Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο 13–16/7 18.00-23.00, Κήπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια όαση βιβλίων στην καρδιά του καλοκαιριού!



Ήρθε η ώρα αισίως για το 6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο! Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκανε στη Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων, βαθιά τους επιθυμία ήταν να πραγματοποιήσουνε μια γιορτή βιβλίου στο κέντρο της μητροπολιτικής Αθήνας. Να δημιουργήσουνε έναν τόπο συνεύρεσης και επικοινωνίας, έναν χώρο όπου οι ιδέες θα κυκλοφορούν ελεύθερες και ανενόχλητες αποτελώντας αντικείμενο συζήτησης και διαλόγου.

Σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουνε να πιστεύουνε ότι το βιβλίο παραμένει ένα επικίνδυνο πολιτισμικό αγαθό που μπορεί να αγγίξει τις εσώτερες χορδές μας, να μας κινητοποιήσει, να μας φέρει σε επαφή με το μη γνώριμο, με το νέο, να μας ωθήσει να χτίσουμε νέες κοινότητες, να αποτελέσει αφορμή αναστοχασμού και δημιουργικής εξέλιξης, να διευρύνει τις ρωγμές μιας αλλόκοτης πραγματικότητας. Και είναι ιδιαίτερα χαρούμενες και χαρούμενοι που εδώ και χρόνια μοιράζονται αυτό το όραμα με όλες και όλους μας, και χτίζουμε από κοινού αυτή την αναζήτηση.

Έτσι, και το φετινό καλοκαίρι, μας καλούνε να στήσουμε μαζί τη γιορτή τους. Να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για βιβλία, για λογοτεχνία και για θεωρία, να ανταλλάξουμε ιδέες και προβληματισμούς, να δραπετεύσουμε από την καθημερινότητα της πόλης, και να αφουγκραστούμε έναν διαφορετικό πολιτισμό, στους αντίποδες των κυρίαρχων αφηγήσεων.

Μας περιμένουνε από την Πέμπτη 13 ως και την Κυριακή 16 Ιουλίου, κάθε απόγευμα από τις 6 μ.μ. έως τις 11 μ.μ., στον δροσερό κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο) για το 6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο!

Μια όαση βιβλίων στην καρδιά του καλοκαιριού!

Η Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων

Στο 6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο συμμετέχουν τα ακόλουθα εκδοτικά εγχειρήματα και περιοδικά:

Ακυβέρνητες Πολιτείες / Αλφειός / Αντίποδες / Απρόβλεπτες / Ασίνη / Βαβέλ / βλάβη / Εκδόσεις των Ξένων / Εκδόσεις των Συναδέλφων / Εκτός Γραμμής / Ενάντια / Ενύπνιο / Έρμα / Eύμαρος / Ισνάφι / Κείμενα / Κέλευθος / Κιουρί-at / Κίχλη / Κυψέλη / Μάγμα / Οκτάνα / Ουαπίτι / Πανοπτικόν / Πλήθος / Τεφλόν / Ψηφίδες / Angelus Novus / Firebrand / futura / Kaboom / Mandarin Books / Opportuna / Periplaneta / Petites-Maisons / Redmarks / Robotnik Fantastica / Yusra

 

_εκδηλώσεις _συζητήσεις
_πρόγραμμα

 therino_vivliostasio

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ

_δυστοπίες

 

19:00 - 20:45
Η περιβαλλοντική δυστοπία και οι λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της

Αν η σχέση ανθρώπου-φύσης συνιστά καταστατικό θέμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η σύγχρονη όξυνση της κλιματικής κρίσης έχει αναπόφευκτα αφήσει το αποτύπωμά της στη φαντασία και την καλλιτεχνική δημιουργία. Πώς εισπράττει σήμερα η λογοτεχνία την κλιματική κρίση και ποια η ιστορική εξέλιξη της συζήτησης για το περιβάλλον και την οικολογία; Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στα υποείδη της οικοδυστοπίας, της κλιματικής φαντασίας, του οικοφουτουρισμού, και ποια η διασύνδεσή τους με τα κυρίαρχα μυθιστορηματικά μοτίβα; Πώς επηρεάζει ο κυρίαρχος λόγος τις μυθιστορηματικές επινοήσεις και πώς διαμορφώνονται οι εναλλακτικές αφηγήσεις για το μέλλον;
Σας προσκαλούμε σε μια συζήτηση για ωραία βιβλία, μυθιστορηματικές καταρρεύσεις, οικολογικές ουτοπίες, μικρές και μεγάλες αφηγήσεις και παραμυθίες, μέλλοντα με δίψα αλλά και δίψα για μέλλοντα διαφορετικά των κυρίαρχων αφηγήσεων.

_Σοφία Αυγερινού, μεταφράστρια
_Αθηνά Κακλαμάνη, Smassing Culture
_Πάνος Τσερόλας, συγγραφέας, γεωλόγος

συντονίζει η Δήμητρα Ευσταθίου, εκδόσεις Angelus Novus

 

21:00 - 22:45
Η ανάγνωση και η γραφή στην εποχή των αλγορίθμων

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των αλγορίθμων, των μεγαδεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης επιδρά με πρωτόφαντο τρόπο στην τέχνη, στην επιστήμη, στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και στην ίδια τη σχέση του ανθρώπου με τον λόγο.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτής της υπερσύγχρονης τεχνολογίας στη γραφή και την ανάγνωση, στην παραγωγή και την κατανόηση του λόγου; Πώς επηρεάζεται η συγγραφή, η μετάφραση, η επιμέλεια και η έκδοση βιβλίων; Και ποιες συνέπειες έχουν όλα αυτά στη διαμόρφωση των λογοτεχνικών κριτηρίων του αναγνωστικού κοινού;

_Δημήτρης Λένης, αστροφυσικός, συγγραφέας
_Νίκος Ν. Μάλλιαρης, περιοδικό Μάγμα
_Τέλης Τύμπας, καθηγητής ιστορίας της τεχνολογίας στους νεότερους χρόνους, ΕΚΠΑ

συντονίζει ο Σπύρος Μανουσέλης, δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

_λογοτεχνίες

 

19:00 - 20:45
Προλεταριακή λογοτεχνία;

Υπάρχει προλεταριακή λογοτεχνία και, αν ναι, από ποιες μορφές γραφής συγκροτείται; Πρόκειται για μια λογοτεχνία που γράφεται από τα εργατικά στρώματα ή μια λογοτεχνία που μιλάει γι’ αυτά; Κι ακόμα περισσότερο, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σήμερα; Πώς μπορεί να σχετίζεται η προσέγγιση της εργατικής καταπίεσης με άλλες, εξίσου βίαιες καταπιέσεις;
Με αφετηρία αυτά τα ερωτήματα, επιστρέφουμε σε σημαντικές στιγμές μιας λογοτεχνίας των υποτελών, όπως γράφτηκε με διάφορες αφορμές: από το κίνημα των Λουδιτών μέχρι τον Μάη του ’68, και από το πρώιμο βιομηχανικό εργατικό κίνημα στη σύγχρονη καταπίεση των εργατικών μαζών και τις αντιστάσεις σε αυτήν.

_Κρίτων Ηλιόπουλος, μεταφραστής
_Χρήστος Κρυστάλλης, βλάβη
_Ντίνα Σωτηριάδη, Λέσχη Ανάγνωσης Εκτός Γραμμής

συντονίζει ο Γιώργος Καλαμπόκας, εκδόσεις Εκτός Γραμμής

 

21:00 - 22:45
Γιατί επιμένουμε να διαβάζουμε αστυνομική λογοτεχνία;

Γιατί επιμένουμε να διαβάζουμε αστυνομική λογοτεχνία; Γιατί άνθρωποι που βρίσκονται πολύ μακριά από μια κουλτούρα «νόμου και τάξης» αρέσκονται να διαβάζουν περιπέτειες κακών μπάτσων ή ιδιωτικών ντετέκτιβ;
Από την εμφάνισή της μέχρι τις μέρες μας, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της ανάλογα με τη σχολή ή τη χώρα συγγραφής, η αστυνομική λογοτεχνία αποτελεί την κατεξοχήν φόρμα του κοινωνικού μυθιστορήματος της εποχής μας. Γραμμένη ως επί το πλείστον από προοδευτικούς συγγραφείς, συνεχίζει να συμπυκνώνει το πεδίο στο οποίο καταγράφεται με τον πιο άμεσο τρόπο η διαμαρτυρία ενάντια στο άδικο και καταπιεστικό κοινωνικό σύστημα και η καταγγελία των κυρίαρχων πολιτικών εκφραστών του. Με αφορμή την εξαιρετικά πλούσια καλοκαιρινή εκδοτική παραγωγή, συζητάμε για την ιδιαιτερότητα της αστυνομικής λογοτεχνίας και ιχνογραφούμε το φαινομενικό της παράδοξο.

_Κώστας Αθανασίου, μεταφραστής, επιμελητής της Εποχής των βιβλίων
_Μάρκος Κρητικός, συγγραφέας
_Χίλντα Παπαδημητρίου, συγγραφέας, μεταφράστρια

συντονίζει ο Αντώνης Φράγκος, δημοσιογράφος, ρ/σ Στο Κόκκινο

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

_φιλοσοφίες

19:00 - 20:45
Το πνεύμα στην εξορία: Η Χάνα Άρεντ και η Σχολή της Φρανκφούρτης

Η μετανάστευση και η εξορία εκατομμυρίων ανθρώπων το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, μπροστά στο τέρας του φασισμού, άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους και στην πνευματική ιστορία. Με επίκεντρο τη Χάνα Άρεντ και τη Σχολή της Φρανκφούρτης, συζητάμε για τη γενιά των «απάτριδων» του πνεύματος και για τις/τους συγγραφείς που λογοκρίθηκαν και βίωσαν τον ρατσισμό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
Πώς η εξορία επηρέασε το έργο τους και τον τρόπο που έβλεπαν τον κόσμο; Μέσα από ποιες διαδικασίες αποπειράθηκαν να δώσουν τη δική τους απάντηση σε μια εποχή που η διασύνδεση βίας, κουλτούρας και πολιτικής καθόριζε την κοινωνία; Πώς αυτή η στιγματισμένη κοινότητα αποτέλεσε το μέσο για τη δημιουργία νέων γλωσσικών δεσμών αλλά και για την κριτική παρατήρηση ενός κόσμου που συγκλονιζόταν από τεκτονικές αλλαγές;

_Βίκυ Ιακώβου, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
_Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, επίκουρος καθηγητής πολιτικής θεωρίας, Πανεπιστήμιο Πειραιά

συντονίζει ο Νίκος Κατσιαούνης, εκδόσεις Έρμα

 

21:00 - 22:45
Φιλοσοφία και ιστορία: Λούκατς «vs» Αλτουσέρ

100 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, το μνημειώδες έργο του Ούγγρου μαρξιστή Γκέοργκ Λούκατς Ιστορία και ταξική συνείδηση παραμένει αναντικατάστατο ανάγνωσμα για τη σχέση φιλοσοφίας και ιστορίας, για το υποκείμενο και το ερώτημα της οργάνωσης. Αντίστοιχα, η Απάντηση στον Τζων Λιούις, του 1972, αποτέλεσε ένα από τα πιο πολεμικά έργα του Γάλλου μαρξιστή Λουί Αλτουσέρ, που καθόρισε εν πολλοίς την πρόσληψη του συγγραφέα από το αναγνωστικό κοινό, διεκδικώντας μια ριζικά αντιτελεολογική σύλληψη της ιστορίας και απορρίπτοντας τον «θεωρητικό ανθρωπισμό».
Με αφορμή τις πρόσφατες επανεκδόσεις των δύο βιβλίων σε νέες μεταφράσεις, επιστρέφουμε σε μια θεμελιώδη, στην ιστορία του μαρξισμού, θεωρητική αντιπαράθεση, με επίδικο τη σχέση της ιστορίας με τη φιλοσοφία όπως τη συμπύκνωσαν οι δυο κατεξοχήν ετερόδοξοι κι όμως τόσο διαφορετικοί στην προσέγγισή τους μαρξιστές του 20ού αιώνα.

_Δήμητρα Αλιφιεράκη, φιλόλογος
_Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων φιλοσοφία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
_Νίκος Φούφας, διδάσκων πολιτική φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

συντονίζει ο Αλέξανδρος Μινωτάκης, Historical Materialism Athens

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ

_φεμινισμοί & κουίρ

19:00 - 20:45
Ανάμεσα σε τραύμα και επιθυμία: Αναζητώντας έναν σύγχρονο μαχητικό φεμινισμό

Όλο και πιο ορμητικά, η αναζήτηση ενός φεμινιστικού τρόπου συνύπαρξης ξεχύνεται στη δημόσια σφαίρα και στην ιδιωτική ζωή. Ένας σύγχρονος φεμινισμός (επαν)εφευρίσκει τον εαυτό του μέσα από πρακτικές αντίστασης αλλά και απόπειρες να γράψει τη ζώσα ιστορία του. Έτσι γεννά κείμενα που μιλούν για τα τραύματα που αιώνες εκμετάλλευσης χαράσσουν στα σώματα των θηλυκοτήτων, για τις νέες μάχες απέναντι στις διαθεματικές καταπιέσεις, για τις επιθυμίες που δημιουργούν νέους δρόμους χειραφέτησης, για το συλλογικό «εμείς» που γεννιέται στη συνάρθρωση τραύματος και επιθυμίας.
Τα πολλά πρόσωπα αυτών των αναζητήσεων φωτίζουμε μέσα από τη συνομιλία τεσσάρων σύγχρονων αλλά και αρκετά διαφορετικών μεταξύ τους κειμένων που εκδόθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά: Κλωτσιές με δωδεκάποντα (Ψηφίδες), Άπιαστη μητρότητα (Πλήθος), Sister outsider (Κείμενα), Φεμινισμός για το 99%: Μανιφέστο (Εκτός Γραμμής).

_Ισμήνη Θεοδωροπούλου, μεταφράστρια
_Ελιάνα Καναβέλη, εκπαιδευτικός, διδακτόρισσα κοινωνιολογίας
_Μαρία Μάζη, κοινωνιολόγος

συντονίζει η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, εκδόσεις Εκτός Γραμμής

 

21:00 - 22:45
Λόλα Καραμπόλα, διήγημας και βουκαμβίλια ποπ: Το κουίρ βίωμα στην ελληνόφωνη λογοτεχνία

Τι είναι αυτό που κάνει ένα λογοτεχνικό έργο κουίρ; Το υποκείμενο που το έχει γράψει, η θεματολογία και η γραφή, ή ο τρόπος ανάγνωσής του; Υπάρχει «κουίρ λογοτεχνία» ή είναι άλλος ένας διαχωρισμός, άλλη μια ταμπέλα; Είναι η «κουίρ λογοτεχνία» στρατηγική ενδυνάμωσης; Είναι ακτιβιστική, κινείται εκτός του κυρίαρχου αφηγήματος, ή έχει αφομοιωτικές τάσεις; Πώς συνομιλεί στην ελληνόφωνη λογοτεχνία το κουίρ βίωμα με την τάξη και τη φυλή;
Ιχνογραφούμε το παρελθόν και το παρόν της λογοτεχνίας που μιλά για το κουίρ βίωμα και την εμπειρία, αναζητούμε τις προβληματικές και τα σημεία αναφοράς της, αναδεικνύουμε τις επιθυμίες, τις αγωνίες, τις αναζητήσεις και τους συμβολισμούς που φέρει εντός της.

_Ερωφίλη Κόκκαλη, συγγραφέας
_μκχ, ποιήτρια
_Γιώτα Τεμπρίδου, διδακτόρισσα φιλοσοφίας, συγγράφισσα

συντονισμός: Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος, Lifo

 

6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο
13 - 16 Ιουλίου 2023
18:00 - 23:00
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
(Ερμού 134, Θησείο)

e: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
f: /bibliostasio
i: @vivliostasio

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα