Skip to main content

FOOD

Γιατί τα σύκα είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή για το αποκαλόκαιρο

Όλα τα θρεπτικά οφέλη ενός από τα πιο νόστιμα φρούτα της μεσογειακής διατροφής.



Τα σύκα είναι ένα θρεπτικό και άκρως γευστικό φρούτο, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία τις λίγες ημέρες του χρόνου που είναι διαθέσιμα για να τα απολαύσουμε. Ακολουθούν μερικά από τα βασικά οφέλη:

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Προάγουν επίσης ένα αίσθημα πληρότητας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα σύκα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών και φλαβονοειδών. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένα είδη καρκίνου.

Καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων

Τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως Α, Ε και Κ, καθώς και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, τη δύναμη των οστών και τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Τα σύκα έχουν φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό και βοηθά στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Υποστηρίζουν την υγιή πέψη

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα σύκα προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Τα σύκα περιέχουν επίσης το ένζυμο που ονομάζεται φικίνη, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στη βελτίωση της πέψης.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα σύκα περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως η βήτα-σιτοστερόλη και η κερσετίνη, που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση σύκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Πιθανές ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στα σύκα, όπως η βενζαλδεΰδη και τα παράγωγα της κουμαρίνης, μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως τα πιθανά οφέλη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ τα σύκα προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, είναι επίσης πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, επομένως καλό είναι να τα καταναλώνετε με μέτρο, ιδιαίτερα εάν πάσχετε από διαβήτη ή πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης.

Διαβάστε επίσης

FOOD

5 συμβουλές αποτοξίνωσης για το συκώτι μας μετά το Πάσχα

Ποιες συμβουλές να ακολουθήσεις για την επαναφορά του ήπατος στην κατάστασή του πριν από το σύντομο, μα έντονο διάλειμμα των διακοπών του Πάσχα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινές δημιουργίες από τα χεράκια τους

Απολαμβάνουμε τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνοντας τα πιο όμορφα διακοσμητικά