Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Καλοκαιριάτικη Τετάρτη στην πόλη

Μια Μπλε ταινία, ένα Μαγικό βουνό και μια αυλή του 1870 συναντιούνται στη σημερινή βόλτα της Μελίνας.


Μελίνα Αδαμοπούλου

Ξυπνάω νωρίς. Σχεδόν κάθε μέρα. Βάζω δυνατά το ραδιόφωνο (Αthens Voice 102,5 σταθερά), πίνω τον πρώτο μου δυνατό καφέ και κάνω… αδύνατα σχέδια! Δεν θα σου τα αποκαλύψω, επειδή μπορεί και να …γελάσεις. Θα σου μιλήσω, όμως , για τα σχέδια της σημερινής μου μέρας. Και θα σε πάρω μαζί μου όπου πάω.  

melina.jpg
 
Κατεβαίνω την Ερμού και στρίβω αριστερά σ’ ένα μικρό κάθετο στενό. Στον αριθμό 5 σταματάω, σπρώχνω την ξύλινη πόρτα και βρίσκομαι στην πιο εναλλακτική αυλή της πόλης. Ένα αίθριο – αυλή του 1870. Είναι το TAF (TheArt Foundation) -(Νορμανού 5, Μοναστηράκι)- που μπορείς, από τις 10 το πρωί, να πιείς τον καφέ ή το ποτό σου, ν’ ακούσεις μουσική jazz και soul και να ηρεμήσεις διαβάζοντας, ρεμβάζοντας ή κουβεντιάζοντας. Mου αρέσει εδώ. Είναι όμορφα, ήρεμα και χαλαρά. Στα  δωμάτια που υπάρχουν στο κτίριο, σχεδόν πάντα,  φιλοξενούνται εκθέσεις. Και βέβαια το TAF είναι στέκι πολλών καλλιτεχνών και, γενικά, πολλών δημιουργών και ανθρώπων από το χώρο της Τέχνης.

melinaki.jpg

Εκεί, μ’ ένα μεγάλο παγωμένο διπλό καφέ θα συνεχίσω την ανάγνωση του (χοντρού) βιβλίου μου, ή μάλλον την …ανάβαση του Μαγικού Βουνού (μου) , του σπουδαίου Τόμας Μαν ( Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Τίνας Μανδηλαρά). Ναι , τώρα το διαβάζω. Ετεροχρονισμένα! Όμως κάλιο αργά παρά ποτέ. Άσε που καθώς διασχίζω μια μία, τις σελίδες του ( 942, παρακαλώ) σκέφτομαι πως διαβάζοντας το στην ωριμότητα μου (;) το ερωτεύομαι αλλιώς. Δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα , διαβάζοντας το πολύ νέα: αν θα καταλάβαινα το μυστικό της αισιοδοξίας του, τη δύναμη των συμβολισμών του, το θάρρος του ταξιδιού του. Aισθάνομαι  να με εμπνέει το Μαγικό Βουνό. Και να με συνεπαίρνει.


Το βράδυ θα πάω σινεμά. Αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival). Ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και κρατάει μέχρι τον Αύγουστο. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα  μουσεία και σημεία της Αθήνας μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά! Και με ελεύθερη είσοδο !

 

melinouba.jpg
Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας, λέει πως «το Athens Open Air Film Festival είναι μια χειρονομία αγάπης στο σινεμά και την πόλη μας. Ένας εναλλακτικός και αφοπλιστικά όμορφος τρόπος να βλέπεις ταινίες και ταυτόχρονα να αντικρίζεις την Αθήνα, όπως δεν την γνώρισες ή δεν τη φανταζόσουν ποτέ. Ένα είδος πολιτιστικού τουρισμού.» Ως σινεφιλ, συμφωνώ και υπερθεματίζω! Και σήμερα στις 21.30, θα είμαι αναπαυτικά καθισμένη στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Διδότου 6)  για να δω μια ταινία μαγική: Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία (Trois Couleurs: Bleu, 1993) του Κριστόφ Κισλόφσκι. Με τη Ζιλιέτ Μπινός, τον Μπενουά Ρεζάν, την  Εμανουέλ Ριβά. Σπουδαίες ερμηνείες! Τη μουσική τη θυμάσαι; Εγώ, πάντως, την ακούω ακόμα και μου φτιάχνει τα βράδια μου. Ο συνθέτης Ζμπίγκνιουμ Πράισνερ μπήκε (μουσικά) στην καρδιά  και στη ζωή μου από τις πρώτες κιόλας, νότες, που ξεχύθηκαν στη σκοτεινή αίθουσα όταν πρωτοείδα την ταινία.
Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο για να γυρίσω σπίτι, θα έχω φροντίσει να έχω το CD του Πράισνερ, για να το ακούω και να μη βγώ από το κλίμα. Ετσι είμ’ εγώ: Logo! Κολλημένη, πώς το λένε!
Φιλιά

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 6 Μαΐου

Ασχοληθείτε με κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό πριν η ανία χτυπήσει την πόρτα σας

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;