Skip to main content

SINGLES

10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κρύψουν τις ανασφάλειές τους

Πώς να αποκωδικοποιείς τις ανασφάλειες, τις δικές σου και των άλλων



Δεν είναι όλοι ανοιχτοί και ειλικρινείς για τα συναισθήματά τους. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να κρατούν τα συναισθήματά τους απόρρητα ή απλώς δεν έχουν τα γλωσσικά μέσα για να εκφραστούν σωστά, έτσι τα κρατούν όλα μέσα τους. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε αυτές τις φράσεις ή λέξεις να εμφανίζονται συχνά στο λεξιλόγιό τους, είναι κρύβοντας προφανώς κάποιες αρκετά βαθιές ανασφάλειες.

«Είμαι καλά».

Όταν κάποιος λέει «είμαι καλά», συνήθως δεν είναι. Είναι η βασική γραμμή για το «Δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό». Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν όταν είναι πραγματικά αναστατωμένοι, αγχωμένοι ή ασχολούνται με κάτι που θέλουν να ξεφορτωθούν. Είναι ένα πασπαρτού, ένας γρήγορος τρόπος για να κλείσετε τη συζήτηση. Μπορεί να πιστεύουν ότι σας γλιτώνουν από το δράμα, αλλά στην πραγματικότητα, απλώς δεν θέλουν να δείξουν ότι δυσκολεύονται. Έχει να κάνει λιγότερο με το να είσαι καλά και περισσότερο να κρατάς το καπάκι σε ό,τι βράζει από κάτω.

«Δεν με ενοχλεί».

Αν κάποιος το λέει αυτό, οι πιθανότητες είναι ότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Τους ενοχλεί ό,τι κι αν είναι, αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Είναι ο τρόπος τους να προσπαθούν να φαίνονται σκληροί ή σαν να είναι πάνω από όλα. Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: αν ειλικρινά δεν τους ενοχλούσε, δεν θα το ανέφεραν καν. Λέγοντας αυτό, στην πραγματικότητα υπογραμμίζουν πόσο πολύ τους ενοχλεί. Είναι μια κλασική περίπτωση να διαμαρτύρεσαι σιωπηλά.

«Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άνθρωποι».

Αυτό είναι ένα δώρο άδωρο. Κάποιος λέει ότι δεν τους νοιάζει τι πιστεύουν οι άνθρωποι όταν συνήθως ενδιαφέρεται πολύ. Είναι ένας απλός αμυντικός μηχανισμός. Προσπαθούν να είναι σίγουροι ή ανεξάρτητοι, αλλά είναι πραγματικά ένα κάλυμμα για τις ανασφάλειές τους. Σκεφτείτε το: γιατί να το πείτε αν πραγματικά δεν σας ένοιαζε; Οι άνθρωποι που πραγματικά δεν νοιάζονται για τις απόψεις των ανθρώπων δεν αισθάνονται την ανάγκη να το ανακοινώσουν στον κόσμο. Με αυτή τη φράση ουσιαστικά προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

 «Δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους».

Όταν κάποιος λέει κάτι τέτοιο, είναι σαν να προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ξεχωριστός ή διαφορετικός. Αλλά εδώ είναι το πράγμα: ο καθένας είναι μοναδικός με τον δικό του τρόπο. Λέγοντας αυτό απλώς φωνάζουν ότι προσπαθούν πάρα πολύ να ξεχωρίσουν ή να θεωρηθούν εξαιρετικοί. Είναι σαν μια πινακίδα νέον που λέει, «Παρακαλώ προσέξτε πόσο διαφορετικός είμαι». Τις περισσότερες φορές, έχει να κάνει λιγότερο με το να είσαι πραγματικά διαφορετικός και περισσότερο να θέλεις να σε βλέπουν ως πιο ενδιαφέρον ή ξεχωριστό από όσο νιώθεις.

«Το ήξερα ήδη».

Αυτή είναι η κλασική μεταμφίεση ανασφάλειας. Κάποιος λέει «το ήξερα ήδη» συχνά επειδή θέλει να φαίνεται πιο έξυπνος ή πιο ενημερωμένος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Είναι ο τρόπος τους να προσπαθούν να μην φαίνονται άσχετοι ή αδαείς. Αλλά ας είμαστε αληθινοί: κανείς δεν ξέρει τα πάντα. Το να προσποιούνται ότι τα ξέρουν απλώς δείχνει ότι δεν αισθάνονται άνετα να παραδεχτούν ότι μπορούν να μάθουν κάτι νέο. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για να προστατεύει το εγώ τους, τίποτα περισσότερο.

«Είμαι πάντα απασχολημένος».

Όταν κάποιος ασχολείται πάντα με το πόσο απασχολημένος είναι, είναι συχνά μια κάλυψη για να νιώθει ότι δεν κάνει αρκετά. Είναι σαν να πιστεύουν ότι το να είναι συνεχώς απασχολημένοι τους κάνει πιο σημαντικούς ή τη ζωή τους πιο ουσιαστική. Αλλά το να καυχιέστε συνεχώς ότι είστε απασχολημένοι μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να αποφύγετε βαθύτερα ζητήματα ή σχέσεις. Είναι σαν να λες, «Είμαι πολύ σημαντικός και γεμάτος πράγματα για να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο». Πραγματικά, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν διαχειρίζονται καλά τον χρόνο τους ή απλώς χρησιμοποιούν το «απασχολημένο» ως δικαιολογία.

 «Είμαι τόσο τυχερός».

Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να μην αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά ή τα ταλέντα τους. Σίγουρα, η τύχη παίζει ρόλο στη ζωή, αλλά το να μοιάζουν συνεχώς τα επιτεύγματα μόνο στην τύχη είναι σαν να μην πιστεύουν στις δικές τους ικανότητες. Είναι ένας τρόπος να το παίζετε με ασφάλεια, οπότε αν τα πράγματα πάνε στραβά, μπορούν απλώς να το κατηγορήσουν την κακή τύχη αντί να αναλάβουν την ευθύνη. Είναι ένας λεπτός τρόπος υποβάθμισης της επιτυχίας γιατί κατά βάθος μπορεί να μην αισθάνονται ότι το αξίζουν.

«Είμαι απλώς ρεαλιστής».

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρύψετε τον φόβο ή την απαισιοδοξία. Το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να μην δοκιμάσουν κάτι προκλητικό ή για να καταρρίψουν τα όνειρα κάποιου άλλου. Είναι σαν ένα δίχτυ ασφαλείας για να αποφύγουν να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Αλλά εδώ είναι η συμφωνία: υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να είσαι ρεαλιστής και να είσαι αρνητικός. Συχνά, αυτή η φράση είναι λιγότερο για την πραγματικότητα και περισσότερο για τον φόβο της αποτυχίας ή τον φόβο του να μπεις στο άγνωστο.

«Είμαι πολύ μεγάλος/νέος για αυτό».

Όταν κάποιος λέει ότι είναι πολύ μεγάλος ή πολύ νέος για κάτι, συνήθως απλώς φοβάται ή είναι αβέβαιος για τον εαυτό του. Η ηλικία γίνεται μια βολική δικαιολογία για να μην δοκιμάσετε νέα πράγματα ή να ρισκάρετε. Σίγουρα, η ηλικία μπορεί να είναι ένας παράγοντας σε ορισμένα πράγματα, αλλά τις περισσότερες φορές, έχει να κάνει περισσότερο με τη στάση παρά με τον αριθμό των ετών που έχουν περάσει. Η χρήση της ηλικίας ως δικαιολογίας συχνά κρύβει τις ανασφάλειες σχετικά με τις ικανότητες ή το πώς πιστεύουν ότι τις αντιλαμβάνονται όλοι οι άλλοι.

«Απλά γίνομαι σαρκαστικός».

Οι άνθρωποι που συχνά λένε πόσο «σαρκαστικοί» είναι τείνουν να χρησιμοποιούν τον σαρκασμό ως ασπίδα. Είναι ένας τρόπος για να πουν κάτι περιπετειώδες ή αμφιλεγόμενο, αλλά στη συνέχεια να απομακρυνθούν αν δεν τους βγει καλά. Είναι σαν ένα δίχτυ ασφαλείας: αν το σχόλιο προκαλεί προβλήματα, μπορούν απλώς να ισχυριστούν ότι ήταν ένα αστείο. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι συχνά ο φόβος του να είσαι άμεσος ή ειλικρινής. Μπορεί να νιώθουν άβολα με το να δείξουν τα αληθινά τους συναισθήματα, έτσι κρύβονται πίσω από τον σαρκασμό. Είναι μια αμυντική τακτική για να αποφύγετε την ευπάθεια ή τη σοβαρή συζήτηση.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας