Skip to main content

FOOD

Ο λάθος τρόπος να μαγειρεύεις το ρύζι

Πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι το ρύζι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, αν δε μαγειρευτεί σωστά.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Πολύς κόσμος μπορεί να θέτει την υγεία του σε κίνδυνο, απλά και μόνο μαγειρεύοντας… ρύζι! Και αυτό γιατί πρόσφατα πειράματα, δείχνουν ότι ο πιο διαδεδομένος και απλός τρόπος μαγειρέματος αυτής της τροφής, είναι επικίνδυνος.

Βράζεις νερό, ρίχνεις ρύζι, περιμένεις να πιει το νερό, σουρώνεις, σερβίρεις. Αυτή η διαδικασία, όσο αθώα και αν φαίνεται μπορεί να σε εκθέσει σε ίχνη αρσενικού, από τα οποία το ρύζι έχει μολυνθεί κατά την παραγωγή και επεξεργασία του. Το αρσενικό έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης, καρκίνος και αναπτυξιακές δυσκολίες.

Είναι η λύση, λοιπόν, να κόψουμε το ρύζι; Όχι! Ο Andy Meharg, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Queens University Belfast, βρήκε τη διαδικασία που εγγυάται τη μέγιστη δυνατή απομάκρυνση του αρσενικού: αφήνεις το ρύζι να μουλιάσει όλο το βράδυ. Στη συνέχεια, το βράζεις με αναλογία νερού - ρυζιού, 5 προς 1. 

Ο Meharg, διαπίστωσε ότι με το ολονύχτιο μούλιασμα, μειώνονται στο 80% τα ίχνη αρσενικού, ενώ με τη μεγαλύτερη αναλογία νερού - ρυζιού, μειώνονται κατά 50%. Το κλασικό βράσιμο που όλοι ξέρουμε, με αναλογία 2 προς 1, φαίνεται ότι αφήνει το μεγαλύτερο ποσοστό αρσενικού επάνω στο ρύζι. 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων