Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 συνήθειες που αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

Τι θα ήταν καλό να περιορίσεις, συμβάλλοντας στην πρόληψη για την υγεία σου.



Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια σύνθετη κατάσταση που επηρεάζεται από έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και τρόπου ζωής. Αν και καμία μεμονωμένη συνήθεια δεν προκαλεί οριστικά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Ακολουθούν πέντε από αυτές που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κακή διατροφή

Η διατήρηση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα σάκχαρα έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι δίαιτες που δεν περιέχουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη στερούν από τον εγκέφαλο βασικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία από τον γνωστικό εκφυλισμό.

Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η καθιστική ζωή με ελάχιστη έως καθόλου σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προωθεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και μειώνει τον κίνδυνο γνωστικού εκφυλισμού. Επιδίωξε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το κάπνισμα αυξάνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα, το οποίο μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να συμβάλει στην εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Χρόνιο στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η παρατεταμένη έκθεση σε ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη μπορεί να βλάψει τη μνήμη, να διαταράξει τις νευρικές συνδέσεις και να συμβάλει στη συσσώρευση επιβλαβών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Η εξάσκηση τεχνικών μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός επίγνωσης, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η ενασχόληση με διάφορα χόμπι, μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του στρες στην υγεία του εγκεφάλου.

Κοινωνική απομόνωση

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Η διατήρηση κοινωνικών συνδέσεων και η ενασχόληση με ουσιαστικές κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και στην προώθηση της υγείας του εγκεφάλου. Μείνε συνδεδεμένη με φίλους και οικογένεια, μπες ενεργά σε εκδηλώσεις της κοινότητας και γράψου σε συλλόγους ή ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα για να μειώσεις τον κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης.

Αν και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γενετική και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στον προσδιορισμό της ευαισθησίας του κάθε ατόμου. Συνιστάται η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένη εκτίμηση κινδύνου και συστάσεις για άτομα που ανησυχούν για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look