Skip to main content

FASHION NEWS

To μεγαλείο του Azzedine Alaïa

O “King of Cling”, ο μόδιστρος που καθόρισε την πορεία της Μόδας το ’80 και το ’90 και που όλη η βιομηχανία πίνει νερό στ’ όνομα του.


Κέλλυ Νόβακ

Δεν είναι τίποτα τυχαίο τελικά. Δεν είναι τυχαίο που ο Azzedine Alaïa ήταν αυτός που ήταν. Όλα είχαν νόημα τελικά. Υπήρχε νόημα που αυτός ο άνθρωπος άσκησε τέτοια επιρροή στην ιστορία της Μόδας.

Δεν είναι συχνό φαινόμενο αυτό. Πολύ σπάνιο για την ακρίβεια, αλλά ο Τυνησιακός Alaïa κατάφερε με την δεξιοτεχνία του, την τελειομανία του, την πόρωση του στην λεπτομέρεια αλλά και την αγάπη του στο γυναικείο φύλο, να ξεχωρίσει τελικά. Και όχι απλά ξεχώρισε, αλλά καθόρισε και την πορεία που είχε ο χώρος της μόδας το ’80 και το ’90.
 

alaia_01.jpg
 

O χώρος της Μόδας, «έχασε» έναν εξαίσιο σχεδιαστή λοιπόν. Ο Alaïa πέθανε το Σάββατο, στο διαμέρισμά του στο Παρίσι, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 77 ετών.

Και δεν θα ήταν ο θρύλος που ήταν, είναι και θα είναι, αν δεν είχε κάνει ένα πολύ σημαντικό πράγμα: να “γιορτάσει” την γυναικεία σιλουέτα. Ήταν αυτό που τον χαρακτήρισε εξάλλου, σαν σχεδιαστή. Τα cut dresses και τα body con φορέματα που μόνο σκοπό είχαν να αναδείξουν το γυναικείο σώμα, ήταν από τα σχέδιά του που έφεραν επανάσταση στον χώρο, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν την αναζητούσε.

«Δεν θέλησα ποτέ να φέρω την επανάσταση στη μόδα, δεν με ενδιέφερε ποτέ να με θεωρούν σπουδαίο σχεδιαστή. Θαυμάζω τις γυναίκες γιατί χάρη σε αυτές κάνω ό, τι κάνω. Δεν με ενδιαφέρει ο θόρυβος γύρω από τη μόδα», είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Έσπασε τους «παραδοσιακούς» ως τότε, κανόνες της Μόδας και δημιούργησε σχέδια, ρούχα και φόρμες που καθόρισαν μια ολόκληρη εποχή. Έκανε λοιπόν, «μόδα» τη… μόδα που ο ίδιος ήθελε να προσφέρει στον κόσμο. Την δική του ματιά, με τους δικούς του όρους.
 

alaia_02_2.jpg
 

Ο Alaïa όμως, δεν θριάμβευσε στον χώρο μόνο μέσα από τις δημιουργίες του. Έκανε και την άνοδο ή μάλλον γέννηση, των Supermodels του ’80 & ’90, πραγματικότητα. Έχοντας ανεπίσημα «υιοθετήσει» την Naomi Campbell και όλα τα κορίτσια του clan, οι θαυμαστές του Alaïa, μέχρι και σήμερα, αναφέρουν πόσο τους έχει επηρεάσει στην δουλειά τους (βλ. σχεδιαστές όπως τους Alber Elbaz, Nicolas Ghesquière και María Grazia Chiuri,), αλλά και πώς μετέτρεψε προσωπικότητες της εποχής, σε μοντέρνα είδωλα τα οποία «δοξάσουμε» και θαυμάζουμε μέχρι και σήμερα (βλ. Grace Jones, Tina Turner, μέχρι και την Michelle Obama).
 

alaia_03.jpg
 

Ο Alaïa γρήγορα έφτασε το επίπεδο των Rei Kawakubo (Comme de Garcons) και του Martin Margiela. Γνωστός με το ψευδώνυμο “King of cling” για τα form-fitting φορέματα που αγκάλιαζαν το σώμα μιας γυναίκας λες και ήταν δεύτερο δέρμα του, λες και ήταν γλυπτό, έκαναν τον σχεδιαστή να πρωτοπορήσει.

Το background του σαν γλύπτης (είχε σπουδάσει γλυπτική), έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δουλειά του και στο γεγονός ότι αντιμετώπιζε κάθε ρούχο σαν να ήταν μοναδικό και φροντίζοντας ώστε να είναι πάντα κατασκευασμένα στην εντέλεια.
 

alaia_02.jpg
 

Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο Alaïa, δούλεψε στην ομάδα του Christian Dior στο Παρίσι, αλλά και με τον Guy Laroche, δύο από τους πιο αξιοπρόσεκτους γαλλικούς οίκους.

«Μέσα σε δυο μόλις σεζόν, στον Guy Laroche έμαθα “πως”. Από κάθε κομψή γυναίκα στον κόσμο, έμαθα “τι”», είχε δηλώσει κάποτε.

Ο Alaïa είχε ένα μεγάλο fan base, το οποίο περιλαμβάνει ονόματα όπως την Naomi Campbell, Grace Jones, Cindy Crawford και Linda Evangelista.

Τα εντυπωσιακά show που πάντα διοργάνωνε έχουν μείνει στην ιστορία, μαζί με τις συλλογές του οι οποίες εξυμνούσαν το γυναικείο σώμα, το αποκάλυπταν φανερά, απενοχοποιώντας το τελικά.
 

alaia_04.jpg
 

Κανείς από τον χώρο δεν θα ξεχάσει και ιστορικά πάρτι που έκανε στο Παρίσι και τα οποία περιλάμβαναν Α-list καλεσμένους από την Rihanna και την Lady Gaga, μέχρι και την ελίτ της μόδας (βλ. Rei Kawakubo).

Ο μόδιστρος τράβηξε και πάλι όλα τα φώτα επάνω του τον Ιούλιο, όταν επέστρεψε στο Παρίσι με την πρώτη couture συλλογή του, μετά από 6 χρόνια η οποία έλαβε θριαμβευτικές κριτικές.
 

alaia_05.jpg

 

Το 2018 είχε σκοπό να ανοίξει ένα νέο κατάστημα στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

Η Naomi Campbell κατακτά το Μουσείο Victoria & Albert με μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στην ίδια

Το απόλυτο supermodel των ‘90s είναι το πρόσωπο που θα τιμήσει το V & A με μια πλούσια έκθεση με τίτλο NAOMI

FASHION NEWS

Η Kim Kardashian επιστρατεύει τους κλώνους της στην πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση της SKIMS

Η απόλυτη celebrity πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια του brand της, έχοντας στο πλευρό της τους κλώνους της!

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;