Είναι σκληρή η επιστροφή στη δουλειά; Κάνε αυτά! - AllYou.gr

Search

Είναι σκληρή η επιστροφή στη δουλειά; Κάνε αυτά!

Γυρίσατεεε;

> ΕΓΩ ::
05 Σεπτεμβρίου 2016

Η σκηνή πάει συνήθως κάπως έτσι: μπαίνεις μαυρισμένη στο γραφείο, χαιρετάς την γραμματέα –που σίγουρα σου λέει πόσο σου πάει το μαύρισμα και η ξεκούραση-, και κατευθύνεσαι αργά και σταθερά προς το γραφείο σου. Εκεί με το που αντικρίζεις τον υπολογιστή και τα γεμάτα υπενθυμίσεις post-it που σου έχει αφήσει η γλυκιά συνάδελφος και φίλη, νιώθεις την καρδιά σου να «χορεύει», τα χέρια και τα πόδια σου να μουδιάζουν και τον πανικό να χτυπάει κόκκινο. Ναι, ναι, σε καταλαβαίνουμε: η επιστροφή είναι πραγματική. Για να σε βοηθήσουμε να βάλεις την εργασιακή καθημερινότητά σου σε τάξη και να ηρεμήσεις την τρικυμία που –δικαίως– σηκώνεται το κεφάλι σου.

* Γίνε gossip girl: Κι όμως οι καλές εργασιακές σχέσεις και η ευχάριστη, κοινωνική κουβέντα μεταξύ συνεργατών όχι μόνο αυξάνουν την παραγωγικότητα, αλλά αποτελούν (και) ένα σημαντικό όπλο κατά του στρες που μπορεί να σου δημιουργήσει η δουλειά σου. Αυτό τουλάχιστον διατείνεται έρευνα που διεξάχθηκε από την εταιρεία Industrial Society. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα εξωστρεφή και κοινωνικά άτομα εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους συγκριτικά με τα εσωστρεφή. Ο λόγος; Η στήριξη που σού παρέχουν οι φίλοι σου δρα αγχολυτικά αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά χάρη στην αυξημένη απελευθέρωση ωκυτοκίνης που προκαλεί.

* Μίλησε του, μίλησε του: Φρόντισε να οργανώνεις συναντήσεις με τον προϊστάμενο ή τον υπεύθυνό σου στη δουλειά προκείμενου να συζητήσεις σχετικά με τις άμεσες απαιτήσεις που έχει εκείνος από εσένα (π.χ. ποια είναι επαγγελματική σου πορεία, σε ποιους τομείς μπορείς να βελτιωθείς, τι χρειάζεται να γίνει άμεσα). Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να ξεκαθαρίσεις τόσο το ρόλο σου στη δουλειά όσο και ορισμένα ζητήματα που άπτονται άμεσα των υποχρεώσεών και της απόδοσής σου. Επιπλέον, έτσι εμπλέκεσαι ενεργά στη δουλειά σου με αποτέλεσμα να βελτιώνεις την αυτό-εικόνα σου.

* Ζήτησε μία χείρα βοηθείας: Είχες μία δύσκολη πρώτη μέρα στη δουλειά; Ξεπέρασε το στρες κάνοντας μασάζ. Η πίεση που ασκείται στο σώμα σου συμβάλλει στην πολυπόθητη βιολογική και ψυχολογική χαλάρωση με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η απελευθέρωση των ορμονών που είναι υπεύθυνες για το άγχος που νιώθεις. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Medical School Institute του πανεπιστημίου του Miami αρκούν 2 συνεδρίες την εβδομάδα προκειμένου να δεις σύντομα τα θεραπευτικά αποτελέσματα του μασάζ.

* Αξιοποίησε τον χρόνο σου: Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να διαθέτεις χρόνο σε ασχολίες και δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Ο λόγος; Τα χόμπι και οι διάφορες έξω-επαγγελματικές δραστηριότητες σε προστατεύουν απέναντι στο εργασιακό στρες καθώς απομακρύνουν τα στρεσογόνα ερεθίσματα από το μυαλό σου. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι ο εθελοντισμός συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες και των συμπτωμάτων του μιας και βελτιώνει την αυτό-εικόνα σου ενώ σου προσφέρει μεγάλη ηθική ικανοποίηση.

* Ώρα για θεραπεία: Η Ψυχο-εκπαίδευση φαίνεται ότι αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο στην αντιμετώπιση του στρες που σου δημιουργεί η δουλειά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational Health, φαίνεται ότι ένας μήνας ψυχο-εκπαίδευσης είναι αρκετός για να αυξήσει την ικανοποίηση που παίρνεις από τη δουλειά σου αλλά και να μάθεις να διαχειρίζεσαι το στρες που βιώνεις υπό συνθήκες πίεσης.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!