Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Γιατί να πάτε οικογενειακώς στα Ιωάννινα με αφορμή την έκθεση Plasmata II – Ioannina της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Πώς μια έκθεση Τέχνης όταν φιλοξενείται σε ένα υπέροχο φυσικό τοπία προσφέρει πολύτιμα μαθήματα στα παιδιά αλλά και σε κάθε επισκέπτη



Δεν χρειάζεται κανείς ιδιαίτερο λόγο όλο τον χρόνο για να επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Ηπείρου τα Ιωάννινα, καθώς είναι μια υπέροχη πόλη, σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με τη λίμνη να δεσπόζει, και λόγω της ιστορίας της αλλά και της εξέλιξής της προσφέρει άπειρες δυνατότητες τόσο ψυχαγωγίας όσο και γνώσης. Από την επίσκεψη στα εξαιρετικά της μουσεία, στους περίφημους αρχαιολογικούς της χώρους, το νησάκι της λίμνης και τη βόλτα στην παλιά και τη σύγχρονη πόλη, τα Ιωάννινα αποτελούν δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές.

Εδώ όμως και μερικές ημέρες, από τις 16 Ιουνίου, και μέχρι τις 9 Ιουλίου έχετε έναν επιπλέον σημαντικό λόγο για να τα επισκεφθείτε. Μετά την επιτυχία που γνώρισαν τα Plasmata στο Πεδίον του Άρεως, τα Plasmata II – Ioannina θα σας ενθουσιάσουν ακόμα περισσότερο.

Γιατί να επισκεφθείτε τα Plasmata II – Ioannina με τα παιδιά

Εκτός του ότι είναι μια απίθανη αφορμή για μια τέλεια εκδρομή, η συγκεκριμένη έκθεση θα δώσει πολλά ερεθίσματα και αφορμές για ερωτήσεις, σκέψη και συζήτηση μεταξύ των γονιών και των παιδιών, όπως: Μπορούμε να προσεγγίσουμε το ψηφιακό χωρίς να εγκλωβιστούμε στη φόρμα που επιβάλλουν οι οθόνες; Μπορούμε να αντιληφθούμε την τεχνολογία μέσα από τις έννοιες του τοπικού και του μυθικού, της φύσης και της παράδοσης; Μπορεί η τεχνολογία να δώσει το έναυσμα για να αποκτήσουν φωνή όσοι δεν έχουν; Μπορούμε να καταργηθούν τα όρια ανάμεσα στο φυσικό και στο τεχνητό και να μάθουμε κι από τα δύο;  

plasmata-io-e

Τα σημερινά παιδιά είναι πλήρως εξοικειωμένα με την τεχνολογία, μερικές φορές ίσως και σε υπερβολικό βαθμό. Οπότε με χαρά θα σκανάρουν τα qrcodes –καθώς θα το δουν σαν ένα ακόμα παιχνίδι στο τάμπλετ ή στο κινητό σας– για να μάθουν περισσότερα για κάθε έργο αλλά και για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Το ίδιο ευχάριστο θα τους είναι να παρακολουθήσουν, φορώντας τα ακουστικά τους, την ηχητική ξενάγηση της έκθεσης. Για να είστε σίγουροι ωστόσο ότι βιώνουν την έκθεση με όλες τους τις αισθήσεις, φροντίστε να τα εξοπλίσετε με σημειωματάριο για να κρατήσουν τις σημειώσεις τους και ίσως και μια φωτογραφική μηχανή για να εκπαιδεύσουν το βλέμμα τους.

Η συγκεκριμένη έκθεση με αναφορές στο σήμερα, το χθες, την παράδοση, το φυσικό περιβάλλον, τους μύθους και τις δοξασίες, στις παραδοσιακές τεχνικές, τις λαϊκές αφηγήσεις, τους δεσμούς της οικογένειας, την οικολογία αλλά και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, τόσο επίκαιρα όσο και διαχρονικά, καταφέρνει να στρέψει το βλέμμα του επισκέπτη γύρω του και μέσα του, να βρει το ατομικό στο συλλογικό και αντίστροφα και πάνω απ’ όλα να βρει την αγάπη για τον άνθρωπο, για τον τόπο, για όλα τα υπέροχα πλάσματα – τα ορατά και τα αόρατα, αλλά πάντα τόσο σημαντικά για την ύπαρξή μας και τη συνύπαρξη όλων μας.

plasmata-io-b

Τι θα σας μείνει από την έκθεση

Μπορεί μια ψηφιακή μέδουσα να συνομιλεί με το μυθικό τέρας ενώ ταυτόχρονα δίνει φωνή στα θύματα βίας; Μπορούν τα μανιτάρια και η καλλιέργειά τους να εκτεθούν σαν έργο τέχνης και να συνδυάζουν την ομορφιά με τη βιωσιμότητα και τη σοφία αιώνων; Πώς μυρίζει η ευτυχία και μπορούν οι φερεμόνες να γίνουν κομμάτι μιας εγκατάστασης; Μπορεί το ανθρώπινο μοιρολόι να έχει κοινά στοιχεία με τον θρήνο των ζώων; Μπορούν οι φυσικές λεπτομέρειες να αναδειχθούν με τον κατάλληλο φωτισμό σε έργο τέχνης; Τι είναι τέχνη; Πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το βλέμμα μας να εντοπίζει την ομορφιά σε κάτι που βλέπουμε κάθε μέρα αλλά ίσως δεν έχουμε μάθει να παρατηρούμε συχνά; Μπορεί ένα κεραμικό δοχείο, ένα πήλινο περίβλημα να προστατέψει τη φωνή μας και να δώσει φωνή ή να αντηχήσει το ανείπωτο ή αυτό που φοβόμαστε να ειπωθεί;

Δεν χρειάζεστε να είστε ειδήμονες στην Τέχνη ούτε να διαβάσετε τα πάντα για να καταλάβετε τα 19 έργα τέχνης και τα 29 σημεία της διαδρομής που αποτελούν τα Plasmata II – Ioannina – το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε καθαρό βλέμμα και διάθεση να τα ανακαλύψετε, να τα δείτε προσεκτικά, να τα αφουγκραστείτε και να τα αφήσετε να σας πούνε τις ιστορίες τους και, αν θέλετε, θα χαρούν κι εκείνα να ακούσουν τις δικές σας ιστορίες και τις εντυπώσεις σας.

plasmata-io-c

Τι άλλο πλαισιώνει την έκθεση

Τα Plasmata II – Ioannina δεν είναι στατικά και δεν αφορούν μόνο την έκθεση, μια σειρά από ομιλίες, περφόρμανς, εκπαιδευτικά προγράμματα, συζητήσεις και πολλή μουσική (με τη φροντίδα του Movement Radio) βρίσκονται σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

plasmata-io-d

Έξτρα μπόνους: μια υπέροχη αφορμή για να μιλήσετε για τη μητρότητα

Ένα από τα έργα που δεσπόζουν στην έκθεση είναι η πολυμεσική εγκατάσταση «Μάνα» των Αφροδίτη Παναγιωτάκου και Μανώλη Μανουσάκη. Στον επιβλητικό χώρο των καταφυγίων, βίντεο, φωτογραφία, ηχητικές και βίντεο εγκαταστάσεις, αφηγήσεις, δημιουργούν την εντύπωση ότι περιηγείσαι ένα προσωπικό ή οικογενειακό άλμπουμ, όπου εναλλάσσονται μνήμες, ονειροπολήσεις, αναμνήσεις, παραδόσεις, που κάνουν τους επισκέπτες να αναρωτηθούν για τις δικές τους ρίζες, το «ποιοι είμαστε», τι είναι η μητρότητα για να βρεθούν στο τέλος προστατευμένοι στο ασφαλές περιβάλλον μιας προσομοιωμένης μήτρας και οι ερωτήσεις αυτές να μην έχουν πλέον σημασία – καθώς τελικά αυτό που έχει σημασία είναι η ασφάλεια και η αγάπη για αυτό που ο καθένας μας ονομάζει «μάνα».    

 

Διαβάστε περισσότερα: εδώ

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα