Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τα πειράματα σε ζώα - AllYou.gr

Search

Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τα πειράματα σε ζώα

Ο πρόσφατος νόμος της χώρας απαγορεύει τα πειράματα σε ζώα και ορίζει ποινή φυλάκισης 5 ετών ή χρηματικό πρόστιμο 500.000 δολαρίων για όποιον κακοποιεί ζώο.

> PETS ::
30 Ιουνίου 2015

Η συζήτηση για την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα αποτελεί θέμα διαφωνίας εδώ και δεκαετίες. Άλλοι θεωρούν ότι το ανθρώπινο είδος έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τα ζώα με όποιον τρόπο αποφασίσει, για παράδειγμα να υποφέρουν προκειμένου να παραχθούν νέα φάρμακα και καλλυντικά. Και κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι έχουν την ευθύνη να προστατεύουν την ελευθερία και την ασφάλεια όσων όντων δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Σύμφωνα με άρθρο της φιλοζωικής Humane Society International υπολογίζεται ότι περίπου 115 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται για πειράματα και ερευνητικούς σκοπούς κάθε χρόνο. Τα ζώα υποβάλλονται σε διαδικασίες που προκαλούν σωματικό πόνο και άγχος, και τα αποτελέσματα είναι αμφίβολο αν έχουν όφελος για τους ανθρώπους. Δυστυχώς, οι κανονισμοί για τα πειράματα είναι τόσο ασαφείς και αόριστοι ώστε ο ακριβής αριθμός των ζώων και των πειραμάτων δεν καταγράφεται και συνεπώς δεν είναι γνωστός.

Για τους παραπάνω λόγους η Νέα Ζηλανδία ενέκρινε τον περασμένο μήνα το νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων, με 61 νέους κανόνες ώστε να προστατεύονται τα ζώα από την κακοποίηση και να οδηγείται στη δικαιοσύνη όποιος τα κακοποιεί.

Εκτός από την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα, ο νόμος περιλαμβάνει διάφορους τρόπους προστασίας των ζώων, ορίζει ποιες χειρουργικές επεμβάσεις επιτρέπονται, επίσης ειδικές περιοχές όπου επιτρέπεται το κυνήγι και σωστή μεταχείριση των άγριων ζώων.

Συγκεκριμένα για την κακοποίηση προβλέπεται ότι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: α) από πρόθεση και β) από αμέλεια.

Όταν κάποιος βλάπτει ένα ζώο με πρόθεση, μπορεί να καταλήξει στη φυλακή για 5 χρόνια ή να πληρώσει πρόστιμο 100.000 δολαρίων εφόσον είναι ιδιώτης ή 500.000 δολαρίων αν είναι εταιρεία.

Η κακοποίηση ζώου από αμέλεια ή ή από ατύχημα τιμωρείται με φυλάκιση 3 ετών και πρόστιμο 75.000 δολαρίων (για ιδιώτες) ή 350.000 δολαρίων (για εταιρεία).

Ο λόγος που ενέκρινε η Ν. Ζηλανδία αυτό το νόμο είναι η πρόσφατη παραδοχή ότι τα ζώα αισθάνονται, όπως και οι άνθρωποι. Μάλιστα σημειώνεται ότι ο χειρότερος εχθρός των ζώων δεν είναι απαραίτητα οι κυνηγοί ή οι επιστήμονες αλλά η απάθεια όλων των άλλων που δεν κάνουν τίποτα για να τα προστατεύσουν. Η κατάργηση του κυνηγιού (όταν δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωση) και των πειραμάτων στα ζώα απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλους και όχι μόνο από τις κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πειράματα στα ζώα από εταιρίες καλλυντικών έχουν ήδη απαγορευθεί από το 2013 στην Ε.Ε., τη Νορβηγία, το Ισραήλ, την Ινδία και την Ν. Κορέα ενώ υπό συζήτηση είναι στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ωστόσο τα πειράματα για ιατρικές έρευνες γίνονται σε πολλές χώρες και η πλειοψηφία των επιστημόνων τάσσεται, προς το παρόν, υπέρ.

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Πηγή: www.trihes.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

FASHION TRENDS

Αυτή η τάση είναι η πιο chic εναλλακτική του νυφικού φορέματος

Γιατί μια λευκή ολόσωμη φόρμα πρέπει να είναι το ρούχο που θα φορέσεις την ημέρα του γάμου σου!
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Καλησπέρα από το Χαλέπι. Διαβάζω για να ξεχάσω τον πόλεμο"

Η Bana Alabed είναι 7 χρονών και μαζί με τη μητέρα της, διατηρεί έναν από τους πιο καθηλωτικούς λογαριασμούς στο Twitter.
DO IT YOURSELF

To πιο εύκολο και κομψό μανικιούρ για να δοκιμάσεις τώρα

Πριν κλείσεις το επόμενο ραντεβού στην μανικιουρίστα σου δοκίμασε αυτό!
ΑΣΚΗΣΗ

«Αν και δεν έχω παχύνει, τα ρούχα μου με στενεύουν. Τι συμβαίνει;»

Το πρόβλημα είναι συνηθισμένο και –ευτυχώς- υπάρχει λύση υποστηρίζουν οι ειδικοί.
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 τρόποι να διαχειριστείς τη ζήλια του

Σε ζηλεύει; Μάθε πώς μπορείς να αποφύγεις τις σκηνές ζηλοτυπίας που ενδέχεται να φθείρουν τη σχέση σας.
FASHION NEWS

Tα 10 καλύτερα looks από την Chanel Métiers d’Art συλλογή

Ετοιμάσου να αντικρύσεις ιδιοφυή σύνολα, δια χειρός Karl Lagerfeld!