Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ένα Νεράντζι και μια Οδύσσεια!

Σήμερα η Λένα θα είναι down town. Απο νωρίς. Καρδιά της πόλης και βόλτα στις Χριστουγεννιάτικες βιτρίνες.


Λένα Γρηγορίου

Ερμού, Νίκης, Μητροπόλεως. Αυτή η Μητροπόλεως, είναι μέσα στην καρδιά μου. Και στην παιδική μου ηλικία. Και σε χαρούμενες βόλτες και χαζέματα. Κι όταν έμαθα πως σ' εκείνο το παλιό -παλιό κτίριο της Μητροπόλεως 72, στο τότε πολυαγαπημένο μαγαζί των γιαγιάδων μας, τον "Παπασπυρόπουλο" άνοιξε super allday restaurant με όνομα Nerantzi, είπα πως εκεί (και πουθενά αλλού!) θα τελειώσω το α' μέρος της σημερινής μου βόλτας. Κι όταν μου είπαν πως τη "γαστρονομική επιμέλεια" στο Nerantzi έχει ο (δικός μας, πια) Έκτορας Μποτρίνι , ε τότε "μου μήνυσα" πως επιβάλλεται να το επισκεφθώ, να συγκινηθώ (απο την ομορφιά του) αλλά και να γευτώ τον.. μπακλαβά του γείτονα. Μάλιστα, πολύ σωστά το διάβασες. Ο "μπακλαβάς του γείτονα" είναι γλυκό-σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Ε, βέβαια έχει και φαγητό το Nerantzi. Mενού τρομερό, που κουβαλάει όλη την Κερκυρο-ιταλιάνικη ...τσαχπινιά του δημιουργού του! Λέω, όμως, να φυλάξω την όρεξη και τη φαντασία μου για την επόμενη φορά. Που θα πάμε, αν θέλεις, μαζί.

To β' μέρος της βόλτας μου θα είναι απολύτως απογειωτικό. Μπα, μάλλον θα προσγειωθώ, ή μήπως  θα… προσθαλασσωθω; Σε ζάλισα! ΟΚ, πολύ απλά θα πάω σινεμά! Στο αγαπημένο μου Ιντεάλ (με τις αγαπημένες πολυθρόνες), στην Πανεπιστημίου 46, για να δώ έναν από τους ήρωες μου, τον Ζακ Υβ Κουστώ και την «Οδύσσεια» του, που σήμερα βγαίνει στις αίθουσες.

Ο σκηνοθέτης Ζερόμ Σαλ έκανε ταινία τη ζωή του ανθρώπου που η εξέλιξη της σχέσης του με τη φύση συμβολίζει τη δική μας σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του. Ο Κουστώ, με την «Καλυψώ» του και το πλήρωμα του, oι θάλασσες  και ο μαγικός κόσμος του βυθού ήταν για μας ένας μύθος. Το ξέρω πως και αγαπήθηκε πολύ αλλά και αμφισβητήθηκε εξ’ ίσου ο Κουστώ, όμως παραμένει, για μένα τουλάχιστον, ένας ήρωας.

Η ταινία του Σαλ διάβασα πως δεν είναι μια αγιογραφία, αλλά μια αυθεντική απεικόνιση του ανθρώπου πίσω από το μύθο. Κι αυτό μου κέντρισε ακόμα πιο πολύ το ενδιαφέρον. Στο ρόλο του Κουστώ είναι ο Λαμπέρ Ουιλσόν και μαζί του η γλυκιά Οντρέ Τοτού.
Μ’αρέσει που σε γιορτινή Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα εγω θα χωθώ σε μια κινηματογραφική αίθουσα και θα εξερευνώ θάλασσες, βυθούς και πελάγη. Μού κάνει μια ωραία αντίφαση!

Την άλλη βδομάδα πάλι θα πάμε βόλτα. Ως τότε να αρχίσεις σιγά σιγά να μπαίνεις στο κλίμα των Χριστουγέννων και να διαβάζεις (με πάθος) allyou.gr. Και θα ταξιδεύεις!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας