Skip to main content

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 



Η Lou Is, aka Λουίζα Σοφιανοπούλου, επιστρέφει δυναμικά στις live εμφανίσεις την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Faust, μ’ ένα setlist γεμάτο guilty pleasures από την ελληνική και διεθνή pop και disco σκηνή. Η Lou is υπόσχεται μια βραδιά με hits από τα 80s ως σήμερα. Μεταξύ άλλων Whitney Houston, Lady Gaga, Kate Bush, Madonna, ΑΒΒΑ, Kylie Minogue, Μαντώ, Αλέξια κ.α. Λίγο πριν από την εμφάνισή της αυτή βρήκαμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε καλύτερα και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της.

Τι θα ακούσουμε στις 26 Δεκεμβρίου;

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου θα παίξουμε αγαπημένα hits από τα 80’s ως σήμερα. Θα θυμηθούμε τραγούδια που έχουμε αγαπήσει χορέψει και τραγουδήσει όλοι, ώστε άλλη μια φορά να μας ανεβάσουν τη διάθεση και να ελαφρύνουν την καρδιά μας!

Tι σημαίνει ο τίτλος Time of my life - και σε ποια εποχή της ζωής θα ανταποκρινόταν αυτή η φράση

Ο τίτλος της συναυλίας έρχεται από το αγαπημένο τραγούδι I’ve had the time of my life της ταινίας Dirty Dancing. Ένα εκπληκτικό τραγούδι που ήθελα χρόνια να τραγουδήσω και τώρα που το λέω στις εμφανίσεις νιώθω σαν να έχω φτερά να πετάξω. Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη. Περνάω τις πιο γεμάτες και όμορφες στιγμές της ζωής μου πάνω στο stage με τους φίλους μου, με αυτό το ρεπερτόριο κι αυτό αντιπροσωπεύει ο τίτλος.

Τι σας έκανε να μας ξανασυστήσετε το «Έλα μια νύχτα;»
Μια ανάγκη να θυμηθώ τα χρόνια της αθωότητας, των ονείρων και της χαράς χωρίς όλες τις αγωνίες της ενήλικης ζωής. Το τραγουδούσα μικρή με τις φίλες μου στο σχολείο και μου ανεβάζει ακόμα τη διάθεση. Επίσης είναι τόσο απλό και ξεκάθαρο το μήνυμά του. Μέσα από την αγάπη και την επαφή βγαίνουμε απ’ τα στενά περιθώρια της καθημερινότητας.
Ποια είναι τα 5 πιο αγαπημένα σας τραγούδια από David Bowie και Leonard Cohen και τι αγαπάτε-ξεχωρίζετε στον καθένα ξεχωριστά;

Life on Mars, Absolute Beginners, Space Oddity, Where are we Now, This is not America: O David Bowie είναι συγκλονιστικός performer, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Μελετώντας τον και προσπαθώντας να ακουμπήσεις έστω και λίγο το επίπεδο της τέχνης του ανεβαίνεις κι εσύ.
Hallelujah, If it be your will, The future, Suzanne, A thousand kisses deep poem: O Leonard Cohen είναι σαν πνευματικός, καλλιτεχνικός μου πατέρας. Μεγάλωσα με τη φωνή τις μελωδίες και τα τραγούδια του. Είναι τόσο βαθιά ανθρώπινος και τα τραγούδια -ποιήματα τόσο σπουδαία αλλά και απλά που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά.


Είναι ρομαντισμός στην εποχή μας να θες να μιλήσεις και να τραγουδήσεις για την αγάπη; Πόσο ρομαντική είναι η εποχή μας; Εσείς είστε ρομαντική;
Σε κάθε εποχή πρέπει να μιλάμε για την αγάπη. Δεν είναι ρομαντισμός, είναι αναγκαιότητα. Μόνο αν ζούμε μέσα στην αγάπη μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς τον καλύτερο. Αυτό σημαίνει να μάθουμε να δεχόμαστε την αγάπη όσο και να την δίνουμε. Η εποχή μας είναι σίγουρα σκληρή, η παγκοσμιοποίηση μας φέρνει αντιμέτωπους με όλα τα δεινά του κόσμου τούτου, άρα ακόμα πιο σημαντικό να συντονιζόμαστε στην αγάπη, με διάφορους τρόπους.
Ναι, είμαι ρομαντική. Ζορίζομαι, πονάω, στενοχωριέμαι με ό,τι συμβαίνει γύρω μου οπότε όλο και πιο πολύ αναζητώ την ομορφιά, τη ζεστασιά. Μια αγκαλιά, ένα λουλούδι ή μια σοκολάτα βοηθούν τη μέρα να κυλά πιο ωραία.
Πόση μουσική έχει η μέρα σας και πότε αποφασίσατε ότι θέλατε να ασχοληθείς με τη μουσική – υπήρξαν στιγμές που σας δυσκόλεψε αυτή η επιλογή, το μετανιώσατε ποτέ;

