιτάζω τη λίστα τους στο Goodreads και επιλέγω. Δεν διαλέγω αυτά που αρέσουν σε μένα, αλλά αυτά που αρέσουν σε εκείνους.

Ποια βιβλία που βγήκαν στη «θητεία» σου στον όμιλο της Brainfood (Οξύ, Φουρφούρι, Floral Books) σε κάνουν να νιώθεις περήφανος;

Το Daytripper από κόμικς, Η Μαγεία των Ήχων με την Μαγεία της Όρασης από παιδικά, οι κατά Σαρλ Μποντλέρ Μακάβριες Ιστορίες του Πόε και ο Ελληνικός Λαός, το εμβληματικό έργο του Μάουρερ που τυπώνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Γυμνάζομαι, ασχολούμαι με τα πτηνά μου και με τα φυτά μου. Στις ώρες κοινής ησυχίας φυσάω μια τρομπέτα και τις ανοιξιάτικες Κυριακές παίζω γκολφ.

Ποια σχέδιά σου δεν έχεις πραγματοποιήσει ακόμα;

Δεν έχω κάνει οικογένεια.

Μίλησέ μας για το bitterbooze.

Το Bitterbooze.com είναι το πιο παλιό, εν ενεργεία σάιτ με θέματα που αφορούν αποκλειστικά το χώρο των ποτών. Τον Μάρτιο που μας έρχεται θα συμπληρώσει 11 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και αρθρογραφίας.

Μια ευχή για τη νέα χρονιά:

Υπάρχει τίποτα πιο επίκαιρο από την υγεία; Υγεία και σύνεση σε όλους.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου: Τα αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο μετά τον χωρισμό της

Τι πιστεύει η γνωστή ηθοποιός για τα κακεντρεχή σχόλια στα social

BLOGS

«Όσο μπορείς» ένα ποιητικό πρότζεκτ της ποιήτριας-καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση και των μαθητών του ΓΕΛ Νυρεμβέργης

“Όσο μπορείς” ένα video που τρέχει… δεν σταματά… και συνομιλεί με το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη