Τα 2... new entries στον κόσμο των superfoods - AllYou.gr

Search

Τα 2... new entries στον κόσμο των superfoods

Βάλ' τα στη διατροφή σου και θα μας θυμηθείς! 

31 Αυγούστου 2015
Συντάκτης : Μαρία Μυλωνά

1. Σπόροι Chia: Ναι, σου ακούγονται εξωτικοί. Και ναι, είναι. Προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica L., που έχει μωβ λουλούδια και μεγάλα φύλλα. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα από τους ιθαγενείς. Αφήνοντας στην άκρη τη... γεωγραφία, ας περάσουμε στα της διατροφής: οι σπόροι αποτελούνται κατά 15-25% από πρωτεΐνες, 26-41% από υδατάνθρακες και 30-33% από λιπαρά. Παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 60% των λιπαρών των σπόρων αυτών είναι το α-λινολενικό οξύ, που ανήκει στα πολύτιμα ω-3 λιπαρά, ενώ το 20% αποτελείται από το λινελαϊκό οξύ που ανήκει στα ω-6 λιπαρά οξέα. Επίσης, περιέχουν φαινολικά συστατικά, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. 

Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών, η κατανάλωση των συγκεκριμένων σπόρων μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης αλλά και το σωματικό βάρος. Ωστόσο περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για την τεκμηρίωση αυτών των ευεργετικών επιδράσεων. 

2. Φραγκόσυκο: Ήδη οι αρχαιότεροι λαοί χρησιμοποιούσαν το φραγκόσυκο στην παραδοσιακή ιατρική τους για την αντιμετώπιση του έλκους, της δύσπνοιας, του γλαυκώματος, των ηπατικών παθήσεων και των πληγών. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως το φραγκόσυκο και ο χυμός του, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν μπορούν πιθανόν να δράσουν προληπτικά έναντι χρόνιων παθήσεων, αλλά και να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα. Πρόκειται για ένα φρούτο που αποδίδει περίπου 40 θερμίδες ανά καρπό, ενώ προσφέρει και 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Επίσης είναι πολύ πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνες C και Ε, καθώς και καροτενοειδή.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!