Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 αλλαγές που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου για να μειώσεις τους κινδύνους της νόσου του Αλτσχάιμερ

Μπορεί η γενετική να παίζει τον κεντρικό ρόλο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς κι εσύ με τη σειρά σου να πάρεις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.



Μπορεί η γενετική να παίζει τον κεντρικό ρόλο ως προς τις ασθένειες από τις οποίες θα νοσήσει ένας άνθρωπος, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε ως ένα βαθμό να προλάβουμε ή να μειώσουμε τα συμπτώματά τους. Η μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου. Να ποιες είναι αυτές, για να τις λάβεις σοβαρά υπόψη.

Κάνε focus στην υγιεινή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο, πρέπει να είναι η προτεραιότητά σου. Μείωσε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών, καθώς και επεξεργασμένων σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα μούρα και τα ψάρια μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου.

Τακτική σωματική δραστηριότητα

Η τακτική αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η ποδηλασία, για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα είναι must. Το ίδιο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τη βελτίωση της συνολικής σου υγείας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προωθήσει την καλύτερη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης με την πάροδο του χρόνου.

Πες «ναι» στις δραστηριότητες που διεγείρουν τη γνωστική λειτουργία

Προκάλεσε τακτικά τον εγκέφαλό σου με δραστηριότητες που διεγείρουν τη γνωστική λειτουργία, όπως παζλ, σταυρόλεξα, σκάκι και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ή γλωσσών. Παράμεινε επίσης κοινωνικά αφοσιωμένη, διατηρώντας σχέσεις με φίλους και οικογένεια.

Κοιμήσου καλά

Δώσε προτεραιότητα σε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, με στόχο 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου μέσα στη νύχτα. Αντιμετώπισε επίσης τις διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, εάν επηρεάζουν την ποιότητά του.

Διαχειρίσου χρόνια προβλήματα υγείας

Προβλήματα όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερίνη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, γι’ αυτό παρακολούθησέ τα ευλαβικά.

Επιπλέον, κάνε αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις το στρες, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα