Skip to main content

FITNESS

Έχεις hangover; Ανέβα στο διάδρομο!

Έλληνες ερευνητές σού εξηγούν το γιατί. 


Μαρία Μυλωνά

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας έδειξε ότι η γυμναστική μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και στη θεραπεία των διαταραχών που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Σε έρευνα που έκανε η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης, από το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ και του Εργαστηρίου Βιοχημείας της Άσκησης από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Θανάση Τζιαμούρτα, εξετάστηκε η επίδραση που έχει η υπερβολική λήψη αλκοόλ και η άσκηση στο οξειδωτικό στρες και σε δείκτες λειτουργίας του ήπατος. Συμμετείχαν 17 άτομα, τα οποία έκαναν υπερβολική λήψη αλκοόλ (στο εξής «βαρυπότες») και 17 άτομα, τα οποία δεν κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος. Η πρώτη κατηγορία ατόμων έπινε πάνω από 17 τυπικά ποτά την εβδομάδα, σε σχέση με περίπου 2,5 ποτά που έπινε η άλλη ομάδα.

«Τα αποτελέσματα που βρήκαμε υποδεικνύουν πως η αυξημένη λήψη αλκοόλ επιδεινώνει τη λειτουργία του ήπατος. Επίσης, μειώνεται η αντιοξειδωτική προστασία των ατόμων που κάνουν υπερβολική λήψη αλκοόλ και αυτός είναι ίσως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία αυτών των ατόμων» υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης κ. Τζιαμούρτας.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι «βαρυπότες» είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα γ-GT, μιας ουσίας που εξετάζει την υγεία του ήπατος. Επιπλέον είχαν αυξημένα επίπεδα (κατά 13% σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα) TBARS, μιας ουσίας που υποδεικνύει αυξημένο οξειδωτικό στρες και χαμηλά επίπεδα (κατά 30% σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα) γλουταθειόνης, μιας ουσίας που αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό παράγοντα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι, με δεδομένο ότι η συστηματική άσκηση αυξάνει το αντιοξειδωτικό σύστημα του ανθρώπου, τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής, ώστε να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις που δημιουργεί η υπερβολική λήψη αλκοόλ.

Να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τον τρίτο κυριότερο παράγοντα κινδύνου για ασθένειες, μετά το κάπνισμα και την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κάθε χρόνο ενοχοποιείται για περίπου το 4% όλων των τραυματισμών και θανάτων που συμβαίνουν παγκοσμίως. 

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FITNESS

Πόσο καιρό θα σου πάρει για να δεις τα πρώτα αποτελέσματα της συστηματικής άσκησης στο σώμα σου;

Να πόσος καιρός χρειάζεται για τις πρώτες αλλαγές στη φυσική σου κατάσταση

FITNESS

5 ιδανικά είδη άσκησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Για να διατηρηθείς ενεργή και γεμάτη ευεξία τους μήνες που περιμένεις το μωρό σου

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Δείτε το νέο video της Mitski για το “Star”

Η επιτυχημένη τραγουδοποιός επανενώνεται με την επί χρόνια συνεργάτιδά της, Maegan Houang, για τις ανάγκες του νέου της visual για το The Land Is Inhospitable and So Are We 

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά