Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

«Θέλω να κάνω βελονισμό αλλά φοβάμαι τις βελόνες»

«Θέλω να κάνω βελονισμό αλλά φοβάμαι τις βελόνες». Δεν μοιάζουν με τις βελόνες που γνωρίζετε!



Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις βελόνες του βελονισμού και αυτό αποτελεί σημαντικό λόγο για να αποστασιοποιηθεί κανείς τελικά από την διαδικασία του βελονισμού.

Όσοι μαθαίνουν για τα οφέλη του βελονισμού στον οργανισμό τους, όπως είναι η βελτίωση ύπνου, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, η μείωση του στρες και η βελτίωση του πεπτικού τους συστήματος, σκέφτονται και ενδιαφέρονται να τον δοκιμάσουν. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς διστάζουν λόγω της διαδικασίας, η οποία απαιτεί την χρήση βελόνων.

Υπάρχουν 5 σημαντικοί λόγοι, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς τις βελόνες του βελονισμού.

Οι θεραπευτές συχνά εκθέτουν τα παρακάτω επιχειρήματα σε όσους ενδιαφέρονται για τον βελονισμό, αλλά φοβούνται τις βελόνες του.

Δεν μοιάζουν με τις βελόνες που γνωρίζετε

«Η ανησυχία για τις βελόνες του βελονισμού είναι γνωστή και είναι φυσικό  να συνδυάσουμε τις βελόνες με τον πόνο, αναλογιστείτε τους οδοντιάτρους», υποστηρίζει η Αλεξάνδρα Τσαπάλου. Τονίζει επίσης πως «οι βελόνες του βελονισμού δεν μοιάζουν με τις ιατρικές βελόνες που όλοι γνωρίζουμε».

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου λέει πως « η διαδικασία του βελονισμού είναι η πιο ευγενής μορφή βελόνων» και ότι «εάν ο βελονισμός έμοιαζε με πυροβολισμό, δεν θα αποτελούσα μέρος της διαδικασίας αυτής».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν δοκιμάσει θεραπεία με βελονισμό, δεν μπορούν να φανταστούν πόσο λεπτές είναι οι βελόνες του και συχνά τις συγχέουν με τις βελόνες που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα.

 

Τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία με βελονισμό

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η αίσθηση της βελόνας είναι τόσο αμυδρή, ώστε ακόμα και παιδιά είναι σε θέση να ακολουθήσουν θεραπεία με βελονισμό. «Εάν τα παιδιά είναι εντάξει να κάνουν βελονισμό, δεν μπορεί αυτός να είναι τόσο κακός».

Την ίδια άποψη παρουσιάζει, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον φόβο για τις βελόνες, από ενήλικα άτομα.Προσθέτει επίσης ότι όταν οι ενήλικες μου λένε ότι φοβούνται τις βελόνες, λέω ανέκδοτα σχετικά με ένα παιδί που έκανε πρόσφατα βελονισμό και ήταν πολύ γενναίο

 

Μην τις λέτε βελόνες

Πολλές φορές, η διαφορετική ορολογία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φόβου για τις βελόνες του βελονισμού.

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου λέει ότι «Έχω διαπιστώσει ότι αν απλά αλλάξουμε το όνομα της βελόνας με καρφίτσα, βοηθά στο να μετατοπιστεί η νοοτροπία κάποιου μακριά από την φοβία αυτή». «Οι ασθενείς μου αγαπούν να λένε ότι τους βάζω καρφίτσες αντί για βελόνες».

Διαβάστε:  Οι παρενέργειες του βελονισμού
Από την άλλη μερικές φορές βοηθάει να λέει ότι χρησιμοποιεί άλλο όνομα για τις βελόνες, «Έχω διάφορους ασθενείς που αναφέρονται στις βελόνες ως ‘μαγικά ραβδιά θεραπείας’, αυτή η μετατόπιση της ορολογίας μπορεί να βοηθήσει την νοοτροπία του δυτικού κόσμου, απαλλάσσοντας την από τους φόβους και τις φοβίες γύρω από τον βελονισμό»

 

Έχεις τον έλεγχο

Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν, ότι με τις βελόνες του βελονισμού κατά την διάρκεια της συνεδρίας, δεν μπορούν να κουνηθούν, ότι πρέπει να μείνουν ακίνητοι και δύσκαμπτοι, ώστε να μην πονέσουν ή τραυματιστούν. Είναι φυσικό η αντίληψη αυτή να οδηγήσει σε περισσότερη ανησυχία και σε συναισθήματα εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα, γιατί ένας καλός θεραπευτής θα ασχοληθεί πρώτα με το να είναι ο ασθενής άνετος και μετά με την ίδια την διαδικασία. Ακόμα και εάν κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει με λίγες βελόνες ή να αφαιρέσει κάποια που του προκαλεί έντονη ενόχληση, είναι εφικτό, αρκεί να ενημερώσει τον θεραπευτή του.

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου για παράδειγμα, λέει συχνά στους ασθενείς της ότι «Μπορούμε να πάμε τόσο αργά όσο εσείς επιθυμείτε, έτσι ώστε να αισθάνεστε μέρος αυτής της εμπειρίας». Τους εξηγεί ότι «Ο βελονισμός δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει σε εσάς. Έχετε μια φωνή μιλήστε αν κάτι σας ενοχλεί».

Τέλος υποστηρίζει ότι « Η κίνηση στον βελονισμό έχει μια περίεργη αίσθηση. Με τα χέρια σας ελευθέρα μπορείτε να έχετε περισσότερο έλεγχο».

 

Δεν έχουν όλα να κάνουν με βελόνες

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου υποστηρίζει πως εάν κάποιος τρομοκρατείται εντελώς από τις βελόνες βελονισμού, δεν χρειάζεται να απορρίψει την διαδικασία του βελονισμού. Υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι θεραπευτές.

Ένας θεραπευτής εκπαιδεύεται σε διάφορες θεραπευτικές τεχνικές και μόνο η μία από αυτές χρειάζεται βελόνες. Μεταξύ αυτών είναι η πιεσο-θεραπεία, οι σπόροι αυτιού, οι βεντούζες, το τσιγκόνγκ και τα βότανα και σε καμία από αυτές τις τεχνικές δεν χρησιμοποιούνται βελόνες.

Εντούτοις, μην αφήσετε τον φόβο σας για τις βελόνες του βελονισμού, να σας στερήσει την έντονη εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε μέσα από την διαδικασία της θεραπείας με βελονισμό.

 

Πηγή: Ηealthpath.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων