Skip to main content

SINGLES

Που οφείλεται το άγχος του Φθινοπώρου;

Αν μαζί με τα φύλλα έχει πέσει και η διάθεση σου, μάθε τι φταίει και προχώρα!


Μαριέτα Χριστοπούλου

Για πολλούς το Φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή. Δροσιά μετά την πολλή ζέστη, επιστροφή στο σπίτι και τα μυαλά ξανά στη θέση τους, μακρυά από παραλίες και ηλιοβασιλέματα. Για άλλους πάλι, αυτή η εποχή έρχεται μαζί με μελαγχολία και άγχος. 

Πράγματι, το "άγχος του Φθινοπώρου" υπάρχει. Συνήθως εμφανίζεται στις αρχές της εποχής, όμως για πολλούς μπορεί να εκδηλωθεί και αργότερα, ειδικά στην Ελλάδα που η φύση βοηθάει στην παράταση του καλοκαιριού. Αν και εσύ νιώθεις άγχος χωρίς να καταλαβαίνεις τι ακριβώς φταίει, τότε είναι πιθανό να είσαι... θύμα αυτής της παροδικής κατάστασης. Το να εστιάσεις στους λόγους που την προκαλεί, μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις πιο γρήγορα. Πάμε, λοιπόν, να δούμε που οφείλεται το άγχος του Φθινοπώρου!

1. Μικρότερες μέρες
Η μειωμένη έκθεση σου στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να σου δημιουργεί άγχος. Όσο οι μέρες μικραίνουν, πιθανότερο είναι να μένεις περισσότερες ώρες στο σπίτι και λιγότερες εκτός αυτού. Πέφτει η Bιταμίνη D και να πως το χαμόγελο χάνεται! 

2. Η επιστροφή στα θρανία
Καλό το σχολείο αλλά μαζί του φέρνει ένα σωρό υποχρεώσεις και άγχη. Μετά από ένα ανέμελο καλοκαίρι, ξαφνικά καλείσαι να ακολουθείς το πρόγραμμα των παιδιών και πια να βάλετε μπροστά τη μελέτη. 

3. Αλλεργίες
Μια έρευνα που έγινε το 2009 και δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, διαπίστωσε ότι ένας αλλεργικός βιώνει την ίδια κατάσταση με κάποιον που είναι μανιακός ή καταθλιπτικός. Άλλη έρευνα, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα αλλεργικά συμπτώματα συνδέονται με υψηλότερο άγχος και κατάθλιψη. 

4. Λιγότερη άσκηση
Αν σου αρέσει η άσκηση εκτός σπιτιού, ξέρεις πολύ καλά ότι το Φθινόπωρο δυσκολεύει τα πράγματα. Τα πρωτοβρόχια, η δροσιά, η αλλαγή ώρας, ανατρέπουν τη ρουτίνα σου και ασκείσαι λιγότερο. Αν πάλι είσαι του γυμναστηρίου, η επιστροφή δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι πιθανό η διαδικασία επαναφοράς να σε αγχώνει. Όμως επειδή έχεις ανάγκη από ενδορφίνες, ένας στόχος για έστω και 10 λεπτά περπάτημα την ημέρα, θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

5. Πολλές νέες υποχρεώσεις
Νέα σεζόν, νέες ευθύνες! Όσο καλό και να κάνει στον εγκέφαλο σου το να δοκιμάζεις νέα πράγματα, δε γίνεται να μη σου δημιουργεί και άγχος το γεγονός ότι πρέπει να τα μάθεις και να αποδώσεις τα μέγιστα, μια εποχή που έρχεται κατευθείαν μετά την ξεκούραση και την ανεμελιά.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look