Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Παύλος (Διονυσόπουλος) «επιστρέφει» στη γενέτειρά του, τα Φιλιατρά

Εικαστική Έκθεση «Pavlos  - The Roots | Οι Ρίζες» έως 10 Σεπτεμβρίου 2023



Νοητά «επιστρέφει» στη γενέτειρά του τα Φιλιατρά, ο αείμνηστος παγκόσμιας εμβέλειας εικαστικός καλλιτέχνης Παύλος Διονυσόπουλος. Με την επιμέλεια της Kapopoulos Fine Arts και του συνεργάτη του Μουσείου Χρήστου Τσοροβά εγκαινιάζεται στις 25 Ιουλίου έκθεση  σημαντικών έργων του Pavlos στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το οποίο αποτελεί έναν πολιτιστικό φάρο για την ευρύτερη περιοχή.

Η διοργάνωση της έκθεσης έχει στόχο να τιμήσει το έργο του Παύλου Διονυσόπουλου που ταξίδεψε στα πέρατα της γης και να δώσει την ευκαιρία τόσο στην τοπική κοινότητα της Μεσσηνίας, όσο και στους επισκέπτες της περιοχής, να έρθουν σε επαφή μαζί του. Μια πολύτιμη γέφυρα θα δημιουργηθεί, ώστε και νεότεροι καλλιτέχνες και ενδιαφερόμενοι να ενθαρρυνθούν, ώστε να ανακαλύψουν τη δύναμη και τη μαγεία της τέχνης του και την κληρονομιά που άφησε πίσω του.  

_img3566

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικά έργα του Παύλου που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και  την προσωπική συλλογή του Βαγγέλη Καπόπουλου, ο οποίος θεωρεί χρέος του να τιμήσει τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό: «είχαμε πολύ στενή σχέση με τον Παύλο. Για δεκαπέντε χρόνια τον επισκεπτόμουν συχνά στο ατελιέ του ή στο Παρίσι ή στην Αθήνα. Ήταν ένας από τους πιο ανοιχτούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Κοντά του άλλαξε εντελώς η οπτική μου και άνοιξαν οι ορίζοντες μου στην σύγχρονη παγκόσμια τέχνη. Ο Παύλος πίστευε ότι η ελληνική αγορά τέχνης, έπρεπε και μπορούσε να ανοίξει σε σύγχρονους σημαντικούς καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, κάτι που πετύχαμε στη συνέχεια, φέρνοντας στην Ελλάδα κορυφαίους δημιουργούς με δική του πρόταση. Νοιώθω ότι του οφείλω πολλά και είμαι πολύ συγκινημένος για τη διοργάνωση της έκθεσης με έργα του, στον τόπο που γεννήθηκε και πλέον αναπαύεται από τον Ιούνιο του 2019 που τον χάσαμε.»

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα που δημιουργούσε με τη δική του τεχνική σήμα κατατεθέν, συναρμολογώντας κομμένες, πολύχρωμες λωρίδες από αφίσες, αλλά και μεταλλικό σύρμα. Χαρακτηριστικές συνθέσεις με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ποτήρια, μπουκάλια τιρμπουσόν, αλλά και σακάκια, πούρα, δέντρα, κασπό με λουλούδια, νεκρές φύσεις, τοπία, θάλασσες και αγροί, όπου η εντύπωση και το αποτέλεσμα εξαρτώνται από το παιχνίδισμα των χρωμάτων και τον τρόπο συγκόλλησης του υλικού.

_img3571

Το Μουσείο

Το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, αποτελεί ένα σύγχρονο κτήριο, που πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές λειτουργίας, κοντά στο κέντρο της πόλης των Φιλιατρών, στην οδό Ζαχαριανών 11, ανακατασκευή του οικήματος της οικογένειας του Πάνου Ηλιόπουλου (1897-1985), στο οποίο προηγουμένως στεγαζόταν το ιστορικό φωτογραφείο, αλλά και το σπίτι της οικογένειας.

Στο Μουσείο εκτίθενται τα έργα, ζωγραφικά και φωτογραφικά, του Πάνου Ηλιόπουλου τα οποία αναδεικνύουν πτυχές της Ιστορίας του 20ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονται 80 φωτογραφίες, 50 ζωγραφικά έργα του Πάνου Ηλιόπουλου (μέρος της συλλογής), καθώς και 40 ζωγραφικά έργα του Ηλία Ηλιόπουλου, γιού του Πάνου, (στον α’ όροφο). Στο  Μουσείο φυλάσσεται επιπλέον η συλλογή 60 σχεδίων σε πλαίσιο εκτός κορνίζας. Να σημειώσουμε ότι το συνολικό φωτογραφικό αρχείο του Π. Ηλιόπουλου φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη.

_img3593

Η έκθεση των έργων του Παύλου Διονυσόπουλου θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του κτηρίου, σε αίθουσα αφιερωμένη στο γεγονός.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουλίου 2023 έως 10 Σεπτεμβρίου 2023. 

Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου: Ζαχαριανών 11, Φιλιατρά (τηλ. 6974-460.634 και 27610-33.807).

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:30 -13:30 & 18:00 -20:30

Kapopoulos Fine Arts: τηλ. 210 36 37652, 2108974441, Σκουφά 5, Κολωνάκι.

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.kapopoulosfinearts.com

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

Προτεινόμενα

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας

DO IT YOURSELF

Ποια fashion items αξίζει πραγματικά να αναζητήσεις σε καταστήματα με vintage προϊόντα;

Πες «ναι» στο vintage, ποντάροντας όμως σε πράγματα που αξίζουν πραγματικά.