Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

5 ιδανικά σημεία στην Αθήνα να διαβάσεις ένα βιβλίο

Είναι όμορφα, ήσυχα και σου προσφέρουν απλόχερα σκιά ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες.


Γωγώ Καρκάνη

Ξέροντας πως η Αθήνα έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 σχηματίζεις αυτομάτως στο μυαλό σου μια εικόνα βγαλμένη από ουτοπία, μιας καταπράσινης και γαλήνιας πόλης διάσπαρτης από ανθρώπους που χαλαρώνουν σε διάφορα σημεία της με ένα βιβλίο στο χέρι. 

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εικόνα κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην καθημερινότητά μας, ωστόσο ακόμα και η πολύβουη και γκρίζα πρωτεύουσά μας κρύβει γωνιές φιλόξενες για αναγνώστες. Αυτές είναι οι δικές μου αγαπημένες, αν και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλές ακόμα – χρόνο να έχεις για ψάξιμο.

Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι είναι ο ομορφότερος πεζόδρομος της πόλης (και ένας από τους ομορφότερους της Ευρώπης, θα τολμήσω να πω με κίνδυνο να φανώ τοπικίστρια); Δεντροστοιχίες κατά μήκος του δημιουργούν άπειρες γωνιές με πλούσια σκιά, η απουσία αυτοκινήτων πλημμυρίζει τον πεζόδρομο με μια πρωτοφανή για το κέντρο ατμόσφαιρα ηρεμίας, ενώ η θέα στην Ακρόπολη, στο Ηρώδειο αλλά και στα νεοκλασικά κτίρια της περιοχής ξεκουράζουν και καλοπιάνουν τη ματιά σου κάθε φορά που αυτή ξεφεύγει από τις σελίδες του βιβλίου που διαβάζεις. Όμως επέλεξα αυτό τον πεζόδρομο και για ένα συμβολικό λόγο: επειδή φιλοξένησε την εναρκτήρια γιορτή της ανακήρυξης της Αθήνας «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», στις 23/4.

Πεζόδρομος Ερμού στο ύψος του Κεραμεικού: Η Ερμού είναι ένας δρόμος με δύο πρόσωπα: το εμπορικό και πολύβουο κομμάτι της εκτείνεται από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την πλατεία Ασωμάτων, αλλά από εκεί ξαφνικά η Ερμού μεταμορφώνεται σε παράδεισο ηρεμίας, ειδικά τις καθημερινές. Στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού, η σκιά των δέντρων είναι γενναιόδωρη και το μόνο πράγμα που διαταράσσει, πού και πού, τη γαλήνη είναι το βουητό του Ηλεκτρικού. Αν βρεθείς πρωί στην περιοχή, μπορείς να συνδυάσεις την ανάγνωση με έναν καφέ στην υπέροχη ταράτσα του γειτονικού Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης Μπενάκη, επίσης με θέα στον αρχαιολογικό χώρο. 

Αέρηδες στην Πλάκα: Ολόκληρη η Πλάκα είναι γεμάτη από γωνιές που προσφέρονται για ανάγνωση, αλλά προσωπικά προτιμώ αυτή τη συνοικία γιατί είναι πιο ήσυχη από την πάντα γεμάτη με τουρίστες Κυδαθηναίων, ενώ, επιπλέον, από τη μια στολίζεται από τον όγκο της Ακρόπολης και από την άλλη από το επιβλητικό Λουτρό των Αέρηδων. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται και το παλιό μου φοιτητικό στέκι της Κλεψύδρας, βγαλμένο από σοκάκι γραφικού χωριού, που τα Σαββατοκύριακα πήζει από κόσμο αλλά ένα πρωί καθημερινής είναι ιδανικό για να πιείς τον καφέ σου «συνομιλώντας» με τον αγαπημένο σου συγγραφέα.

Πάρκο Ελευθερίας: Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ανάγνωση ενός βιβλίου πάνω στο δροσερό γρασίδι. Ελάχιστα σημεία της Αθήνας προσφέρουν αυτή την εμπειρία, αλλά ανάμεσά τους είναι το Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής. Αν και εκτείνεται κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας, είναι μια πραγματική όαση ηρεμίας όπου το πιο ακραίο ευτράπελο που μπορεί να σου συμβεί είναι να πετύχεις, ας πούμε, μια παρέα από Ασιάτες να κάνουν την πρωινή τους γιόγκα. Παραπλεύρως βρίσκεται και ο κατάφυτος Κήπος του Μεγάρου Μουσικής, με το εστιατόριο Mama Fuga που χρησιμοποιεί ως σλόγκαν ένα ρητό του Κικέρωνα το οποίο, προφανώς, προσυπογράφω με αυτό το θέμα: «Μια βιβλιοθήκη και έναν κήπο είναι όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος».

Πάρκο Γουδή: Αν ξεπεράσεις το μειονέκτημα του ότι βρίσκεται αρκετά μακριά από σταθμούς μετρό, το Πάρκο Γουδή στου Ζωγράφου θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να γίνει η προσωπική σου βιβλιοφιλική όαση, ιδιαίτερα αν έχεις την πολυτέλεια να το επισκεφτείς εκτός Σαββατοκύριακου. Τότε θα βρεις σίγουρα ένα καταφύγιο από τη ζέστη, πάνω στο περιποιημένο γρασίδι του και κάτω από ένα από τα πλούσια δέντρα του, όπως είναι τα πλατάνια και οι ευκάλυπτοι που φιλοξενεί. Μοναδικό σάουντρακ της ανάγνωσής σου θα γίνουν το θρόισμα των φύλλων και οι μακρινές φωνές των παιδιών που προπονούνται στις κοντινές αθλητικές εγκαταστάσεις. Κι αν ξεχάσεις να πάρεις από το σπίτι καφέ ή αν ξαφνικά πεινάσεις, μην ανησυχείς, γιατί το πάρκο διαθέτει τα δικά του καφέ. 

photo: http://yvii7books.tumblr.com

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ο αετός της χαράς!

Ένα παραμύθι για τον χαρταετό... Καλή Καθαρά Δευτέρα!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το θέατρο είναι σαν την ορειβασία. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα πέσεις ή θα φτάσεις στην κορυφή» Isabelle Huppert

Στα 71 της, η Isabelle Huppert συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα σοφίας, γοητείας και υποκριτικής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: όλες οι πολύτιμες συμβουλές για να κοιμάσαι καλά

Όλα τα super tips για να κοιμάσαι σαν πουλάκι και να ξυπνάς με ενέργεια

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…