Skip to main content

PETS

Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τα πειράματα σε ζώα

Ο πρόσφατος νόμος της χώρας απαγορεύει τα πειράματα σε ζώα και ορίζει ποινή φυλάκισης 5 ετών ή χρηματικό πρόστιμο 500.000 δολαρίων για όποιον κακοποιεί ζώο.


Γεωργία Κοντού

Η συζήτηση για την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα αποτελεί θέμα διαφωνίας εδώ και δεκαετίες. Άλλοι θεωρούν ότι το ανθρώπινο είδος έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τα ζώα με όποιον τρόπο αποφασίσει, για παράδειγμα να υποφέρουν προκειμένου να παραχθούν νέα φάρμακα και καλλυντικά. Και κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι έχουν την ευθύνη να προστατεύουν την ελευθερία και την ασφάλεια όσων όντων δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Σύμφωνα με άρθρο της φιλοζωικής Humane Society International υπολογίζεται ότι περίπου 115 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται για πειράματα και ερευνητικούς σκοπούς κάθε χρόνο. Τα ζώα υποβάλλονται σε διαδικασίες που προκαλούν σωματικό πόνο και άγχος, και τα αποτελέσματα είναι αμφίβολο αν έχουν όφελος για τους ανθρώπους. Δυστυχώς, οι κανονισμοί για τα πειράματα είναι τόσο ασαφείς και αόριστοι ώστε ο ακριβής αριθμός των ζώων και των πειραμάτων δεν καταγράφεται και συνεπώς δεν είναι γνωστός.

Για τους παραπάνω λόγους η Νέα Ζηλανδία ενέκρινε τον περασμένο μήνα το νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων, με 61 νέους κανόνες ώστε να προστατεύονται τα ζώα από την κακοποίηση και να οδηγείται στη δικαιοσύνη όποιος τα κακοποιεί.

Εκτός από την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα, ο νόμος περιλαμβάνει διάφορους τρόπους προστασίας των ζώων, ορίζει ποιες χειρουργικές επεμβάσεις επιτρέπονται, επίσης ειδικές περιοχές όπου επιτρέπεται το κυνήγι και σωστή μεταχείριση των άγριων ζώων.

Συγκεκριμένα για την κακοποίηση προβλέπεται ότι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: α) από πρόθεση και β) από αμέλεια.

Όταν κάποιος βλάπτει ένα ζώο με πρόθεση, μπορεί να καταλήξει στη φυλακή για 5 χρόνια ή να πληρώσει πρόστιμο 100.000 δολαρίων εφόσον είναι ιδιώτης ή 500.000 δολαρίων αν είναι εταιρεία.

Η κακοποίηση ζώου από αμέλεια ή ή από ατύχημα τιμωρείται με φυλάκιση 3 ετών και πρόστιμο 75.000 δολαρίων (για ιδιώτες) ή 350.000 δολαρίων (για εταιρεία).

Ο λόγος που ενέκρινε η Ν. Ζηλανδία αυτό το νόμο είναι η πρόσφατη παραδοχή ότι τα ζώα αισθάνονται, όπως και οι άνθρωποι. Μάλιστα σημειώνεται ότι ο χειρότερος εχθρός των ζώων δεν είναι απαραίτητα οι κυνηγοί ή οι επιστήμονες αλλά η απάθεια όλων των άλλων που δεν κάνουν τίποτα για να τα προστατεύσουν. Η κατάργηση του κυνηγιού (όταν δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωση) και των πειραμάτων στα ζώα απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλους και όχι μόνο από τις κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πειράματα στα ζώα από εταιρίες καλλυντικών έχουν ήδη απαγορευθεί από το 2013 στην Ε.Ε., τη Νορβηγία, το Ισραήλ, την Ινδία και την Ν. Κορέα ενώ υπό συζήτηση είναι στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ωστόσο τα πειράματα για ιατρικές έρευνες γίνονται σε πολλές χώρες και η πλειοψηφία των επιστημόνων τάσσεται, προς το παρόν, υπέρ.

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Πηγή: www.trihes.gr

Διαβάστε επίσης

PETS

Ποια φυτά είναι τοξικά κι επικίνδυνα για τους σκύλους

Τι είναι η φυτοτοξικότητα σε σκύλους;

PETS

Υπάρχει άγχος αποχωρισμού στις γάτες;

Κι όμως όσο κι αν τις θεωρούμε ανεξάρτητες, κι οι γάτε μας μπορεί να νιώσουν άγχος αποχωρισμού

PETS

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την οδοντοφυΐα των κουταβιών

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα δοντάκια του μωρού σκύλου σας

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων