Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Έκτακτο ανακοινωθέν: μοντέρνα τέχνη κατακτά το κέντρο της Αθήνας

Στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας, που φέτος κατοικεί σε τέσσερα κτίρια της Σταδίου, θα βρεθεί σήμερα η Γωγώ.


Γωγώ Καρκάνη

Στο Σύνταγμα μας μεταφέρει η φετινή, 6η Μπιενάλε της Αθήνας (athensbiennale.org) και συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου, με τα κενά κτίρια, αστικά τοπόσημα μιας παλιάς πόλης, ταυτόχρονα όμως άρρηκτα συνδεδεμένα με τη νεότερη ιστορία της.

Κεντρικός εκθεσιακός χώρος γίνεται το κτήριο ΤΤΤ (Σταδίου 15), που κατασκευάστηκε το 1930-31 για να στεγάσει τον ΟΤΕ, λειτουργώντας έτσι τελικά ως σύμβολο της μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό και από την ενσύρματη επικοινωνία στην ψηφιακή εποχή.

biennale1.jpgSaeborg. Pigpen, 2016. Εγκατάσταση, λάτεξ. Περφόρμανς. Με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος. Φωτογραφία: Takeo Hibino

Άλλα έργα εκτίθενται στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2), ένα κτίριο κοινό κλειστό από το 2004, το πρώην ξενοδοχείο Esperia Palace (Σταδίου 22), πολύβουο στέκι της πολιτικής, επιχειρηματικής αλλά και πολιτιστικής Αθήνας μέχρι το 2010, και το πρώην κτήριο του ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4). 

Περίπου εκατό καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν μέχρι τις 9/12 μέσα από τα έργα τους ένα screenshot του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού σήμερα, με κεντρικό άξονα τη λέξη «ΑΝΤΙ», καθώς σήμερα μια διάθεση εναντίωσης μοιάζει να διαπερνά όλα τα πεδία της ζωής.

biennale2.jpgSigne Pierce. A glitch in the echo chamber of big sister’s cave, 2018. Εγκατάσταση και βίντεο περφόρμανς. Με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της Annka Kultys Gallery

Οι δημιουργοί εξετάζουν τη μεταψηφιακή εποχή επινοώντας παραλλαγές της καθημερινότητας όπως αυτή εξελίσσεται από το γυμναστήριο μέχρι το εμπορικό κέντρο, από τα φόρουμ στο διαδίκτυο μέχρι το darkroom, από το γραφείο μέχρι το πολιτικό μέτωπο.  

Τους τέσσερις εκθεσιακούς χώρους της Μπιενάλε, λοιπόν, θα επισκεφτώ σήμερα, που μέχρι το τέλος της διοργάνωσης θα λειτουργούν καθημερινά 14-22.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής που το ωράριο είναι 12.00-22.00.

Κεντρική φωτό: Sascha Jahn & TheBoundCollective. Αισιοδοξία, 2018. Περφόρμανς.



 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 6 Μαΐου

Ασχοληθείτε με κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό πριν η ανία χτυπήσει την πόρτα σας

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;