Η Αλεξάνδρα μαθαίνει τα μυστικά του σορμπέ - AllYou.gr

Search

Η Αλεξάνδρα μαθαίνει τα μυστικά του σορμπέ

Και παίζει μπάλα στο Κόκκιον, στου Ψυρρή.

19 Ιουνίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Παγωτό. Είμαι πολύ καλή σε αυτόν τον τομέα. Δεκαετίες «σπουδών» και εξασκήσεως πάνω από χωνάκια και χύμα παγωτά. 

Τα καλοκαίρια μου τα παιδικά, συνδεδεμένα, όπως όλων άλλωστε, με το λιωμένο παγωτό που κυλάει στο χέρι. Μόνο που στο δικό μου το χωριό, στους Φιλίππους της Καβάλας, είχαμε, βρε παιδιά το λέω και συγκινούμαι, και εργοστάσιο παγωτού. Εργαστάσιο δηλαδή το έβλεπα εγώ τότε στα 5 μου, ένα μεγάλο εργαστήρι ήταν ουσιαστικά. Μεγάλη στεναχώρια όταν έκλεισε. 

Ναι, στο παγωτό παίζω δυνατή μπάλα, για να βάλω και κάτι από Μουντιάλ, μην με περάσεις για άμπαλη.

Μπάλες, λοιπόν. Μπάλες παγωτού, κορίτσια. Και τι παγωτού; Έχω διαβάσει κι αν έχω διαβάσει, η έκκριση των σιελογόνων αδενών «συμβαίνει τώρα και διαβάστε το πριν το κατεβάσουν», και σήμερα πάω για το επιτόπιο ρεπορτάζ στο Κόκκιον, στο στενάκι της Πρωτογένους, στου Ψυρρή. 

Εκεί, ένας νεαρός αλλά έμπειρος ζαχαροπλάστης, χρόνια στη Γαλλία σου λέει, ο Βασίλης Παπαματθαίου φτιάχνει χειροποίητο παγωτό. Κανονικό. Τίμιο. Γευστικό. Χωρίς έτοιμες σκόνες. Με γάλα από τον Βόλο και συστατικά από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μαδαγασκάρη, Αϊτή  και Ευρυπίδου τη δικιά μας. Με φρέσκα φρούτα. Με αληθινή σοκολάτα. Παγωτό. Σε 24 γεύσεις. Με νιώθεις; 

Kokkion_sorbetrodakino_verykoko_dentrolivano.jpg

Και να είχε μόνο τέλεια παγωτά; Έχει και απίστευτα σορμπέ. Μάνγκο το αγαπημένο μου, λεμόνι με λουϊζα, μανταρίνι με τζίντζερ, Αλεξάνδρα με τρία κιλά παραπάνω. 

Έχει και κρέμες που τις φτάχνει επίσης μόνος του. Κρέμα ανθόγαλο, αλμυρή καραμέλας, αλλά και μασκαρπόνε (ετοιμάσου να λιποθυμήσεις τώρα) με σύκο και πετιμέζι...

«Καλά, εσύ δεν είχες ξεκινήσει διατροφή;» θα μου πεις. Το θυμάσαι ε; Εντάξει, κι εγώ το θυμάμαι. Αλλά δεν σου είπα. Θα φάω παγωτό για πρωινό, αφού το Κόκκιον ανοίγει από τις 8 το πρωί!

Μην γελάς, καθόλου. Ιάπωνας ερευνητής έχει μελετήσει το θέμα και προτείνει το παγωτό ως το πλέον ιδανικό πρωινό. Respect στον Ιάπωνα, respect και στον Βασίλη. Έρχομαι για breakfast, ζαχαροπλάστη μου, γλυκιέ μου άνθρωπε!   
 
Info: Κόκκιον, Πρωτογένους 2, Αθήνα 
 

photos: Fecebook page Kokkion



Ακολούθησε το allyou στο Instagram!