Η μέρα μου έχει πολλή μουσική. Περνάω μια φάση που κάνω συνέχεια συνειρμούς με τραγούδια και τα μουρμουράω όπου κι αν βρίσκομαι. Διδάσκω αρκετές ώρες τραγούδι στο Ωδείο Τέχνης Γ. Φακανά, όπου εξερευνώ με τους μαθητές μου πολλά είδη μουσικής. Επίσης ψάχνω μελωδίες, γράφω τα επόμενά μου τραγούδια και φυσικά περπατάω πολύ ακούγοντας τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες.
Πώς βιώνετε ως γυναίκα του σήμερα όλη αυτή την ειδεχθή πραγματικότητα και επικαιρότητα με την έμφυλη βία και τη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών, αλλά και τη γενικότερη οπισθοδρόμηση ως προς βασικά δικαιώματα των γυναικών;

Είναι τρομακτικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό. Νιώθω πολύ τυχερή που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε υγιές και όμορφο περιβάλλον αλλά δεν σταματά ποτέ μια άλλοτε μικρή άλλοτε μεγάλη ανησυχία πως μπορεί να βρεθώ σε μια φρικτή κατάσταση κάποια στιγμή. Θέλω να πιστεύω πως –οι γυναίκες και πλέον οι άντρες που είναι πολλοί στο πλευρό μας– θα καταφέρουμε να αντισταθούμε στην οπισθοδρόμηση. Έχουμε καταφέρει πολλά εδώ και δεκάδες χρόνια και δεn θα επιτρέψουμε να χαθούν όσα κερδίσαμε.
Με το ελληνικό #metoo να έχει συνταράξει το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι πώς βλέπετε σήμερα την κατάσταση στον χώρο;

Με το #metoo συνειδητοποίησα κι εγώ πόσο με επηρέασαν κάποιες συμπεριφορές που αντιμετώπισα τα πρώτα χρόνια. Οχυρώθηκα σε τέτοιο βαθμό που εμπόδισα την καριέρα μου. Σήμερα πια έχω κάνει τόση δουλειά με τον εαυτό μου που δεν με τρομάζει τίποτα. Ανησυχώ για τους μαθητές μου όμως που βγαίνουν στην αγορά με όλα τους τα όνειρα, οπότε προσπαθώ να τους προετοιμάσω όσο καλύτερα γίνεται.

Ζούμε μια εποχή όπου η τέχνη και οι καλλιτέχνες όχι μόνο δεν έχουν κρατική στήριξη, αλλά βάλλονται από παντού, πώς βλέπετε αυτές τις εξελίξεις;
Πάντα έτσι ήταν σε αυτή τη χώρα. Στην περίοδο της πανδημίας φάνηκε πολύ έντονα αυτό. Έχουμε συνηθίσει να παλεύουμε μόνοι μας για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.
Είναι ψυχοφθόρο και πολύ κουραστικό και δυστυχώς υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες που τα παρατούν. Είναι κρίμα να μην μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια κάνοντας μια δουλειά που αγαπάς και προσφέρει στην κοινωνία. Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα.


Πώς είναι μια συνηθισμένη σας μέρα;

Συνήθως απολαμβάνω τον πρωινό μου καφέ με ηρεμία, παρέα με τις γατούλες μου.
Ύστερα μελετάω, κάνω κάποιες δουλειές στο σπίτι ή εκτός και μετά μαγειρεύω.
Φεύγω για το ωδείο νωρίς το απόγευμα και συχνά αφού τελειώσω το βράδυ συναντώ φίλους, πάω σε live ή θέατρο ή γυρίζω σπίτι να χαλαρώσω με ταινία ή σειρά ξανά με τις γάτες αγκαλιά. Φυσικά σε περίοδο προετοιμασίας και ηχογραφήσεων όλοι οι κενοί χρόνοι γεμίζουν με πρόβες ή στούντιο!

https://www.youtube.com/watch?v=CJ8ZjpCGmHg
Ποιο τραγούδι λέτε από μέσα σας πιο συχνά και ποιο πιο πολύ φωναχτά, ενώ κάνετε άλλα πράγματα;

Από μέσα μου κανένα! Μουρμουράω το Smile του Nat King Cole και φωνάζω του Out here of my own της Irene Cara από το Fame.
Ποια συνεργασία ή εμφάνισή σας έχει χαραχθεί πιο πολύ μέσα σας στη μέχρι τώρα πορεία σας και γιατί;
Η πρώτη περιοδεία που έκανα με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Διονύση Τσακνή. Ήταν η πρώτη μου μεγάλη δουλειά και δεν μπορούσα να πιστέψω πώς βρέθηκα από τη μια στιγμή στην άλλη από ανάμεσα στον κόσμο πάνω στη σκηνή! Σαν την πρώτη αγάπη χαράχτηκε μέσα μου καθώς περάσαμε και πάρα πολύ ωραία και απέκτησα κάποιες σπουδαίες φιλίες.
Συναντήσατε ποτέ στην πορεία σας δυσκολίες που είχαν να κάνουν με το φύλο σας;

Βεβαίως και συνάντησα. Άλλες δυσκολίες ήταν προφανείς για μια νέα κοπέλα σ´ έναν ανδροκρατούμενο χώρο κι άλλες μου πήρε καιρό να τις αποκωδικοποιήσω. Χρειάστηκα αρκετό χρόνο για να βρω μέσα μου δύναμη και αποφασιστικότητα για να τις αντιμετωπίσω και να πιστέψω στις δυνατότητες μου. Σίγουρα τα καταφέρνω πολύ καλύτερα και πλέον διαχειρίζομαι υποτιμητικές συμπεριφορές όπως τους αξίζει.
Θα μεγαλώνατε διαφορετικά ένα κορίτσι από ένα αγόρι και πώς θα διαχειριζόσασταν με τα έμφυλα στερεότυπα;

Θα τα μεγάλωνα διαφορετικά γιατί είναι διαφορετικά. Το θέμα είναι να μεγαλώσουν σ´ ένα περιβάλλον με ίσες ευκαιρίες, ελευθερίες και παροχές και να νιώθουν πάντα την αγάπη και την υποστήριξη της οικογένειάς τους, όπως κι αν διαλέξουν να πορευτούν. Το κάθε φύλο έχει την ομορφιά, τα προσόντα και την ιδιαιτερότητά του και θα έκανα ό,τι μπορούσα για να ανθίσουν.
Ποιες γυναίκες έχουν μέχρι στιγμή αποτελέσει την πηγή έμπνευσής σου;

Πολλές. Η Joan Baez που με συντρόφευε στο walkman τις νύχτες που φοβόμουν το σκοτάδι, η Celine Dion και η Whitney Houston που με έσπρωξαν να τραγουδάω σαν να μην υπάρχει αύριο, η Ella Fitzgerald που μου έμαθε την jazz, η Tori Amos, η Bjork, η Alanis Morissette, η Lady Gaga, η Florence Welch που μου έδειξαν πώς να γράφω, η July Andrews που με δίδαξε να «λέω την ιστορία» όταν τραγουδάω. Και είναι κι άλλες, θα λέω μέχρι αύριο!
Έχετε κάποιο μάντρα ή απόφθεγμα γυναικείας ή προσωπικής ενδυνάμωσης που σας αρέσει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας;

Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο μάντρα, θυμίζω όμως στον εαυτό μου συχνά να βάζει προτεραιότητα στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Έτσι έχω δύναμη και διάθεση να προσφέρω πολύ περισσότερα και στους γύρω μου. Πρώτα πρέπει να αγαπώ τη Λουίζα!
Τι θα λέγατε σήμερα σε ένα νέο κορίτσι που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική ή και το τραγούδι;

Να δουλέψει σκληρά. Να μελετήσει πολύ, να γνωρίσει σε βάθος τη φωνή και τις δυνατότητές της, να πιστέψει στον εαυτό της και να μη βιαστεί. Να ακολουθήσει τη δημιουργικότητα και τα όνειρά της με υπομονή και σταθερότητα.
Ποιες είναι για εσάς οι 3 σημαντικότερες αξίες πάνω στις οποίες στηρίξατε την πορεία σας;
Αξιοπρέπεια, σεβασμός και αγάπη.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Τα σχέδια μου περιλαμβάνουν συναυλίες, νέα τραγούδια και εύχομαι ταξίδια! Πιθανόν τον Ιανουάριο να κυκλοφορήσει και το επόμενό μου single με ελληνικό στίχο.

Μια ευχή για τη νέα χρονιά;

Εύχομαι να ζούμε μέσα στην αγάπη και να έχουμε κουράγιο να αντιμετωπίζουμε τη ζωή.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

INTERVIEW

«Μεγάλωσα με όλα τα μη που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά προσπάθησα και προσπαθώ να τα ανατρέψω ένα ένα» Κυριακή Μπεϊόγλου

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Κυριακή Μπεϊόγλου μίλησε στην Αγγελική Λάλου για τις ιστορίες που αγαπάει να διαβάζει, να γράφει και να ζει

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρίζουν μετά από 10 χρόνια

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ζευγαριού