Τίμιος και φτωχός ή πλούσιος και απατεώνας; - AllYou.gr

Search

Τίμιος και φτωχός ή πλούσιος και απατεώνας;

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη μάς δίνει την απάντηση.

02 Ιουλίου 2016

Το αποψινό μας βράδυ θα μας βρει στην Πελοπόνησσο, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου για να απολαύσουμε τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

Τι θα δούμε να ζωντανεύει επί σκηνής; Ο Χρεμύλος, πνιγμένος στα χρέη, αναζητά στο Μαντείο των Δελφών χρησμό για τον σωστό τρόπο να μεγαλώσει το γιο του: τίμιο και φτωχό ή πλούσιο και απατεώνα; Η Πυθία, όπως πάντα ομιχλώδης, τον προτρέπει να πάρει σπίτι του τον πρώτο που θα συναντήσει αποχωρώντας από το Μαντείο. Αυτός είναι ένας τυφλός γέρος, ο Θεός Πλούτος, τιμωρημένος από τον Δία για να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη, ο οποίος αρνείται να θεραπευτεί γιατί φοβάται την οργή του Θεού. Μεταπείθεται ωστόσο από τον Χρεμύλο και τον υπηρέτη του, Καρίωνα, ώστε να διαθέτει τον πλούτο σε όσους τον αξίζουν και όχι στους φαύλους ρήτορες και τους απατεώνες. Η θεά Πενία παρεμβαίνει και προσπαθεί να πείσει πως ο πλούτος θα καταστρέψει τους πολίτες, μιας και οι φτωχοί θα επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να γίνουν τεμπέληδες. Εξανίστανται επίσης όλοι οι επιτήδειοι -των ιερέων μη εξαιρουμένων- οι οποίοι χάνουν τα προνόμιά τους.

Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της Αριστοφανικής κωμωδίας, σε ένα γεγονός που σχεδόν τις περισσότερες παραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά το Θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίδοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, απ’ τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει.

Μην το χάσεις!

Πλούτος

του Αριστοφάνη (μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης)

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης

Παίζουν οι: Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης (Καρίων), Τάσος Γιαννόπουλος, Αλμπέρτο Φάϊς

Πού: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Από 10€

Πληροφορίες: 2109282900, 2103272000Ακολούθησε το allyou στο Instagram!